Ухвала
від 19.09.2022 по справі 727/8287/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/8287/22

Провадження № 1-кс/727/2512/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2022 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

секретар судового засідання - ОСОБА_2

сторони кримінального провадження

слідчий - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 про арешт майна, по матеріалам досудового розслідування внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42022260000000059 від 18.04.2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся слідчий з клопотанням про арешт майна.

В клопотанні посилається на те, що службові особи ПП МЦ «Меднеан», діючи з корисливою метою, перебуваючи у змові із окремими суб`єктами господарювання та фізичними особами-підприємцями, всупереч вимогам чинного законодавства, зловживаючи службовим становищем, налагодили механізм виведення бюджетних коштів, які надходять в якості компенсаційних виплат за надані медичні послуги населенню з НСЗУ у «тіньовий» обіг з метою їх подальшого привласнення, шляхом завищення кількості наданих послуг та виконаних медичних процедур у щомісячних звітах.

Зокрема, у період з 01.01.2020 по даний час, Національною службою здоров`я України перераховано на рахунки приватного підприємства медичний центр «Меднеан» компенсаційні виплати за надані медичні послуги та проведені процедури пацієнтам в загальній сумі більше 36 млн. грн. Відшкодування проводилося на підставі складених службовими особами ПП МЦ «Меднеан» щомісячних звітів, щодо кількості проведених медичних процедур.

Разом з тим, встановлено, що керівництво ПП МЦ «Меднеан», діючи з корисливою метою, перебуваючи у змові ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ПП «Бюро нестандартних ситуацій» ЄДРПОУ 38223981, ГО «Центр реабілітації та добробуту нації», ЄДРПОУ 43021301, МПП «ЮНОНА» ЄДРПОУ 30352870, сімейними лікарями ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , всупереч вимогам чинного законодавства, зловживаючи службовим становищем, налагодило механізм виведення бюджетних коштів у «тіньовий» обіг з метою їх подальшого привласнення у ході надання медичних послуг пацієнтам даної медичної установи, шляхом завищення кількості наданих послуг та виконаних медичних процедур. Суть схеми полягає в тому, що пацієнти потрапивши за направлення до вищевказаного приватного медичного закладу, отримують окремі послуги, які їм призначає особисто ОСОБА_14 . У подальшому, підлеглі працівники-реаніматологи останнього, формують реабілітаційну історію кожному пацієнту, відображаючи у бухгалтерській документації послуги, які фактично не надавались. Дані звітні документи слугують підставою для формування звітів, що подаються на НСЗ України з метою отримання відшкодування. Поряд з цим, пацієнти, під час проходження реабілітації, все рівно здійснюють оплату за надані послуги, що дозволяє представникам ПП МЦ «Меднеан» одержувати подвійне фінансування за надані послуги у т.ч. й з державного бюджету та здійснювати виведення готівки через підконтрольні ФОП та суб`єкти господарювання.

Вказані відомості підтверджуються матеріалами провадження, в тому числі допитами свідків та протоколами негласних слідчих (розшукових) дій, згідно яких встановлено причетність вказаних осіб до привласнення бюджетних коштів, які надходять в якості компенсаційних виплат на рахунки ПП «МЦ «Меднеан» та виведення їх в готівку шляхом здійснення оплати фіктивних послуг підконтрольним фізичним особам-підприємцям, зокрема ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 , ПП «Бюро нестандартних ситуацій», ГО «Центр реабілітації та добробуту нації» та МПП «ЮНОНА» та в подальшому придбання комерційних приміщень за готівку, з метою ухилення від накладених стягнень на банківські рахунки в рамках виконавчих проваджень.

Враховуючи вищевикладане, а також те, що зазначені особи продовжують свою злочинну діяльність та на даний час здійснюють перекази коштів на карткові рахунки ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які відкриті в АТ «А-Банк» ЄДРПОУ 14360080, а саме № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , на яких вже акумулювалось близько 5 мільйонів гривень, які надійшли за непідтверджені господарські операції від ПП «МЦ «Меднеан» та щодо яких є достатні підстави вважати що вони отримані злочинним шляхом, та в подальшому підлягатимуть спеціальній конфіскації відповідно до ст. 96-1 КК України, просить накласти арешт на всі видаткові операції по вказаним картковим рахункам ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , з метою уникнення використання коштів, отриманих злочинним шляхом.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав викладених в ньому.

Оглянувши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доводи слідчого, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що до ЄРДР внесено відомості №42022260000000059 від 18.04.2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається причетність керівництва ПП МЦ «Меднеан», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ПП «Бюро нестандартних ситуацій» ЄДРПОУ 38223981, ГО «Центр реабілітації та добробуту нації», ЄДРПОУ 43021301, МПП «ЮНОНА», сімейних лікарів ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , до привласнення бюджетних коштів, які надходять в якості компенсаційних виплат на рахунки ПП «МЦ «Меднеан» та виведення їх в готівку шляхом здійснення оплати фіктивних послуг підконтрольним фізичним особам-підприємцям, зокрема ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 , ПП «Бюро нестандартних ситуацій», ГО «Центр реабілітації та добробуту нації» та МПП «ЮНОНА» та в подальшому придбання комерційних приміщень за готівку, з метою ухилення від накладених стягнень на банківські рахунки в рамках виконавчих проваджень.

Частиною 1 ст. 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Частинами 2,3 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи встановленіпо кримінальномупровадженню обставинита виходячизі змістувищенаведених норм,вважаю щослідчим вклопотанні тав судовомузасіданні наведенообґрунтовані докази причетності вищевказаних осіб до вчиненнякримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, а також те, що останні продовжують свою злочинну діяльність та на даний час здійснюють перекази коштів на карткові рахунки ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які відкриті в АТ «А-Банк» ЄДРПОУ 14360080, а саме № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , на яких вже акумулювалось близько п`яти мільйонів гривень, які надійшли за непідтверджені господарські операції від ПП «МЦ «Меднеан», вважаю, що слід накласти арешт на всі видаткові операції по картковим рахунками ФОП ОСОБА_6 , задовольнивши клопотання слідчого.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на всі видаткові операції по картковим рахункам ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 за № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , які відкриті в АТ «А-Банк» ЄДРПОУ 14360080, юридична адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Батумська, 11.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.09.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106351636
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —727/8287/22

Ухвала від 19.09.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні