Постанова
від 08.06.2010 по справі 4-1146/10
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №4-1146 /10

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.06.2010 року суддя Печерського районного суду м. Києва Супрун Г.Б., при секретарі Костюк А.І., з участю прокурора Горшкова І.М., розглянувши скаргу ОСОБА_1, на постанову старшого слідчого Київської транспортної прокуратури О.П.Слободяника від 17.07.2009р. про порушення кримінальної справи за фактом вчинення невстановленими службовими особами ДП «Укрзалізничпостач» та ТОВ «Бітерра» заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, вчиненого за попередньою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем, за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Київської транспортної прокуратури від 17.07.2009р. порушенно кримінальну справу за фактом вчинення невстановленими службовими особами ДП «Укрзалізничпостач» та ТОВ «Бітерра» заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, вчиненого за попередньою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем, за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України (а.с.194-195 том 3). В постанові зазначено, що у період часу з другої половини 2006 року до липня 2008 року, знаходячись в місті Києві та інших невстановлених слідством місцях, службові особи ДП „Укрзалізничпостач", діючи за попередньою змовою групою осіб у співучасті з іншими невстановленими службовими особами ТОВ „Бітерра", зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах: грошовими коштами ДП „Укрзалізничпостач" у сумі 16 263 251 грн.

Заволодіння грошовими коштами ДП „Укрзалізничпостач" відбулося шляхом організації та здійснення закупівлі ДП „Укрзалізничпостач" у ТОВ „Бітерра", згідно укладеного договору №ЦХП-06-00107-01 від 16.03.2007р., поставки лазерних профілометрів серії ІКП-5 за завищеними цінами. При фактичній вартості вказаних профілометрів по 30 000 грн. за штуку, останні були придбані ДП „Укрзалізничпостач" по 129 180 грн. за штуку, в кількості 176 штук. За придбані профілометри ДП „Укрзалізничпостач" всього перерахувало із свого рахунку на рахунок ТОВ „Бітерра" грошові кошти у сумі 21 543251,00 грн.

ОСОБА_1, будучи колишнім директором ТОВ «Бітерра», як особа, інтересів якої безпосередньо стосується дана кримінальна справа, звернувся до суду зі скаргою на зазначену постанову старшого слідчого Київської транспортної прокуратури . Посилається на те, що у фінансовому плані ДП «Укрзалізничпостач» на 2007рік було передбачено закупівлю лазерних профілометрів серії ІКП-5 по ціні 130000,00 грн. за штуку, а також визначено кількість необхідної продукції. Результати проведених закупівель за договорами будь-якими особами не оскаржувалась. Вони мають право встановлювать ціни на продукцію згідно Закону України «Про ціни і ціноутворення». Просить скасувати оскаржувану постанову як незаконну та винесену без достатніх приводів та підстав.

В судовому засіданні скаржник ОСОБА_1 та його представник адвокат ОСОБА_3 В скаргу підтримали повністю, просили її задовольнити. Додали, що твердження слідчого про фіктивність договору на предоставлення дистриб»ютерських прав між ТОВ «Ріфтек»

( Республіка Білорусь) та ТОВ «Кода» та ТОВ «Бітерра» від 01.11.2006р. є здогадками сідчого, оскільки цей договір не визнаний недійсним.

Старший слідчий Слободяник О.П. пояснив, що для порушення даної кримінальної справи було достатньо даних. Приводом для порушення кримінальної спроави стало безпосереднє виявлення ним ознак складу злочину з розслідуваної кримінальної справи , оскількти порушена справа за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Прокурор Горшков І.М. просив відмовити в задоволенні скарги, підтримав пояснення слідчого.

Таким чином, в матеріалах кримінальної справи міститься достатньо даних, які вказують на наявність в діях невстановлених службових осіб ДП „Укрзалізничпостач" та ТОВ „Бітерра" ознак складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Дослідивши надані в 6-ти томах матеріали, які стали підставою для порушення кримінальної справи, заслухавши скаржника, його представника, слідчого, прокурора, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст.94 КПК України приводом до порушення кримінальної справи, наряду з іншими, є заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян; безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину. Справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, які підтверджують реальність конкретної події злочину ( час, місце, спосіб та інші обставини здійснення злочину).

Відповідно до вимог ст.98 КПК України, в оскаржуваній постанові зазначено приводи і підстави для порушення кримінальної справи, статтю Кримінального кодексу, за ознаками якої порушується справа, а також дальше її спрямування.

Приводом для порушення кримінальної справи стало безпосереднє виявлення слідчим під час розслідування кримінальної справи. Підставами достатні фактичні дані в діях невстановлених осіб, які містяться в наданих матеріалах, що вказують на ознаки складу злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

Викладені доводи скаржника не можуть бути підставами для скасування постанови , оскільки суддя не вправі заздалегідь вирішувати і розглядати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінальної справи.

Оцінюючи в сукупності надані та досліджені судом матеріали в 6-ти томах, які стали підставою для порушення кримінальної справи, суд приходить до висновку, що зазначені матеріали містять достатні дані, які вказують на наявність ознак складу злочину, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, але провести оцінку доказів та вирішити питання про доведеність вини можливо зробити лише в межах розслідування кримінальної справи.

За таких обставин суддя вважає, що рішення слідчого від 17.07.2009р. року про порушення кримінальної справи прийнято з дотриманням вимог ст.ст. 94, 97, 98 КПК України за наявності достатніх на те приводів та підстав.

Згідно ст. 236-8 КПК України суд за результатами розгляду скарги, встановивши дотримання слідчим вимог ст.ст. 94, 97, 98 КПК України при порушенні кримінальної справи, своєю вмотивованою постановою залишає скаргу без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.94 - 98, 236-7, 236-8 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу на постанову старшого слідчого Київської транспортної прокуратури О.П.Слободяника від 17.07.2009р. про порушення кримінальної справи за фактом вчинення невстановленими службовими особами ДП «Укрзалізничпостач» та ТОВ «Бітерра» заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, вчиненого за попередньою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем, за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, залишити без задоволення .

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд міста Києва протягом семи діб з дня її винесення.

Суддя: Супрун Г.Б.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу10633927
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1146/10

Постанова від 30.08.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована-Когер В. В.

Постанова від 16.12.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Романенко Володимир Вікторович

Постанова від 30.08.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована Вікторія Валентинівна

Постанова від 08.06.2010

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Супрун Галина Борисівна

Постанова від 08.06.2010

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Супрун Галина Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні