Рішення
від 19.09.2022 по справі 640/13199/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Київ

20 вересня 2022 року справа №640/13199/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Кузьменка В.А., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративну справу

за позовомГоловного управління ДПС у м. Києві (далі по тексту - позивач, ГУ ДПС)доДеснянської районної в місті Києві державної адміністрації (далі по тексту - відповідач, Деснянська РДА) третя особаТовариство з обмеженою відповідальністю «ОЛЛБЕРІ» (далі по тексту - третя особа, ТОВ «ОЛЛБЕРІ»)провідміну державної реєстрації припинення юридичної особи ТОВ «ОЛЛБЕРІ»В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва, зазначаючи, що запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи - ТОВ «ОЛЛБЕРІ» внесено протиправно, оскільки державний реєстратор вчинив спірну реєстраційну дію за принципом мовчазної згоди без надання можливості податковому органу надіслати заперечення щодо припинення юридичної особи та без довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом; за ТОВ «ОЛЛБЕРІ» обліковується заборгованість по податку на додану вартість у сумі 823,49 грн.

Ухвалою від 18 грудня 2020 року Окружний адміністративний суд міста Києва закрив провадження в адміністративній справі №640/13199/20.

Постановою від 15 квітня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 грудня 2020 року та направив справу до суду першої інстанції на продовження розгляду.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями адміністративну справу передано на розгляд судді Кузьменку В.А.

Ухвалою від 13 травня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв адміністративну справу №640/36699/21 до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання.

Ухвалою від 04 липня 2022 року Окружний адміністративний суд міста Києва залучив до участі в адміністративній справі ТОВ «ОЛЛБЕРІ» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Відповідач відзиву на позовну заяву та відповідних доказів до суду не надав.

Дослідивши наявні у справі докази, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив такі фактичні обставини, що мають значення для вирішення справи.

12 червня 2008 року ТОВ «ОЛЛБЕРІ» зареєстроване Печерською районною в м. Києві державною адміністрацією, код ЄДРПОУ - 35970984. Податкова адреса (місцезнаходження): 01103, м. Київ, вул. Михайла Бойчука, буд. 13. Стан платника - 12, припинено, але не знято з обліку.

ГУ ДПС у м. Києві отримано інформацію щодо внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису стосовно припинення ТОВ «ОЛЛБЕРІ» за принципом мовчазної згоди (запис від 11 лютого 2020 року №10701120035085553).

Окружний адміністративний суд міста Києва, вирішуючи спір по суті позовних вимог, керується такими мотивами.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду, зокрема, про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації припинення юридичних осіб.

Положення вказаної правової норми встановлюють повноваження податкового органу, на реалізацію своїх владних повноважень, визначених законом, звертатись до суду із позовами, зокрема, про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи, з метою забезпечення контролю за виконанням податкового обов`язку платниками податків.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань» (далі по тексту - у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Принцип мовчазної згоди у сфері державної реєстрації (далі - принцип мовчазної згоди) - принцип, згідно з яким державний реєстратор набуває право на проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій без одержання від державних органів у порядку та випадках, визначених цим Законом, відповідних документів (крім судових рішень та виконавчих документів) або відомостей, за умови, що відповідні державні органи у встановлений цим Законом строк не направили до державного реєстратора такі документи або відомості (пункт 12 частини першої статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань»).

Частиною сьомою статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань» передбачено, що порядок проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації включає: 1) проведення реєстраційної дії щодо початку проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру - не пізніше наступного робочого дня з дати настання підстави, передбаченої частиною четвертою цієї статті; 2) державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації - не пізніше наступного робочого дня після отримання відомостей: про відсутність заборгованості із сплати податків і зборів та відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування; про відсутність нескасованих випусків цінних паперів юридичної особи - емітента; про відсутність нескасованої реєстрації випуску акцій акціонерного товариства.

У разі неодержання від державних органів відомостей, зазначених у цій частині, у порядку та строки, визначені цим Законом, державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації проводиться за принципом мовчазної згоди.

Статтею 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань», зокрема, встановлено, що підставою для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи є подання документів для державної реєстрації припинення юридичної особи, щодо юридичної особи, що ліквідується, стосовно якої надійшли відомості про наявність заборгованості із сплати податків і зборів та/або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Частиною шостою статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань» передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику та державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, забезпечує передачу до Єдиного державного реєстру відомостей про відсутність (наявність) заборгованості із сплати податків і зборів та відсутність (наявність) заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування - у день отримання запиту від суб`єкта державної реєстрації.

Підпунктом 2 пункту 2 наказу Міністерства юстиції України «Про інформаційну взаємодію між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань й інформаційними системами Державної фіскальної служби України» від 18 березня 2016 року №759/5/371 (далі по тексту - Наказ) передбачено, що до запровадження обміну документами в електронній формі між Реєстром та інформаційними системами Державної фіскальної служби України щодо подання запитів державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і передачі до Реєстру відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів, про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, про узгодження плану реорганізації юридичної особи такі відомості передаються Державною фіскальною службою України до Реєстру з урахуванням технічних можливостей Реєстру та інформаційних систем Державної фіскальної служби України, зокрема, про наявність заборгованості зі сплати податків і зборів - шляхом надсилання повідомлень про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за формою №27-ОПП.

З аналізу наведених правових норм вбачається, що право на застосування принципу мовчазної згоди виникає у державного реєстратора за умови, що відповідні державні органи у встановлений цим Законом строк не направили відповідні документи або відомості. У свою чергу, направлення центральним органом виконавчої влади відомостей та відповідних документів здійснюється за запитом від суб`єкта державної реєстрації.

Разом з тим, відповідач не надав до суду доказів направлення до податкового органу запиту, з метою одержання відомостей, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань» для здійснення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Таким чином, у позивача не виникло обов`язку щодо направлення повідомлення про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, а також відомостей про наявність/відсутність заборгованості із сплати податків і зборів, у зв`язку із чим, суд приходить до висновку про відсутність підстав для вчинення реєстраційної дії припинення юридичної особи за спрощеною процедурою.

Однак, державний реєстратор вніс до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи від 11 лютого 2020 року №10701120035085553, що суперечить вимогам чинного законодавства України, оскільки є порушенням процедури припинення юридичної особи, враховуючи також право контролюючого органу на проведення документальної позапланової перевірки у випадку, коли розпочато процедуру припинення юридичної особи.

Частиною другою статті 74 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно з частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ГУ ДПС про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи ТОВ «ОЛЛБЕРІ» підлягають задоволенню.

Відповідно до положень статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень стягнення судового збору з відповідача не передбачено.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 72-77, 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Головного управління ДПС у м. Києві задовольнити повністю.

2. Відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛЛБЕРІ» (ідентифікаційний код 35970984; запис від 11 лютого 2020 року №10701120035085553).

Згідно з частиною першою статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відповідно до частини другої статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Частина перша статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головне управління ДПС у м. Києві (04655, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19; ідентифікаційний код 43141267);

Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація (02225, м. Київ, проспект Маяковського, 29; ідентифікаційний код 37415088);

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОЛЛБЕРІ» (01103, м. Київ, вул. Михайла Бойчука, буд. 13; ідентифікаційний код 35970984).

Суддя В.А. Кузьменко

Дата ухвалення рішення19.09.2022
Оприлюднено22.09.2022
Номер документу106335204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/13199/20

Рішення від 19.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 03.07.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 13.05.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Постанова від 15.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 01.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні