Ухвала
від 18.09.2022 по справі 916/2273/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"19" вересня 2022 р.м. Одеса № 916/2273/22Господарський суд Одеської області у складі судді Гута С.Ф.,

отримавши зареєстровану 12.09.2022 р. за вх. № 2357/22

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР" (65062, м. Одеса, вул. Посмітного, буд. 9-А, офіс 2, Код ЄДРПОУ 37223954), Товариства з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" (65033, м. Одеса, вул. Василя Стуса, буд. 2/1, Код ЄДРПОУ 39589415) та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" (65033, м. Одеса, вул. Василя Стуса, буд. 2/1, Код ЄДРПОУ 38849183)

до відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ" (01133, м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 2 літ. А, Код ЄДРПОУ 37973950), Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "КУПОЛ" (01133, м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 2 літ. А, Код ЄДРПОУ 13676532), Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ.ОДЕСА" (01133, м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 2 літ. А, Код ЄДРПОУ 43712085) та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КЛУБ-ТВ" (65026, Одеська обл., м. Одеса, бульвар Приморський, буд. 7, Код ЄДРПОУ 33659151)

про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариство з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" звернулись до Господарського суду Одеської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "КУПОЛ", Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ.ОДЕСА" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КЛУБ-ТВ", в якій просять:

- визнати недостовірною та такою, що порушує особисте немайнове право на недоторканість ділової репутації Товариства з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР" (Код ЄДРПОУ 37223954), Товариства з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" (Код ЄДРПОУ 39589415), Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" (Код ЄДРПОУ 38849183) інформацію, яка поширена Товариством з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ" (код ЄДРПОУ 37973950) на веб-сайті інтернет-порталу https://novyny.live/ в мережі інтернет у публікації (статтях) від 25.08.2022 року під назвою (українською та російською мовами): "В Одесі виявили російських виробників круп, які ухиляються від податків: хто саме" ("В Одессе обнаружили уклоняющихся от налогов российских производителей круп: кто именно") за посиланням: https://novyny.live/odessa/v-odesse-obnaruzhili-ukhodiashchikh-ot-nalogov-rossiiskikh-proizvoditelei-krup-kto-imenno-52856.html;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ" (код ЄДРПОУ 37973950) не пізніше наступного дня після набрання законної сили судовим рішенням у даній справі видалити публікацію;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ" (код ЄДРПОУ 37973950) не пізніше наступного дня після набрання законної сили судовим рішенням у даній справі спростувати недостовірну інформацію про позивачів, яка поширена у публікації від 05.08.2022 року під назвою (українською та російською мовами): "В Одесі виявили російських виробників круп, які ухиляються від податків: хто саме" ("В Одессе обнаружили уклоняющихся от налогов российских производителей круп: кто именно"), шляхом розміщення в мережі інтернет, а саме: на головній сторінці веб-сайту https://novyny.live/ повного тексту судового рішення у цій справі, не допускаючи при цьому власних коментарів, із забезпеченням вільного доступу до спростування без вимоги внесення паролів та/або кодів доступу тощо, під заголовком: "Спростування недостовірної інформації щодо ТОВ "КРУПЯНИЙ ДВІР", ТОВ "АТТУАЛЬ", ТОВ "ТРАПЕЗА".

Обгартовуючи звернення із позовом позивачі посилаються на те, що Товариством з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", яке є власником веб-сайту (https://novyny.live/), поширено недостовірну інформацію, яка не відповідає дійсності, викладена неправдива, містить відомості про події та явища, яких не існує, чим порушує права позивачів.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.09.2022 р. позовній заяві Товариства з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариства з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 916/2273/22 та визначено суддю Господарського суду Одеської області Гута С.Ф. для розгляду справи.

Статтею 7 ГПК України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Частинами 1 та 4 статті 45 ГПК України встановлено, що сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Пунктом 4 частини 3 статті 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Із поданого позову вбачається, що його пред`явлено до 4 відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "КУПОЛ", Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ.ОДЕСА" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КЛУБ-ТВ", у той час як із змісту прохальної частини позову вбачається пред`явлення позовних вимог виключно до Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", яке, як зазначають позивачі, є власником веб-сайту (https://novyny.live/).

Враховуючи викладене, позовна заява не відповідає встановленим пунктом 4 частини 3 статті 162 ГПК України вимогам.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 ГПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно із частиною 1 статті 4 Закону України „Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 2 частини 2 статті 4 Закону України „Про судовий збір визначено, що ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду: позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України ,,Про Державний бюджет України на 2022 рік …прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2022 року складає 2481,00 грн…

При цьому, абазом 2 частини 3 статті 6 Закону України „Про судовий збір передбачено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

В свою чергу, абзацом 2 частини 6 статті 7 Закону України „Про судовий збір встановлено, що у разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Як встановлено господарським судом, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариства з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" містить три вимоги немайнового характеру, тому судовий збір, який підлягає сплаті кожним із позивачів за подання цієї позовної заяви становить 7443,00 грн (2481,00 грн * 3 вимоги немайнового характеру = 7443,00 грн).

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно вимог частини 1 статті 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до частини 1,2,3 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162,164,172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху… В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд залишає позов без руху за правилами статті 174 ГПК України, оскільки, Товариством з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариством з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" не надано: належних доказів виконання вимог пункт 4 частини 3 статті 162 ГПК України представлена позовна заява не містить змісту позовних вимог до кожного із обраних позивачами відповідачів; доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі; надсилання Товариству з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", Товариству з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "КУПОЛ", Товариству з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ.ОДЕСА" та Товариству з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КЛУБ-ТВ" позовних матеріалів, якими відповідно до статті 172 ГПК України є описи вкладення у цінні листи.

Керуючись ст.ст.45,162,164,174,233,234,235 ГПК України, ст.4 Закону України „Про судовий збір, суд ухвалив:

1.Позовну заяву (12.09.2022 р. за вх. № 2357/22) Товариства з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариства з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" залишити без руху.

2.Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "КРУПЯНИЙ ДВІР", Товариству з обмеженою відповідальністю "АТТУАЛЬ" та Товариству з обмеженою відповідальністю "ТРАПЕЗА" надати суду:

-належні докази виконання вимог пункт 4 частини 3 статті 162 ГПК України із змістом позовних вимог до кожного із обраних позивачами відповідачів;

-докази оплати кожним із позивачів судового збору в розмірі 7443,00 грн;

-описи вкладення у цінні листи в підтвердження надсилання Товариству з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ", Товариству з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "КУПОЛ", Товариству з обмеженою відповідальністю "МЕДІАМЕРЕЖІ.ОДЕСА" та Товариству з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КЛУБ-ТВ" копії позовної заяви та доданих до неї документів.

3.Встановити позивачам строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4.Роз`яснити позивачам, що за змістом частини 4 статті 174 ГПК України, якщо позивачі не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особам, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набрала законної сили 19.09.2022 р. та оскарженню не підлягає.

Суддя С.Ф. Гут

Дата ухвалення рішення18.09.2022
Оприлюднено21.09.2022

Судовий реєстр по справі —916/2273/22

Ухвала від 14.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні