Рішення
від 18.09.2022 по справі 375/1371/21
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/1371/21

Провадження № 2/375/60/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

19 вересня 2022 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді Чорненької О.І.,

при секретарі судового засідання Киричок В.В,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження, в залі суду в смт Рокитне, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк «Львів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

Акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк «Львів», в особі представника позивача Мочульського Л.Б., звернулося до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором № 05965/112/2019 від 01.04.2019 в сумі 42 527,48 грн. та сплаченого судового збору в розмірі 2270,00 грн.

В обгрунтування позовних вимог покликається на те, що 01.04.2019 між ПАТ АКБ "Львів" та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір №05965/112/2019, згідно якого відповідачці було надано кредит у розмірі 50000 грн на строк до 31.03.2022 включно зі сплатою 54% річних за користування кредитом.

Відповідно до умов п.1.4 кредитного договору видача банком кредиту здійснюється одноразово, безготівково на поточний рахунок позичальника № НОМЕР_1 з можливістю подальшого зняття грошових коштів у касі банку.

Факт перерахування відповідачу кредитних коштів підтверджується меморіальним ордером № 42657 від 01.04.2019.

АТ АКБ "Львів" свої зобов`язання за кредитним договором виконало у повному обсязі, що підтверджується меморіальним ордером № 42657 від 01.04.2019.

Однак відповідачка у порушення умов договору належним чином свої зобов`язання у встановлені кредитним договором строки не виконала, у зв`язку з чим, станом на 28.10.2021 заборгованість по нарахованих та несплачених в строк процентах та по кредиту становить 42527,48 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості за кредитним договором.

Заяви ( клопотання) учасників справи

Представник позивача у позовній заяві заявив клопотання проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не прибув, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Інші процесуальні дії у справі

Після виконання вимог ст.187 ЦПК України, на підставі ухвали Рокитнянського районного суду Київської області від 06.05.2022 відкрито провадження у цивільній справі у порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення (виклику) сторін. Відповідно до вимог статті 274 ЦПК України сторонам роз`яснено порядок та строки виконання ними вимог цього Кодексу.

Клопотання сторін про розгляд справи в судовому засіданні з їх повідомленням, відповідно до частини 5 статті 279 ЦПК України до суду не надходило.

Копію позовної заяви та доданих до неї документів було надіслано відповідачу, однак поштове відправлення повернуто до суду 25.05.2022 за закінченням терміну зберігання.

Крім того, відповідач викликалася шляхом розміщення оголошення про виклик від 16.07.2022 на офіційному сайті Рокитнянського районного суду Київської області.

Сторони у судове засідання сторони не прибули, про причини неявки суд не повідомили.

Відповідач процесуальним правом на подання відзиву на позовну заяву не скористалася.

Відповідно до частини 8 статті 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення інших процесуальних дій, в тому числі забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Судом, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до вимог статті 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

відповідач не подав відзив;

позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи позицію представника позивача, який не заперечує проти заочного розгляду справи, прийнявши всі заходи по виклику відповідача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст. 223, 280 ЦПК України.

Фактичні обставини встановлені судом

01.04.2019 між АТ АКБ "Львів" та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № 05965/112/2019, згідно якого відповідачці було надано кредит у розмірі 50000 грн на строк до 31.03.2022 включно зі сплатою 54% річних за користування кредитом.

Відповідно до умов п.1.4 кредитного договору видача банком кредиту здійснюється одноразово, безготівково на поточний рахунок позичальника № НОМЕР_1 з можливістю подальшого зняття грошових коштів у касі банку.

Факт перерахування відповідачу кредитних коштів підтверджується меморіальним ордером № 42657 від 01.04.2019.

Відповідно до п.5.1 кредитного договору позичальник зобов`язався повернути банку кредит у повному обсязі в порядку та терміни, передбачені цим договором і додатками до нього.

Згідно п.3.6 кредитного договору позичальник сплачує проценти щомісячно до дня повернення кредиту, але не пізніше останнього робочого дня місяця за який нараховано проценти.

Відповідно до п.2.3.2 кредитного договору банк має право вимагати дострокового повернення кредиту, процентів, комісій та інших платежів за цим договором, у разі несвоєчасної сплати процентів та/або неповернення суми кредиту (частини кредиту).

Згідно п.5.8 кредитного договору банк вправі вимагати дострокове повернення кредиту, сплати процентів, комісій та інших платежів за цим договором, у випадках обумовлених цим договором і чинни законодавством.

Пунктом 5.2 кредитного договору передбачено, що повернення суми кредиту, сплата нарахованих процентів здійснюється за ануїтетною схемою, згідно Додатку №1 (платіжного календаря), що є невід`ємною частиною цього договору.

Згідно п.5.6. цього договору погашення заборгованості відповідно до умов цього договору здійснюється такій черговості: прострочені платежі по сплаті процентів; прострочені платежі по поверненню Кредиту (основного боргу); строкові платежі по сплаті нарахованих процентів, термін сплати яких наступає в поточному місяці; строкові платежі по поверненню кредиту (основного боргу), термін сплати яких наступає в поточному місяці; пеня, штраф; строкові платежі по поверненню кредиту(основного боргу) на наступний місяць.

Відповідно до п.2.4. у випадку прийняття банком рішення щодо вимоги про дострокове повернення кредиту, сплату процентів, комісій та інших платежів, з підстав обумовлених цим договором, банк письмово повідомляє про це позичальника. У такому випадку, позичальник зобов`язаний впродовж 30 календарних днів з моменту отримання письмової вимоги банку повністю повернути суму кредиту та сплатити проценти на день повернення.

АТ АКБ "Львів" свої зобов`язання за кредитним договором виконало у повному обсязі, що підтверджується меморіальним ордером № 42657 від 01.04.2019.

Однак відповідачка у порушення умов договору належним чином свої зобов`язання у встановлені кредитним договором строки не виконала, у зв`язку з чим, станом на 28.10.2021 заборгованість по нарахованих та несплачених в строк процентах по кредиту становить 42 527,48 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості за кредитним договором.

Як вбачається з листа-вимоги №867/0-20 від 02.09.2021 такий було скеровано ОСОБА_1 з вимогою в тридцятиденний термін погасити прострочену заборгованість по кредитному договору, яка станом 02.09.2021 становила 21570,02 грн.

Згідно п. 6.1. кредитного договору сторони погодили, що за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань за цим договором, банк вправі нарахувати позичальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період прострочки, від суми простроченої заборгованості за кожен день прострочки. Розмір нарахованої пені обмежується 15 відсотками суми простроченого платежу. Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення позичальником зобов`язань по цьому договору, обмежується половиною суми отриманого позичальником кредиту.

Пунктом 6.2. та пунктом 6.3. договору передбачено, що за невиконання взятих на себе зобов`язань по поверненню кредиту, окрім сплати пені, банк вправі вимагати від позичальника відшкодування заподіяних збитків в повному обсязі, в тому числі й упущену вигоду. Сторони погодили, що строк позовної давності для стягнення неустойки (штрафу, пені), за цим договором, прирівнюється до строку позовної давності, встановленої законом для основної вимоги за цим договором.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Статтею 554 ЦК України передбачено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства у встановлений строк.

Частиною 1 ст.527 ЦК України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту. Однак відповідач даного обов`язку не виконав.

За змістом статті 549ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У відповідності до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Згідно ч. 1 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Частиною 1 ст.1054 ЦК України встановлено що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

З огляду на те, що відповідач прострочила погашення поточних платежів по кредиту та нарахованих відсотків, належним чином не повертає отриманий кредит, тобто не виконує взятих на себе передбачених договорами зобов`язань, суд приходить до висновку, що позов АТ АКБ "Львів" слід задовольнити.

Щодо розподілу судових витрат

Відповідно до статті 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Частиною 1 статті 133 ЦПК України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до вимог частини 1 статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підляє стягненню судовий збір пропорційно до задоволеної частини позовних вимог в розмірі 2270 грн 00 коп, сплачений позивачем відповідно до меморіального ордеру № 741485 від 23.10.2021.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 526, 527, 530, 610, 612, 1048, 1050 ЦК України, ст. ст. 3, 12, 13, 19, 76-81, 133,141, 258, 259, 263-265, 268, 280 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк «Львів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором- задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк «Львів», ЄДРПОУ 09801546,заборгованість за кредитним договором №№ 05965/112/2019 від 01.04.2019 у розмірі 42 527 (сорок дві тисячі п`ятсот двадцять сім) гривень 48 копійок, з яких 29 356,32 грн - сума заборгованості за кредитом, 13 171,16 грн - сума заборгованості за відсотками.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Львів», ЄДРПОУ 09801546, судовий збір у розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень, сплачений позивачем відповідно до меморіального ордеру № 741485 від 23.10.2021, копія якого знаходиться у матеріалах справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складання у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст заочного судового рішення виготовлено 19 вересня 2022 року.

Повне найменування сторін

позивач: Акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк «Львів», ЄДРПОУ 09801546, юридична адреса: 79008, м. Львів, вул. Сербська, 1;

представник позивача: Мочульський Любомир Богданович, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЛВ № 001092 від 07.08.2018, діє на підставі довіреності № 19 від 02.12.2019, місце знаходження: м. Львів, вул. Сербська, 1, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Дата ухвалення рішення18.09.2022
Оприлюднено21.09.2022
Номер документу106320876
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —375/1371/21

Рішення від 18.09.2022

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 05.05.2022

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні