Ухвала
від 18.09.2022 по справі 500/2870/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про закриття провадження у справі

Справа № 500/2870/22

19 вересня 2022 р.м. Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючої судді Мірінович У.А., розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМІДЖ КОНСТРУКЦІОН" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМІДЖ КОНСТРУКЦІОН", у якій позивач просить суд стягнути з відповідача податковий борг з орендної плати з юридичних осіб в сумі 20627,98 грн.

Ухвалою суду від 12.08.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі, ухвалено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву та клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін.

15.09.2022 Головним управлінням ДПС у Тернопільській області подано заяву про закриття провадження у справі та повернення судового збору у зв`язку із відмовою від позову з підстав самостійної сплати відповідачем такого податкового боргу в повному обсязі.

За приписами статті 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві (частина перша статті 189 КАС України).

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення (частина друга статті 189 КАС України).

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог (частина третя статті 189 КАС України).

Пункт 2 частини першої статті 238 КАС України передбачає, що суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відповідно до частини першої статті 239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Враховуючи викладене, право позивача на розпорядження своїми вимогами є диспозитивним правом і може бути обмежено судом на підставі частин другої та п`ятої статті 189 КАС України.

Водночас, таких обставин у справі №500/2870/22 судом не встановлено, зокрема, як слідує з інтегрованої картки платника податків, - податковий борг в сумі 20627,98 грн сплачений відповідачем самостійно станом на 11.07.2022 .

Відповідно, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Головного управління ДПС у Тернопільській області про відмову від позову та закриття провадження у справі за його позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМІДЖ КОНСТРУКЦІОН" про стягнення податкового боргу на суму 20627,98 грн.

Відповідно до частини другої статті 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена. Відтак суд вирішує питання наявності підстав для розподілу між сторонами судових витрат.

Позивач у заяві про відмову від позову та закриття провадження у справі просив повернути сплачений ним судовий збір при поданні позовної заяви відповідно до статті 142 КАС України. З цього приводу суд зазначає таке.

Відповідно до приписів статті 142 КАС України, у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи те, що відповідачем сплачено заявлену в межах даної с удової справи сум податкового боргу станом на 11.07.2022 (тобто до подання суб`єктом владних повноважень позову про стягнення заявленої суми податкового боргу в судовому порядку, який надійшов до суду 09.08.022), то суд дійшов висновку, що підстави для відшкодування судових витрат на користь податкового органу у даній судовій справі в порядку статті 142 КАС України, - відсутні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 238, 243 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Тернопільській області про закриття провадження у справі та повернення судового збору, - задовольнити частково.

Закрити провадження у справі за позовом Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМІДЖ КОНСТРУКЦІОН" про стягнення податкового боргу в розмірі 20627 (двадцять тисяч шістсот двадцять сім) гривень 98 коп. з орендної плати з юридичних осіб.

В задоволенні заяви про повернення судового збору, - відмовити.

Копію ухвали надіслати сторонам про справі.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Реквізити учасників справи:

позивач: - Головне управління ДПС у Тернопільській області (місцезнаходження: вул. Білецька, 1, м. Тернопіль, 46003, код ЄДРПОУ: 44143637);

відповідач: - Товариство з обмеженою відповідальністю "ІМІДЖ КОНСТРУКЦІОН" (місцезнаходження: вул. Братів Гжицьких, 3, м. Тернопіль, 46009, код ЄДРПОУ: 44548611);

Головуючий суддяМірінович У.А.

Дата ухвалення рішення18.09.2022
Оприлюднено22.09.2022
Номер документу106333420
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —500/2870/22

Ухвала від 18.09.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 11.08.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні