Рішення
від 15.09.2022 по справі 922/4832/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

16.09.2022Справа № 922/4832/21

Суддя Господарського суду міста Києва Босий В.П., розглянувши в письмовому провадженні справу за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний Банк «Укргазбанк» в особі Харківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартек»

про стягнення 50 791,81 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Акціонерний Банк «Укргазбанк» в особі Харківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» (надалі - АТ «Укргазбанк») звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартек» (надалі - ТОВ «Хартек») про стягнення 50 791,81 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем грошового зобов`язання за договором №271/2021/WO-02 від 12.03.2021, у зв`язку з чим позивач вказує на наявність заборгованості у розмірі 49 073,28 грн., а також заявляє про стягнення з відповідача пені у розмірі 1 718,53 грн.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 08.12.2021 матеріали справи №922/4832/21 за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний Банк «Укргазбанк» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартек» про стягнення 50 791,81 грн. передано за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.01.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Зазначена ухвала направлена на адресу місцезнаходження ТОВ «Хартек» поштовим відправлення за №0105491900713, проте відправлення повернулось до суду із зазначенням причини повернення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Вказаний лист було направлено за офіційною адресою місця реєстрації відповідача, яка міститься у ЄДР, та надавалась у ЄДР самим відповідачем, а відтак, неотримання відповідачем поштового відправлення за вказаною ним самим адресою є свідомим діянням (бездіяльністю) самого відповідача, тому всі несприятливі наслідки такого неотримання покладаються на нього самого.

В силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою відповідача, вважається днем вручення йому відповідної ухвали суду.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Натомість, відзив на позовну заяву відповідачем не подано.

Будь-яких інших заяв, клопотань або заперечень від сторін не надходило.

Положеннями ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

За таких обставин, з огляду на приписи ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України справа підлягає вирішенню за наявними матеріалами справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва встановив наступне.

12.03.2021 між АТ «Укргазбанк» (Банк) та ТОВ «Хартек» (позичальник) було укладено договір про приєднання до правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «Укргазбанк» №271/2021/WO-02 (надалі - «Договір»), відповідно до умов якого, у зв`язку з приєднанням позичальника до Правил надання кредиту на умовах овердрафту АБ «Укргазбанк» (Правила) позичальник в повному обсязі акцептує Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «Укргазбанк» (оферту, що розміщена на сайті http://www.ukrgasbank.com), з якими позичальник ознайомився, погоджується та зобов`язується виконувати.

Відповідно до п. 1 Договору ліміт овердрафту встановлюється в розмірі 100 000,00 грн.

Пунктом 2 Договору передбачено, що овердрафт надається за поточним рахунком позичасльн7ика у національній валюті IBAN № НОМЕР_1 , відкритим згідно з Договором комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання від 01/06/2018 №2018/КД/271-0028 в відділенні №271/20 АБ «Укргазбанк».

Ліміт овердрафту встановлюється з 12.03.2021 по 11.03.2022 (включно) (п. 3 Договору).

Відповідно до п. 4 Договору за користування овердрафтом, в межах строку кредитування, визначеного п. 3 цього договору про приєднання, позичальник сплачує банку проценти за користування кредитними коштами, виходячи із встановленої банком базової процентної ставки, в розмірі 20,3% річних, в національній валюті.

Згідно з п. 5 Договору за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість) процентна ставка встановлюється в розмірі 30,3% річних.

Правилами визначено, що овердрафт - кредит, що надається банком позичальнику шляхом сплати розрахункових документів позичальника понад залишок коштів на його поточному рахунку в банку в межах визначеного договором про надання кредиту на умовах овердрафту ліміту овердрафту, внаслідок чого на поточному рахунку позичальника утворюється дебетове сальдо.

Пунктом 2.1 Правил передбачено, що банк надає позичальнику кредит в межах ліміту овердрафту, а позичальник зобов`язується повернути кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Відповідно до п. 2.8 Правил датою (днем) надання овердрафту вважається банківський день, на кінець якого виникає дебетове сальдо на поточному рахунку позичальника, в результаті оплати з поточного рахунку платіжних документів позичальника на суму, що перевищує кредитовий залишок коштів на такому рахунку.

Згідно з п. 2.9 Правил датою (днем) повернення овердрафту, наданого банком, вважається банківський день, на кінець якого на поточному рахунку позичальника (або на інших рахунках банку, на яких, згідно з нормами чинного законодавства, може враховуватись (бути перенесено) заборгованість за овердрафтом) відсутнє дебетове сальдо.

Пунктом 2.10 Правил передбачено, що кредитні кошти, надані банком в межах ліміту овердрафту, повинні бути повернуті позичальником в повному обсязі не пізніше:

- останнього дня строку, на який встановлено ліміт овердрафту;

- кінця банківського дня визначеного як день настання терміну/строку виконання позичальником будь-яких грошових зобов`язань за договором про надання кредиту на умовах овердрафту, у т.ч. внаслідок застосування банком вимоги дострокового повного/часткового виконання позичальником своїх зобов`язань за договором про надання кредиту на умовах овердрафту;

- кінця останнього банківського дня місяця, наступного за місяцем початку користування овердрафту, якщо дата надання овердрафту припадає на період з 1 по 15 число календарного місяця;

- кінця останнього банківського дня 2-го місяця, наступного за місяцем початку користування овердрафтом, якщо така дата надання овердрафту припадає на період з 16 по 30 (31) число календарного місяця.

Погашення овердрафту здійснюється автоматично при надходженні коштів на поточний рахунок позичальника (п. 2.11 Правил).

Відповідно до п. 2.17 Правил у випадку порушення позичальником строків повернення овердрафту та нарахованої плати за овердрафт, наступного банківського дня суми непогашених у строки платежів визнаються простроченими та переносяться на рахунки обліку простроченої заборгованості.

Згідно з п. 3.1 Правил за користування овердрафтом, позичальник сплачує банку проценти, виходячи із встановленої банком базової процентної ставки, розмір якої зазначається у договорі про приєднання.

Пунктом 3.2 Правил визначено, що сторони укладаючи договір про надання кредиту на умовах овердрафту домовилися, що базова процентна ставка за користування кредитними коштами в межах строку кредитування на строкову заборгованість, збільшується на:

- 2,0 (два) процентних пунктів у разі недотримання позичальником умов, щодо надання будь-якого документу зазначеного в п. 4.3.8 правил. Збільшення розміру базової процентної ставки встановлюється з 25-го числа другого місяця, наступного за звітним кварталом, у якому позичальник не дотримувався умов п. 4.3.8 правил або з 25-го березня, якщо позичальник не дотримувався умов п. 4.3.8 Правил у четвертому кварталі календарного року до дня дотримання позичальником зазначених зобов`язань в повному обсязі;

- 2,0 (два) процентних пунктів у разі недотримання позичальником умов, щодо надання будь-якого документу зазначеного в п. 4.3.9 Правил. Збільшення розміру базової процентної ставки встановлюється з 25-го числа другого місяця, наступного за звітним кварталом, у якому позичальник не дотримувався умов п. 4.3.9 правил або з 25-го березня, якщо позичальник не дотримувався умов п. 4.3.9 правил у четвертому кварталі календарного року до дня дотримання позичальником зазначених зобов`язань в повному обсязі

- 2,0 (два) процентних пунктів у разі недотримання позичальником умов п. 4.3.11 правил. Збільшення розміру базової процентної ставки діє з 25-го числа другого місяця, наступного за останнім звітним кварталом, у якому позичальник не дотримувався умов, зазначених в п. 4.3.11 правил і встановлюється на 30 календарних днів. За недотримання вимог п. 4.3.11 правил у четвертому кварталі календарного року, збільшення розміру базової процентної ставки діє з 25-го березня. Збільшення розміру базової процентної ставки встановлюється на 30 (тридцять) календарних днів.

Вищезазначені умови про збільшення розміру базової процентної ставки за користування кредитом застосовуються за взаємним волевиявленням та згодою сторін, що виражено шляхом укладення договору про надання кредиту на умовах овердрафту та не потребує укладення будь-яких додаткових договорів.

У випадку недотримання позичальником одночасно двох і більше умов, розмір базової процентної ставки за користування кредитом підвищується на відповідну кількість процентних пунктів за кожне недотримання умов. При наявності одночасно декількох недотримань розмір базової процентної ставки підвищується на суму процентних пунктів за недотримання кожної з умов договору про надання кредиту у формі овердрафту.

Загальний розмір підвищення базової процентної ставки згідно умов цього пункту не повинен перевищувати 6,0 процентних пунктів.

У випадку повторного послідовного недотримання позичальником будь-якої з умов, визначених даним пунктом, підвищений рівень базової процентної ставки за користування кредитом повторно не застосовується у разі дії на дату застосування підвищеного розміру базової процентної ставки за недотримання відповідних умов.

Відповідно до п. 3.3 Правил проценти за користування овердрафтом нараховуються на щоденні дебетові залишки по окремому рахунку для обліку кредитної заборгованості, перенесеної з поточного рахунку.

Згідно з п. 3.4 Правил нарахування здійснюється починаючи з дня надання овердрафту згідно з п. 2.8 правил по день, що передує дню повної сплати овердрафту виходячи із процентної ставки та в межах строку кредитування, визначених у договорі приєднання.

Пунктом 3.5 Правил визначено, що при розрахунку процентів використовується метод «факт/360», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році.

В пункті 3.6 Правил передбачено, що проценти за користування овердрафтом нараховуються на щоденні дебетові залишки пропорційно кількості днів, протягом яких ці залишки враховувались на поточному рахунку позичальника (або на інших рахунках банку, на яких, згідно з нормами чинного законодавства), може враховуватись (бути перенесеною) заборгованість за овердрафтом).

Проценти нараховуються банком щомісячно, не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання овердрафту по останній календарний день місяця, в якому наданий овердрафт, та надалі з першого по останній календарний місяць, в день дострокового розірвання договору про надання кредиту у формі овердрафту, в день закінчення строку, на який надано овердрафт, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення овердрафту, по день, що передує дню погашення заборгованості за овердрафтом (п. 3.7 Правил).

Відповідно до п. 3.8 Правил сплата процентів здійснюється щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування овердрафтом, а також в день дострокового розірвання договору про надання кредиту на умовах овердрафту, в день закінчення строку, на який надано овердрафт.

Згідно з п. 3.9 Правил позичальник сплачує комісії банку. Комісії сплачуються позичальником у розмірах, у порядку та в строки, що визначені тарифами на кредитні операції та зазначені у відповідному додатку до договору про приєднання.

Пунктом 4.3.3 Правил визначено, що позичальник зобов`язується повністю погасити заборгованість за основним боргом за овердрафтом перед банком не пізніше строку зазначеного в договорі про приєднання, а також здійснювати погашення заборгованості за основним боргом за овердрафтом на умовах визначених договором про надання кредиту у формі овердрафту у випадку перевищення фактичної заборгованості позичальника за основним боргом за овердрафтом ліміту овердрафту за результатами його перегляду.

Позивач стверджує, що відповідачем допущено порушення виконання зобов`язань за Договором в частині своєчасного повернення кредиту та сплати процентів, у зв`язку з чим позивач вказує на наявність заборгованості у розмірі 49 073,28 грн.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно із ст. 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є договором приєднання.

Згідно із ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Позивач, на підставі ст. 641 та ст. 644 Цивільного кодексу України взяв на себе зобов`язання перед особами, які його приймуть (акцептують), надавати банківські послуги в порядку та на умовах, передбачених договором.

Частиною першою статті 1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно із ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч. 3 ст. 1049 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Відповідно до ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

За приписами ст. 1056-1 Цивільного кодексу України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

З матеріалів справи вбачається, що позивач взяті на себе зобов`язання виконав належним чином, надавши відповідачу кредитні кошти, в той час як останнім допущено порушення виконання зобов`язання за Договором в частині своєчасної сплати кредитних коштів та процентів за користування кредитом, що підтверджується банківською випискою з особового рахунку відповідача.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною другою статті 1050 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно із ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 598 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Зобов`язання припиняється виконанням проведеним належним чином (стаття 599 Цивільного кодексу України).

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок заборгованості, Господарський суд міста Києва дійшов висновку про те, що розрахунок правильний.

Відповідно до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ст. 74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів віднесено на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Матеріалами справи підтверджується наявність у відповідача зобов`язання по сплаті на користь позивача заборгованості за Договором у розмірі 49 073,28 грн. Відповідачем вказана заборгованість не спростована, доказів її погашення не надано.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідачем обставин, з якими чинне законодавство пов`язує можливість звільнення його від відповідальності за порушення зобов`язання, не наведено.

Таким чином, позовні вимоги АБ «Укргазбанк» про стягнення з ТОВ «Хартек» заборгованості за кредитом у розмірі 49 073,28 грн. є правомірними та обґрунтованими.

Також, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача пені у розмірі 1 718,53 грн. за прострочення виконання грошового зобов`язання за загальний період з 02.08.2021 по 18.11.2021.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений строк свого обов`язку з повернення кредиту, сплати відсотків та комісії не виконав, допустивши прострочення виконання зобов`язання, тому дії відповідача є порушенням зобов`язання (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки.

У відповідності до ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

За змістом ст.ст. 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, різновидом якої є штраф та пеня.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 5.3 Договору за порушення визначених у договорі про надання кредиту на умовах овердрафту строків (термінів) повернення овердрафту та/або сплати процентів за користування овердрафтом та/або комісій позичальник зобов`язаний сплатити банку неустойку (пеню), яка обчислюється від суми простроченого (неповернутого в строки, визначені цим договором) платежу, в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який сплачується пеня. У відповідності до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України сторони домовляються, що розрахунок пені за прострочення виконання зобов`язань (щодо строків (визначених у договорі про надання кредиту на умовах овердрафту) повернення овердрафту та/або сплати процентів та/або комісій за користування овердрафтом) припиняється через один рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано. Сплата штрафних санкцій (неустойки, пені) за цим договором не звільняє позичальника від відшкодування збитків, заданих банку, в повному обсязі.

Суд погоджується із розрахунком пені, вважає його правильним та обґрунтованим і оскільки відповідач своїх зобов`язань з повернення кредитних коштів та сплати процентів в повному обсязі не виконав, позивачем правомірно заявлена до стягнення пеня у розмірі 1 718,53 грн. за прострочення виконання грошового зобов`язання за загальний період з 02.08.2021 по 18.11.2021.

Разом з тим, суд відзначає, що положеннями пункту 15 розділу Прикінцевих та Перехідних положень Цивільного кодексу України, яким визначено, що у разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, або/та у тридцятиденний строк після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов`язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов`язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

Аналогічні приписи містяться і у пункті 8 розділу 9 Прикінцевих положень Господарського кодексу України, згідно яких у разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, або/та у тридцятиденний строк після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов`язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов`язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

Враховуючи наведені положення Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, строки повернення кредиту та те, що постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» на усій території України встановлено з 12.03.2020 карантин, суд дійшов висновку, що починаючи з 12.03.2020 позичальника звільнено від обов`язку сплати пені за прострочення повернення тіла кредиту та процентів.

Отже, зважаючи на викладені приписи чинного законодавства, які обмежують період нарахування штрафних санкцій, в тому числі пені, що підлягає стягненню із суб`єкта господарювання у зв`язку з порушенням ним господарського зобов`язання в період карантину, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача у частині стягнення з відповідача пені у розмірі 1 718,53 грн. за прострочення виконання грошового зобов`язання за загальний період з 02.08.2021 по 18.11.2021 задоволенню не підлягають.

За таких обставин, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог та стягнення з ТОВ «Хартек» на користь АБ «Укргазбанк» заборгованості у розмірі 49 073,28 грн. В іншій частині позовних вимог (пеня у розмірі 1 718,53 грн.) необхідно відмовити з викладених обставин.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 129, 232, 236-241, 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

ВИРІШИВ:

1. Позов Публічного акціонерного товариства Акціонерний Банк «Укргазбанк» в особі Харківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартек» (02000, м. Київ, вул. Володимирська, будинок 51; ідентифікаційний код 38995179) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний Банк «Укргазбанк» (03087, м. Київ, вул. Єреванська, будинок 1; ідентифікаційний код 23697280) в особі Харківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» (61145, м. Харків, вул. Космічна, будинок 20) заборгованість у розмірі 49 073 (сорок дев`ять тисяч сімдесят три) грн. 28 коп. та судовий збір у розмірі 2 193 (дві тисячі сто дев`яносто три) грн. 20 коп. Видати наказ.

3. В іншій частині в задоволенні позову відмовити.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.П. Босий

Дата ухвалення рішення15.09.2022
Оприлюднено22.09.2022
Номер документу106302962
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування забезпечення виконання зобов’язання

Судовий реєстр по справі —922/4832/21

Рішення від 15.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Байбак О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні