Рішення
від 18.09.2022 по справі 279/6386/21
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/6386/21

Провадження 2/279/302/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2022 року Коростенський міськрайонний суд

Житомирської області

в складі: головуючого-судді Коваленко В.П.,

секретаря Петрук О.І

розглянувши у спрощеному позовному провадженні в м.Коростені цивільну справу за позовом АТ «Житомиробленерго» в особі Коростенського району електричних мереж до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про стягнення вартості не облікованої електричної енергії, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач АТ "Житомиробленерго" в особі Коростенського РЕМ звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що 13.03.2020 року при перевірці електроустановки в будинку АДРЕСА_1 ( особовий рахунок № НОМЕР_1 ), працівниками Коростенського РЕМ, який діє на підставі положення і є виробничим підрозділом АТ « Житомиробленерго» було виявлено факт порушення відповідачами п.8.4.2,п.п.6 « Правил роздрібного ринку електричної енергії, шляхом самовільного підключення електропроводки та струмоприймачів до електричної мережі оператора системи розподілу з порушенням схеми обліку. Поза розрахунковим приладом обліку. Самовільне підключення здійснено під клемною кришкою приладу обліку, пломба ОСР не пошкоджена. На виконання ПРРЕЕ, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 в присутності відповідача ОСОБА_2 був складений акт за № 000110-20 про порушення Правил, а саме: самовільного підключення до електричної мережі та запрошено споживача або представника споживача з`явитись в Коростенський енергозбут для участі в засіданні комісії позивача з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією.

29.04.2021 року в присутності ОСОБА_2 комісією позивача, відповідно до складеного акту та п.п.2 п. 8.4.8, п. 8.4.13 Правил роздрібного ринку електричної енергії, ОСОБА_2 було визначено обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил в розмірі 15709,34 грн. та виписано додатковий рахунок.

Оскільки ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії та отриманих послуг розподілу ( передачі) електроенергії в силу укладеного договору, а ОСОБА_2 в силу користування, то обов`язок щодо відшкодування збитків покладається на обох відповідачів.

Тому, позивач просив стягнути з відповідачів вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії в сумі 15709 грн. 34 коп. та 2270 грн. сплаченого судового збору.

Справа розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відзиву на позов, інших заяв, заперечень чи клопотань відповідачем не надано. За таких обставин справу розглянуто без фіксації технічними засобами, на підставі поданих доказів.

Вивчивши матеріали справи у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення даного позову, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 8.4.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії шляхом самовільного підключення електропроводки струмоприймачів до електричної мережі, що не є власністю ОСР без порушення схеми обліку. Поза розрахунковим приладом обліку. Самовільне підключення здійснено під клемною кришкою приладу обліку, пломба ОСР не пошкоджена.

Згідно п.48 Правил користування електричною енергією споживач несе відповідальність

згідно із законодавством за: порушення правил користування електричною енергією; розкрадання

електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку

Згідно п.53 Правил користування електричною енергією у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем.

Частиною 2 статті 26 Закону України «Про електроенергетику» передбачено, що споживач енергії зобов`язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії, споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Судом встановлено, що дійсно відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в своєму помешканні по АДРЕСА_1 порушила Правила роздрібного ринку електричної енергії, шляхом самовільного підключення електропроводки та струмоприймачів до електричної мережі оператора системи розподілу з порушенням схеми обліку. Поза розрахунковим приладом обліку. Самовільне підключення здійснено під клемною кришкою приладу обліку, пломба ОСР не пошкоджена.

Дане порушення було виявлено працівниками Коростенського РЕМ при проведенні перевірки 13.03.2020 року і ця обставина стверджується актом про порушення № 000110 від 13.03.2020 року, який підписаний трьома представниками енергопостачальника та самим відповідачем ОСОБА_2 , як споживачем електроенергії (а.с.3).

Таким діями відповідачі заподіяли позивачу матеріальної шкоди.

Сума завданих збитків становить 15709 грн. 34 коп., що стверджується розрахунком, наданим позивачем (а.с.5).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Отже, відповідачі зобов"язані відшкодувати заподіяну нею шкоду в повному об`ємі в сумі 15709 грн. 34 коп.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються , у разі задоволення позову, на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10-13, 76-80,247, 259, 263-268, ЦПК України, ст.1166 ЦК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_3 користь АТ «Житомиробленерго» в особі Коростенського району електричних мереж ( р/р НОМЕР_4 в АТ « Перший Інвестиційний Банк», МФО 300506, код 22048622) - 15 709 ( п`ятнадцять тисяч сімсот дев`ять ) гривень 34 копійки - вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричноїенергії.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_3 користь АТ «Житомиробленерго» в особі Коростенського району електричних мереж ( р/р НОМЕР_5 в АТ « Перший Інвестиційний Банк», МФО 300506, код 22048622) - по 1135 грн з кожного сплаченого позивачем при подачі позову судового збору.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя: Коваленко В.П.

Дата ухвалення рішення18.09.2022
Оприлюднено23.09.2022

Судовий реєстр по справі —279/6386/21

Рішення від 18.09.2022

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні