Ухвала
від 19.09.2022 по справі 910/9299/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

20.09.2022Справа № 910/9299/22

Суддя Гумега О.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРДОНІНВЕСТ" (Україна, 01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 26, офіс 310)

до Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (Україна, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 110)

про визнання права власності та зняття арешту з майна

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРДОНІНВЕСТ" (далі - позивач, ТОВ "УКРДОНІНВЕСТ") звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Шевченківського відділу Державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (далі - відповідач, Відділ ДВС) з вимогами:

1) визнати право власності ТОВ "УКРДОНІНВЕСТ" на рухоме майно: будівельні ліса, які складаються з 12 прольотів, ширина одного прольоту становить - 2,70 м, висота - 2,30 м, довжина становить біля 33 м, червоного кольору 12;

2) скасувати арешт майна, що накладено старшим державним виконавцем Шевченківського відділу Державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомоном А.А. у виконавчому провадженні № 67386915, а саме: рухомого майна: будівельні ліса, які складаються з 12 прольотів, ширина одного прольоту становить - 2,70 м, висота - 2,30 м, довжина становить біля 33 м, червоного кольору 12 та виключити вказане иайно з опису.

Також заявник просить стягнути з Шевченківського відділу Державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) судові витрати, що складаються з судового збору та витрат на професійну правничу допомогу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що при примусовому виконанні наказу Господарського суду міста Києва № 910/8972/21 від 01.11.2021 відкрито виконавче провадження № 67386915, в рамках якого 04.11.2021 старшим державним виконавцем Шевченківського відділу Державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомоном А.А. (далі - державний виконавець) прийнято постанову про накладення арешту на майно, що належить боржнику - Товариству з обмеженою відповідальністю "ВБ Нерухомість".

21.12.2021 у вказаному вище виконавчому провадження державним виконавцем прийнято постанову про призначення суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні, в якій зазначено, що 09.12.2021 державним виконавцем відповідно до постанови про опис та арешт майна боржника здійснено опис та арешт будівельних лісів, які складаються з 12 прольотів (ширина одного прольоту становить - 2 метри 70 сантиметрів, висота одного прольоту становить - 2 метри 30 сантиметрів, довжина становить біля 33 метрів, червоного кольору.

Разом з цим, позивач стверджує, що даної постанови про опис та арешт майна від 09.12.2021 у ВП № 67386915 в АСВП не існує та державним виконавцем, під час вчинення виконавчих дій у ВП № 67386915, не було належним чином встановлено власника майна, на яке останній наклав арешт.

Спірні ліса, що увійшли до переліку описаного майна належать на праві власності позивачу на підставі Договору поставки № 2559 ввід 25.05.2021, які були передані позивачем Товариству з обмеженою відповідальністю «ВБ Нерухомість» в орендне користування згідно Договору оренди майна № 01/06-1-21 від 01.06.2021.

Оскільки власником спірного майна є позивач, що не заперечується сторонами виконавчого провадження, то позивач вважає, що державним виконавцем протиправно накладено арешт на зазначене майно та воно повинно бути виключено з опису та повернуто законному власнику.

Подана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

За змістом ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 2 наведеної статті передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Пунктами 1, 2 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Приписами частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотань або заяв про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від сторін спору до суду не надходило.

Таким чином, дослідивши матеріали позовної заяви, суд визнав подані матеріали достатніми для відкриття провадження у справі, а також те, що вказана справа має бути розглянута в порядку (за правилами) спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, оскільки є справою, у якій ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та є справою незначної складності, визнаною судом малозначною.

При прийнятті позовної заяви до розгляду судом встановлено, що сторонами виконавчого провадження № 67386915 з примусового виконання наказу Господарського суду міста Києва № 910/8972/21 від 01.11.2021 є стягувач - Державне підприємство "Управління справами Фонду державного майна України" (Україна, 01601, м. Київ, вул. Алмазова, буд. 18/9; ідентифікаційний код 39950170) та боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВБ Нерухомість" (Україна, 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, будинок 26; ідентифікаційний код 38780609).

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З огляду на приписи ст. 50 Господарського процесуального кодексу України та обставини даної справи, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі в даній справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державне підприємство "Управління справами Фонду державного майна України" (Україна, 01601, м. Київ, вул. Алмазова, буд. 18/9; ідентифікаційний код 39950170) та третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВБ Нерухомість" (Україна, 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, будинок 26; ідентифікаційний код 38780609).

Відповідно до статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Керуючись ст. 12, 50, 172, 176, 232, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

3. Залучити до участі у справі третю особу-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державне підприємство "Управління справами Фонду державного майна України" (Україна, 01601, м. Київ, вул. Алмазова, буд. 18/9; ідентифікаційний код 39950170).

4. Залучити до участі у справі третю особу-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВБ Нерухомість" (Україна, 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, будинок 26; ідентифікаційний код 38780609).

5. Зобов`язати учасників справи пояснення по суті спору, заяви з процесуальних питань та копії доказів у справі обов`язково направляти всім учасникам справи, докази чого невідкладно надавати суду.

6. Зобов`язати позивача протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали суду про відкриття провадження у справі подати до суду докази направлення третім особам-1 та 2 копії позовної заяви та копій доданих до неї документів листом з описом вкладення.

7. Запропонувати відповідачу:

- подати до суду відзив на позовну заяву, в тому числі з посиланням на висновок щодо застосування відповідної норми права у подібних правовідносинах, викладений в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду, до відзиву додати всі докази, що підтверджують заперечення проти позову, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали суду про відкриття провадження у справі (ст. 165, 251 ГПК України), при цьому звернути увагу, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду (ч. 5 ст. 165 ГПК України); у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України);

- подати до суду протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив (якщо така буде подана) заперечення на відповідь на відзив (ст. 167, 251 ГПК України).

8. Запропонувати позивачу:

- надати посилання на висновок щодо застосування відповідної норми права у подібних правовідносинах, викладений в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду;

- подати до суду протягом п`яти днів з дня отримання відзиву відповідь на відзив (ст. 166, 251 ГПК України), при цьому звернути увагу, що згідно ч. 3 ст. 166 ГПК України до відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 165 цього Кодексу, а отже, копія відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

9. Запропонувати третім особам-1, 2, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача подати письмові пояснення щодо позову протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали суду, при цьому звернути увагу, що згідно ч. 3 ст. 168 ГПК України до пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу. У випадку подання письмових пояснень щодо позову подати суду докази їх надіслання (надання) та доданих до них документів іншим учасникам справи.

10. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 7 статті 252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

11. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 20.09.2022 та оскарженню не підлягає.

Суддя Оксана ГУМЕГА

Дата ухвалення рішення19.09.2022
Оприлюднено22.09.2022
Номер документу106328458
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та зняття арешту з майна

Судовий реєстр по справі —910/9299/22

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Рішення від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні