Постанова
від 21.06.2010 по справі 2582/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2582/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2010 року м. Одеса

У залі судових засідань № 2

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

при секретарі судового зас ідання - Бобровській О.

за участю сторін:

представника позивача - Панова В.С. (по довіреності)

представника відповідача - Грицюти О.П. (п о довіреності)

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за позовом У правління Пенсійного фонду У країни в Тарутинському район і Одеської області до Закрит ого акціонерного товариства «Красний»про стягнення забо ргованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Тарутинському районі Одеської області з адмініст ративним позовом до Закритог о акціонерного товариства «К расний» про стягнення заборг ованості по відшкодуванню ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій у розмірі 21289 г рн. 15 коп., мотивуючи позовні ви моги тим, що відповідач в пору шення п. 2 Прикінцевих положен ь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне п енсійне страхування» від 09.07.2 003 року №1058, в частині пенсій, пр изначених відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №78 8-XII, не відшкодовує фактичні в итрати на виплату і достав ку пільгових пенсій за Спис ком №2.

Представник позивача поз овні вимоги підтримав в повн ому обсязі, на заявлених вимо гах наполягав.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав, про сив в їх задоволені відмовит и, оскільки підприємство зна ходиться в стадії ліквідації , не заперечуючи при цьому що З акрите акціонерне товариств о «Красний»повинно відшкодо вувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій з а Списком №2.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, предста вника відповідача, а також об ставини якими обґрунтовують ся вимоги, докази, якими вони п ідтверджуються, суд дійшов в исновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Закрите акціонерне товари ство «Красний», як платник вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня, перебуває на обліку в Упра влінні Пенсійного фонду Укра їни в Тарутинському районі О деської області.

Згідно із карткою особов ого рахунку відповідача заборгованість Закритого ак ціонерного товариства «Крас ний»по відшкодуванню піль гових пенсій за списком №2 с кладає 21289 грн. 15 коп. (аркуші спр ави 10-11).

Зазначена заборгованість по відшкодуванню пільгови х пенсій за списком №2 виник ла за період з 01.12.2009 року по 28.02.20 10 року.

При цьому пенсію на пільгов их умовах отримують колишні працівники Закритого акціон ерного товариства «Красни й», а саме: ОСОБА_3, ОСОБ А_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 , ОСОБА_10, ОСОБА_11, які п рацювали на работі за Списко м №2.

Зазначеним пенсіонерам За критим акціонерним товарист вом «Красний»видані відпові дні довідки, які уточнюють ос обливий характер роботи та у мов праці, необхідні для приз начення пільгової пенсії (ар куші справи 28, 30, 32, 34, 36, 38).

Пенсію вищезазначеним пен сіонерам призначено на пільг ових умовах відповідно до ч.2 П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»09.07.2003 року №1058 та відпові дно до ст. 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII, що підтверджуєть ся відповідним довідками орг ану Пенсійного фонду України (аркуші справи 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41).

Відповідно до п. 2 Прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня»від 09.07.2003 року №1058, Пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або пр ацюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком № 1 та на і нших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за спи ском № 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України, та за результатам и атестації робочих місць, на посадах, що дають право на при значення пенсії за віком на п ільгових умовах або за вислу гу років, які відповідно до за конодавства, що діяло раніше , мали право на пенсію на пільг ових умовах або за вислугу ро ків, здійснюється згідно з ок ремим законодавчим актом чер ез професійні та корпоративн і фонди.

Для запровадження пенсійн ого забезпечення через проф есійні та корпоративні фонди особам зазначеним в абзаці п ершому цього пункту, пенсії п ризначаються відповідно до п унктів «а»та «б-з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезп ечення». В разі досягнення пе нсійного віку та наявності т рудового стажу, передбаченог о Законом України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування», розміри п енсій визначаються відпові дно до ст. 27 та з урахуванням ст . 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування» від 09.07.2003 року №105 8.

Таким чином, Закрите акц іонерне товариство «Красний »повинно покривати витрат и на виплату і доставку пенсі й призначених на пільгових у мовах за списком №2, що не запе речував представник відпові дача.

Відповідно до пункту 1 «Поло ження про Пенсійний фонд Укр аїни», затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 1 21/2001, Пенсійний фонд України є ц ентральним органом виконавч ої влади, що здійснює керівни цтво та управління солідарно ю системою загальнообов' яз кового державного пенсійног о страхування, провадить зби рання, акумуляцію та облік ст рахових внесків, призначає п енсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєч асне і в повному обсязі фінан сування та виплату пенсій, до помоги на поховання, інших со ціальних виплат які згідно і з законодавством здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України, здійснює контроль за цільовим викори станням коштів Пенсійного фо нду України.

Відповідно до покладених н а нього завдань управління к онтролює надходження страхо вих внесків та інших платежі в до фонду від підприємств, ус танов, організацій та громад ян, збирає у встановленому по рядку відповідну звітність, проводить планові та позапла нові перевірки фінансово-бух галтерських документів, звіт ів та інших документів щодо п равильності обчислення та сп лати страхових внесків, ціль ового використання коштів фо нду в організаціях, що здійсн юють виплату і доставку пенс ій.

Згідно з п. п. 6.8. п. 6 «Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками а заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України», за твердженої постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрова ної в Міністерстві юстиції У країни 16.01.2004 року за №64/8663, підприє мства та організації зобов'я зані в термін до 25 числа щоміс ячно забезпечити відшкодува ння витрат на виплату і доста вку пенсій, призначених відп овідно до ч.2 Розділу 13 Прикінц евих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» від 09.07.2003 року №1058 в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «а»та «б -з»ст.13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення»від 05. 11.1991 року №788-XII згідно наданих р озрахунків, до досягнення за значених осіб пенсійного вік у.

Відповідно до п. п. 6.9 п. 6 «Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни»не сплачені та/або несвоє часно сплачені суми фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, зазначе них в абзаці 2 п. п. 6.9 Інструкції , вважаються недоїмкою та стя гуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповід но до норм Закону України «Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та цільовими фон дами» від 21.12.2000 року №2181-III.

Прикінцеві Положення Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» не передбачають б удь-яких правил щодо звільне ння від сплати збору на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування у вигляді п окриття витрат на виплату і д оставку пенсій на пільгових умовах.

Про необхідність погашенн я заборгованості Управління Пенсійного фонду в Тарутин ському районі Одеської облас ті повідомляло відповідач а шляхом направлення відпові дних розрахунків (аркуші спр ави 12-26), однак на сьогоднішн ій день заборгованість відпо відача залишається непогаше ною.

Щодо неможливості виплати заборгованості по відшкодув анню витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах ві дповідачем у зв'язку із його л іквідацією, в судовому засід анні представник відповідач а підтвердив той факт, що Закр ите акціонерне товариство «К расний»ще не ліквідовано та в Єдиний державний реєстр пі дприємств та організацій Укр аїни не внесені дані щодо лік відації Закритого акціонерн ого товариства «Красний».

Враховуючи вищевикладене, заборгованість по відшкодув анню витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах у розмірі 21289 грн. 15 коп. повинна б ути стягнута з Закритого акц іонерного товариства «Красн ий».

Частиною 1 ст.71 Кодексу адм іністративного судочинства України передбачено, що кожн а сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтують ся її вимоги та заперечення.

Відповідачем не було надан о доказів до адміністративно го позову, які б спростовувал и заявлені позивачем позовні вимоги.

Згідно ст. 86 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об'єктивном у дослідженні.

Враховуючи вищезазначе не та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що п озовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеськ ої області обґрунтовані, ві дповідають вимогам чинного з аконодавства, у зв'язку з чим п ідлягають задоволенню повні стю.

Керуючись Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня»від 09.07.2003 року №1058, Законом Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення»від 05.11.1991 року №788-XII, ст. ст. 69-71, 158-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Тарутинському р айоні Одеської області до За критого акціонерного товари ства «Красний»про стягнення заборгованості по відшкодув анню витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій у роз мірі 21289 грн. 15 коп. - задовольни ти повністю.

Стягнути з Закритого акц іонерного товариства «Красн ий» (код ЄДРПОУ 00855368) на користь Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському рай оні Одеської області заборго ваність по відшкодуванню вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій у розмірі 21289 гр н. 15 коп. на р/р 256073014444, Тарутинське відділення Державного ощадн ого банку №6789, МФО 388368.

Постанова набирає законно ї сили у порядку ст. 254 КАС Украї ни.

Постанова може бути оскарж ена до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез суд першої інстанції шлях ом подачі в 10-денний строк з дн я складання постанови в повн ому обсязі заяви про апеляці йне оскарження і поданням пі сля цього протягом 20 днів апел яційної скарги, або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Повний текст постан ови виготовлено та підписано суддею 21.06.2010 року

Суддя Л.І. Свида

21 червня 2010 року

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено09.08.2010
Номер документу10635352
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2582/10/1570

Ухвала від 01.04.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 11.03.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Постанова від 21.06.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні