Постанова
від 03.07.2007 по справі 6/363-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/363-А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

03.07.2007р.м.Київ№ 6/363-А

За позовомДержавної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю «ПроВік»

Третя особаНа стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Голосіївська районна державна адміністрація у місті Києві

Проприпинення юридичної особи

Суддя Ковтун С.А.

                                                         Секретар судового засідання Мамонтова О.О.

Представники:

від позивачаЯременко О.В. (за дов. 28/9/10 від 10.01.2007)

від відповідачане з'явились

третьої особине з'явились

Розгляд справи здійснюється за правилами Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України) відповідно до пункту 6 Розділу VII цього Кодексу.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інспекція в Голосіївському районі м. Києва (далі –позивач) у  травні  2007 року звернулася до господарського суду з позовом про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «ПроВік»(далі – відповідач).

Позовна вимога мотивована тим, що відповідач з грудня 2003 року не подає органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності. Дана обставина відповідно до частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” є підставою для припинення юридичної особи.

Ухвалою від 18.05.2007 було відкрито провадження у справі № 6/363-А та залучено  до участі у справі як третю особу на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Голосіївську районну у місті Києві державну адміністрацію.

Ухвалою від 18.05.2007 було закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 11.06.2007.

11.06.2007 судом оголошено перерву у судовому засіданні до 03.07.2007.

Відповідач письмових заперечень проти позову не подав, в судові засідання не з'явився, будь-яких клопотань щодо відкладення розгляду справи з повідомленням причин своєї неявки від відповідача не надходило.

Ухвала суду, а також повістки направлялися відповідачу за всіма наявними у матеріалах справи адресами, в тому числі за зазначеними в його реєстраційних документах.

Вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи (частина восьма статті 35 КАС України).

За таких обставин, відповідно до частини шостої статті 71 КАС України справа вирішується на основі наявних в ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи документи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ПроВік»(03143, м. Київ, вул., Академіка Заболотного, 134, р/р 26001000791 КФ КБ «Захід інкомбанк»у м.Києві, МФО 320951, код ЄДРПОУ 32422284) було зареєстроване Голосіївською районною у м.Києві державною адміністрацією 16.04.2003, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ  № 06826.

Згідно довідки державної податкової інспекції у Голосіївському районі міста Києва від 28.04.2007 за № 2569/9/15-105 відповідача взято на облік як платника податків з 06.06.2003.

Статтею  9 Закону України  “Про систему оподаткування” передбачено обов'язок платників податків і зборів (обов'язкових платежів) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами;  подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

В ході судового розгляду встановлено, що відповідач не виконує покладені на нього обов'язки та не подає до органів державної податкової служби податкових декларацій і документів фінансової звітності з грудня 2003 р.

Зазначена обставина підтверджується довідкою позивача від 28.04.2007 за № 2569/9/15-105.

Відповідно до частини першої статті 238 Господарського кодексу України (далі –ГК України) за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення  господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 239 цього Кодексу одним із видів цих санкцій є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Частиною 15 ст. 58 ГК України передбачено, що скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду, зокрема, в інших випадках, передбачених законом.

Однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язана з банкрутством юридичної особи, згідно з абзацом 5 частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Право на звернення у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачено для органів державної податкової служби пунктом 17 частини першої статті 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”.

Відповідно до статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Відповідач доказів на спростування обставин, викладених позивачем, суду не надав.

За таких обставин справи, враховуючи той факт, що відповідач протягом періоду, який перевищує один рік, не подає до органів державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності, позов підлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Виходячи з викладеного та  керуючись статтями 23, 71, 86, 94, 98, 158-163, 167, пунктом 6 Розділу VII КАС України, суд -                                       

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити товариство з обмеженою відповідальністю «ПроВік»(03143, м. Київ, вул., Академіка Заболотного, 134, р/р 26001000791 КФ КБ «Захід інкомбанк»у м.Києві, МФО 320951, код ЄДРПОУ 32422284).

Зобов'язати державного реєстратора створити ліквідаційну комісію для здійснення заходів щодо припинення суб'єкта підприємницької діяльності у зв'язку з її ліквідацією, внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення, провести державну реєстрацію припинення юридичної особи відповідно до чинного законодавства та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої прийняте судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.  

Постанову надіслати сторонам та державному реєстратору Голосіївського району міста Києва.

Постанова відповідно до частини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                    С.А. Ковтун

Дата ухвалення рішення03.07.2007
Оприлюднено30.10.2007
Номер документу1062949
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/363-а

Постанова від 03.07.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні