Ухвала
від 14.09.2022 по справі 345/2436/22
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/2436/22

Провадження № 4-с/345/9/2022

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2022 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

судді Якиміва Р.В.,

секретар судового засідання Гладенька Л.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу ОСОБА_1 на дії та рішення головного державного виконавця Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. , -

в с т а н о в и в:

скаржник звернувся до суду в порядку цивільного судочинства зі скаргою на дії державного виконавця, в якій просить визнати протиправною та скасувати постанову головного державного виконавця Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. від 21.07.2022 про арешт коштів боржника, винесену в рамках виконавчого провадження № 69461954 з виконання виконавчого листа № 345/799/22 від 01.07.2022 за позовом АТ КБ`Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості 172545,72 грн. та 2588,18 грн. судового збору в частині арешту зарплатного банківського рахунку № НОМЕР_1 , що відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль» та зняти арешт із вказаного зарплатного рахунку.

Свої вимоги скаржник обґрунтовує тим, що в рамках виконавчого провадження № 69461954 з виконання виконавчого листа № 345/799/22 від 01.07.2022 за позовом АТ КБ`Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості 172545,72 грн. та 2588,18 грн. судового збору 01.07.2022 року відкрито виконавче провадження № 69461954 .

21.07.2022 року державним виконавцем винесено постанову про арешт коштів боржникана винесену в рамках виконавчого провадження на погашення заборгованості

та направлено в банківські установи на виконання.

На підставі вищезазначеної постанови накладено арешт на всі грошові кошти, що містяться на зарплатному рахунку скаржника.

ОСОБА_1 не погоджується з постановою державного виконавця щодо арешту коштів в частині накладення арешту на рахунок, № НОМЕР_1 , що відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль», оскільки його позбавлено на засоби для існування. З даного приводу він звернувся до відділу виконавчої служби із заявою скасувати арешт на зарплатний рахунок, однак йому було відмовлено.

Скаржник в судове засідання подав заяву про розгляд скарги у його відсутності , вказав, що скаргу підтримує та просить її задоволити.

Головний державний виконавець Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. у судове засідання не з`явилася, однак подала суду заперечення на скаргу у якій вказала, що, оскільки, скаржником не подано державному виконавцю доказів того, що рахунок № НОМЕР_1 , що відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль» має цільове призначення та використовується виключно для отримання заробітної плати,пенсії,стипендії, соціальної допомоги арешт на рахунки накладено правомірно, а тому просить відмовити у задоволенні скарги.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що скаргу необхідно задовольнити, виходячи з наступного.

21.07.2022 року оловним державним виконавцем Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження за виконавчим листом № 345/799/22 від 01.07.2022 (а.с.24).

21.07.2022 року державним виконавцем винесено постанову про арешт коштів боржникана ОСОБА_1 винесену в рамках виконавчого провадження № 69461954 з виконання виконавчого листа № 345/799/22 від 01.07.2022 за позовом АТ КБ`Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості 172545,72 грн. та 2588,18 грн. судового збору на погашення заборгованості та направлено в банківські установи на виконання (а.с.25).

Частиною 1 ст.5Закону України«Про виконавчепровадження» встановлено, що примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Частиною 3 ст.18Закону України«Про виконавчепровадження» перераховані заходи, які має право вчиняти виконавець під час здійснення виконавчого провадження.

Згідно п. 7 ч. 3 ст.18Закону України«Про виконавчепровадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (крім коштів на рахунках платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом), на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей.

Частинами 2, 3 ст.70Закону України«Про виконавчепровадження» передбачено, що із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості: у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю особи, у зв`язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків; за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків. З пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім`ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також у зв`язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках. За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

Відповідно до ст.43Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він собі вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Статтею 94КЗпП України визначено, шо заробітна плата це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Конвенції про захист заробітної плати від 01.07.1949 № 95, заробітна плата повинна охоронятися від арештів і передачі в такій мірі, в якій це вважається потрібним для утримання працівника і його сім`ї.

Згідно довідки НСП ТОВ ЕПІЦЕНТР КАРПАТСЬКА КЕРАМІКА, код ЄДРПОУ 32490244 від 19.08.2022 року №11 ОСОБА_1 заробітна плата виплачується за реквізитами : НОМЕР_1 в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (а.с.9).

Як вбачається довідки №Д5-В64/30-12 від 15.09.2022 року виданої АТ «Райффайзен Банк Аваль» ОСОБА_1 в АТ «Райффайзен Банк Аваль» відкрито рахунок для зарахування заробітної плати НОМЕР_1 від роботодавця НСП ТОВ ЕПІЦЕНТР КАРПАТСЬКА КЕРАМІКА, код ЄДРПОУ 32490244 (а.с.35).

Як вбачається з вищенаведеного, накладення арешту, зокрема, на рахунок НОМЕР_1 в АТ «Райффайзен Банк Аваль», є таким, що суперечить вимогам ч. 3 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження», порушує та обмежує права скаржника щодо користування, розпорядження власними коштами для утримання сімї, а відтак суд вважає необхідним вимоги скаржника задовольнити.

Керуючись ст. 4-5, 12-13, 81, 447-453 ЦПК України, на підставі ст. 5, 18, 70, 74 Закону України «Про виконавче провадження», суд, -

у х в а л и в:

Скаргу задовольнити.

Визнати протиправною та скасувати постанову головного державного виконавця Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. від 21.07.2022 року про арешт коштів боржника, винесену в рамках виконавчого провадження № 69461954 з виконання виконавчого листа № 345/799/22 від 01.07.2022 за позовом АТ КБ`Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості 172545,72 грн. та 2588,18 грн. судового збору в частині арешту зарплатного банківського рахунку № НОМЕР_1 , що відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Зобов`язати головного державного виконавця Калуського відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Івасів Я.Я. скасувати арешти накладений на зарплатний банківський рахунок № НОМЕР_1 , що відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106252202
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —345/2436/22

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Якимів Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні