Рішення
від 14.09.2022 по справі 909/516/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.09.2022 м. Івано-ФранківськСправа № 909/516/22

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В. , , розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова група "АРС-Кераміка"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Пантеон-Україна"

про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу в сумі 87657 грн 37 коп.

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгова група "АРС-Кераміка" із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пантеон-Україна" про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу в сумі 87657 грн 37 коп.

Вирішення судом процесуальних питань.

12.07.2022 суд відкрив провадження у справі та ухвалив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами; встановив відповідачу строк для подання заяви у разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з відповідним обґрунтуванням.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі, суд надіслав товариству на адресу, що зазначена в позовній заяві та Витязі з Єдиного державного реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Поштове відправлення, яким суд надсилав копію ухвали про відкриття провадження у справі, відповідач отримав 20.07.2022, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке знаходиться в матеріалах справи.

12.07.2022 суд встановив відповідачу для подання відзиву на позов п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідач у встановлений судом строк відзиву на позов не подав.

Згідно з ч. 1 ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Статтею 178 ГПК України передбачене право відповідача подати суду відзив на позовну заяву. Разом з тим, як визначено в ч. 3 цієї статті, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило та з огляду на відсутність у суду підстав для виклику сторін з власної ініціативи, згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Відповідно до частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Позиція позивача.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач на виконання умов укладеного між сторонами договору купівлі-продажу №20831 від 01.07.2021 поставив відповідачу товар, однак відповідач в порушення умов договору отриманий товар оплатив частково, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 79688 грн 52 коп. За порушення строку здійснення оплати поставленого товару позивач також просить стягнути з відповідача 7968 грн 85 коп. штрафу. Позовні вимоги обґрунтовані положеннями ст. 526, 530, 612, 655, 629 ЦК України, ст.193 ГК України.

Позиція відповідача.

Відповідач відзиву на позов не подав, проти позову не заперечив, доказів погашення заборгованості не надав.

Обставини справи. Оцінка доказів.

Предметом спору є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за поставлений товар.

01.07.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгова група "АРС-Кераміка" (продавець) та Товариство з обмеженою відповідальністю "Пантеон-Україна" (покупець) уклали договір купівлі-продажу з відстрочкою №705, відповідно до п. 1.1 якого продавець приймає на себе зобов"язання передати у власність покупця матеріальні цінності (будівельні, оздоблювальні матеріали та інше), що надалі іменуються "товар", а покупець - прийняти та оплатити зазначений товар.

Товар, який передається у власність покупця за цим договором супроводжується видатковою накладною, в якій зазначається перелік, кількість та вартість переданого за договором товару, а також сума, яку продавець повинен за нього сплатити (п.1.2.).

Розрахунки за цим договором здійснюються у національній валюті України-гривні в безготівковій формі (п.2.7.).

Товар, що переданий покупцеві за цим договором, повинен бути повністю сплачений не пізніше ніж через 7 (сім) календарних днів з моменту фактичної передачі покупцем товару (п.2.8.).

Відповідно до п.3.1. договору, продавець приймає на себе зобов"язання передати покупцю в строки, передбачені цим договором товар, який вказаний продавцем у накладній або іншому товаросупровідному документі.

Згідно п.3.3. договору, покупець зобов"язується своєчасно та у повному обсязі оплатити вартість товару відповідно до умов цього договору.

В пункті 4.3. договору, сторони погодили, що за порушення терміну розрахунку з продавцем, передбаченого п.2.8 цього договору покупець сплачує на користь останнього пеню в розмірі 0,5 % від суми заборгованості за договором за кожний день прострочення, починаючи з першого дня такого прострочення, а також штраф у розмірі 10 % від суми заборгованості.

Відповідно до п.7.1. договору, цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до моменту виконання сторонами зобов"язань.

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу товар на суму 100969 грн 18 коп., що підтверджується приєднаними до матеріалів справи видатковими накладними.

В порушення умов договору, відповідач прийняті на себе договірні зобов"язання не виконав, отриманий товар оплатив частково, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 79688 грн 52 коп. Заборгованість станом на 30.03.2022 також відображена в підписаному сторонами акті звірки взаємних розрахунків, копія якого приєднана до матеріалів справи.

У зв"язку з тим, що станом на 07.07.2022 відповідач заборгованість не погасив, позивач згідно з п. 4.3. договору, за порушення терміну розрахунку нарахував відповідачу 7968 грн 85 коп. - штрафу та звернувся за захистом порушеного права до суду.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ГК України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України (ч. 2 ст. 67 ГК України).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст.655 ЦК України).

На підставі господарського договору між суб`єктами господарювання виникають господарські зобов`язання, в силу яких один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку (ст.173, 174 ГК України).

Згідно з ч. 1 ст. 179 ГК України майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

Частиною 1 ст. 193 ГК України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ст. 525, 526, 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Приписами ч.1 ст.692 ЦК України встановлено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до ст.629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст. 612 Цивільного кодексу України).

Пунктом 2 ст. 614 Цивільного кодексу України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов"язання. Відповідач доказів належного виконання своїх зобов"язань не надав, доводи позивача не спростував.

Приписами п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України, передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Статтею 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Відповідно до статей 73,74 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 13 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Висновок суду.

Факт порушення відповідачем свого зобов`язання щодо оплати отриманого товару в сумі 79688 грн 52 коп. підтверджується матеріалами справи, тому вимога позивача про стягнення з відповідача вказаної заборгованості обґрунтована та належить до задоволення.

Суд перевірив правильність нарахування позивачем штрафу та задовольняє його згідно розрахунку позивача, який є обґрунтованим та арифметично правильним.

Судові витрати.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір в розмірі 2481 грн 00 коп., що підтверджується платіжними дорученнями №8 від 01 липня 2022 року.

Суд враховуючи задоволення позову, судовий збір в сумі 2481 грн 00 коп., коп. покладає на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73,74, 129, 233, 236-238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова група "АРС-Кераміка" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пантеон-Україна" про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу в сумі 87657 грн 37 коп. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Пантеон-Україна", вул. І. Миколайчука, буд. 11/39, м. Івано-Франківськ, 76006 (код 381627515) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова група "АРС-Кераміка", вул. Збаразька, буд. 18, м. Тернопіль, 46010 (код 32549732) 79688 (сімдесят дев"ять шістсот вісімдесят вісім) грн 52 коп. основної заборгованості, 7968 (сім тисяч дев"ятсот шістдесят вісім) грн 85 коп. -штрафу, а також 2481(дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн 00 коп. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строк, встановлений розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 15.09.2022

Суддя Т. В. Максимів

Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106253040
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —909/516/22

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Марко Роман Іванович

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Марко Роман Іванович

Рішення від 14.09.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні