Вирок
від 21.09.2022 по справі 161/11402/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/11402/22

Провадження № 1-кп/161/932/22

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2022 року м. Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022030000000148 від 15 серпня 2022 року про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , громадянина України, українця, з вищою освітою, неодруженого, на утриманні перебуває малолітня дитина - донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює менеджером з реклами в ТОВ "РУШ", не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_3 вчинив умисні дії, які виразились у пропозиції надати та надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданого службового становища за наступних обставин.

Так, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні» на території України введено воєнний стан".

У зв`язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" та на виконання вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану" встановлено обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Обвинувачений ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючи за адресою АДРЕСА_3 , будучи військовозобов`язаною особою, підпадав під дію вищевказаного закону, що обмежував виїзд громадян України за її межі, або потребував спеціального дозволу, для чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Однак ОСОБА_3 , всупереч Закону України "Про правовий режим воєнного стану" усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно - небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, тобто діючи умисно, вчинив корупційний злочин за наступних обставин.

Так, у невстановленому досудовим розслідуванням місці та у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 02 травня 2022 року у ОСОБА_3 , виник злочинний умисел на вчинення злочину, а саме, надання неправомірної вигоди, службовій особі - працівнику прикордонної служби України для незаконного перетину державного кордону України, без встановленого порядку його перетину, у період дії правового режиму воєнного стану.

Вподальшому ОСОБА_3 , 02 травня 2022 року, перебуваючи у м. Івано-Франківськ, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, зв`язався з інспектором прикордонної служби ОСОБА_7 через свого знайомого по роботі ОСОБА_8 з метою обговорення питання щодо незаконного перетину кордону України, без відповідних на це документів.

ОСОБА_7 , згідно наказу начальника НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України № 428ос від 23 липня 2021 року призначений на посаду інспектора прикордонної служби 1 категорії 3 групи інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (тип А) відділу прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_5 " І категорії (тип Б) НОМЕР_1 прикордонного загону ІНФОРМАЦІЯ_6 , з присвоєним звання майстер-сержант, де останній проходить військову службу за контрактом по теперішній час.

Статтею 2 Закону України "Про військову службу та військовий обов`язок" визначено, що військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про Державну прикордонну службу України", Державна прикордонна служба України є правоохоронним органом спеціального призначення.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів", під час проходження військової служби в відділення інспекторів прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (тип А) відділу прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_5 " І категорії (тип Б) НОМЕР_1 прикордонного загону ІНФОРМАЦІЯ_6 майстер-сержант ОСОБА_7 є працівником правоохоронного органу.

Відповідно до посадової інструкції інспектора прикордонної служби 1 категорії групи інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (тип А) відділу прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (тип Б) ОСОБА_7 зобов`язаний у своїй діяльності керуватись Конституцією України, Законами України, іншими нормативно-правовими актами, документами, що стосуються військової служби та Державної прикордонної служби України, посадовою інструкцією, іншими розпорядчими актами Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Відповідно до п. 1 примітки до ст. 364 КК України, службовими особами у статтях 364, 368, 368-5, 369 цього Кодексу є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

До завдань та обов`язків інспектора прикордонної служби належить, крім іншого: особисто брати участь у службі з охорони державного кордону та здійсненні прикордонного контролю, в ході несення служби виявляти та затримувати порушників законодавства з прикордонних питань та (виконання вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.)

Отже, ОСОБА_7 , будучи інспектором прикордонної служби, у військовому званні майстер-сержант, був наділений повноваженнями, щодо контролю за здійсненням особами перетину державного кордону України, за посадою постійно здійснює функції представника влади, а тому, являється службовою особою.

Вподальшому,03травня 2022року, ОСОБА_3 на виконаннясвого злочинногоумислу направленогона наданнянеправомірної вигодидля незаконногоперетину державногокордону України,без встановленогопорядку йогоперетину,у періоддії правовогорежиму воєнногостану,достовірно знаючи,що ОСОБА_7 ,є службовоюособою -інспектором прикордонноїслужби тав силузайманої посади,був наділенийповноваженнями,щодо здійсненняособами перетинудержавного кордонуУкраїни,під часособистої зустрічіз останнім,яка відбуваласьпоблизу готельногокомплексу " ІНФОРМАЦІЯ_7 ",що знаходитьсяза адресою АДРЕСА_4 , висловив пропозицію надати йому неправомірну вигоду в розмірі 2000 доларів США (згідно курсу Національного банку України станом на 03.05.2022 58500 грн.), за сприяння йому у перетині державного кордону України, без відповідних документів, що підтверджують право на виїзд з України під час дії воєнного стану.

Так, 04 травня 2022 року, згідно графіку організації несення прикордонної служби, інспектор прикордонної служби ОСОБА_7 заступив на чергування у міжнародний пропускний пункт "Ягодин", що знаходиться за адресою Волинська область, Ковельський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, буд. 1, щодо пропуску осіб через державний кордон України.

Того ж дня, 04 травня 2022 року, близько 16 год. 30 хв., ОСОБА_3 разом із своєю дружинною, дочкою, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , пересуваючись на легковому автомобілі марки "Volkswagen Tiguan" д.н.з. НОМЕР_2 в`їхав на територію міжнародного пропускного пункту "Ягодин", що знаходиться за адресою Волинська область, Ковельський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, буд.1, для його перетину без відповідних документів, що підтверджують право на виїзд з України під час дії воєнного стану.

Вподальшому, наблизившись автомобілем до приміщення паспортного контролю відділення інспекторів прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_4 " відділу прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", де ніс службу ОСОБА_7 , ОСОБА_3 усвідомлював, що діє неправомірно та за надання неправомірної вигоди службовій особі передбачена кримінальна відповідальність, щоб не бути викритим у вчиненому кримінальному правопорушенні, надав ОСОБА_9 свої документи для перетину кордону разом із грошовими коштами, у сумі 2000 доларів США (згідно курсу Національного банку України станом на 03.05.2022 58500 грн.), у якості неправомірної вигоди інспектору прикордонної служби ОСОБА_7 , за його пропуск через державний кордон, без відповідних документів, що підтверджують право на виїзд з України під час дії воєнного стану.

В свою чергу, ОСОБА_9 о 16 год. 36 хв., підійшов до приміщення паспортного контролю відділення інспекторів прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_4 " відділу прикордонної служби " ІНФОРМАЦІЯ_5 " що знаходиться за адресою АДРЕСА_5 , не усвідомлюючи, що діє неправомірно у інтересах ОСОБА_3 , і за надання неправомірної вигоди службовій особі передбачена кримінальна відповідальність, передав свій паспорт громадянина України, для виїзду за кордон з грошовими коштами у розмірі 2000 доларів США, паспорти громадянина України, для виїзду за кордон ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , в якому знаходились грошові кошти по 2000 доларів США, за кожного, інспектору прикордонної служби ОСОБА_7 .

Органом досудового розслідування вказані умисні дії ОСОБА_3 кваліфіковані за ч. 1 ст. 369 КК України, які виразились у пропозиції надати та надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданого службового становища.

18 серпня 2022 року під час досудового розслідування між прокурором Волинської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері ОСОБА_5 та підозрюваним ОСОБА_3 , за участю захисника, укладено угоду про визнання винуватості, згідно з якої, ОСОБА_3 беззастережно визнає себе винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, не заперечує обставини вчинення інкримінованого йому злочину, у тому числі в судовому засіданні, а також сторонами узгоджено, що при затвердженні даної угоди, враховується, що він повністю визнав свою вину, щиро розкаявся у вчиненому і активно сприяв розкриттю даного злочину та сторони погоджуються на призначення йому узгодженого покарання за ч. 1 ст. 369 КК України у виді штрафу в розмірі 3500 (три тисячі п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 59500 (п`ятдесят дев`ять тисяч п`ятсот) гривень.

Зазначеною угодою також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє положення ч.4 ст. 474 КПК України, укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Крім того, умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Прокурор, обвинувачений та його захисник в підготовчому судовому засіданні просили суд затвердити угоду про визнання винуватості.

Судом роз`яснені обвинуваченому ОСОБА_3 , його захиснику та прокурору наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, а також положення ст. 474 КПК України.

Суд, заслухавши думку учасників судового провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження, перевіривши угоду про визнання винуватості, приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно довимог ч.4ст.469КПК Україниугода провизнання винуватостіміж прокуроромта підозрюванимчи обвинуваченимможе бутиукладена упровадженні щодо: 1)кримінальних проступків,нетяжких злочинів,тяжких злочинів; 2)особливо тяжкихзлочинів,віднесених допідслідності Національногоантикорупційного бюроУкраїни заумови викриттяпідозрюваним чиобвинуваченим іншоїособи увчиненні злочину,віднесеного допідслідності Національногоантикорупційного бюроУкраїни,якщо інформаціящодо вчиненнятакою особоюзлочину будепідтверджена доказами; 3)особливо тяжкихзлочинів,вчинених запопередньою змовоюгрупою осіб,організованою групоючи злочинноюорганізацією аботерористичною групоюза умовивикриття підозрюваним,який неє організаторомтакої групиабо організації,злочинних дійінших учасниківгрупи чиінших,вчинених групоюабо організацієюзлочинів,якщо повідомленаінформація будепідтверджена доказами. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України та повністю підтвердила обставини його вчинення. У вчиненому щиро розкаювався та погоджувався на призначення узгодженого покарання за угодою про визнання винуватості.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України, за ступенем тяжкості, вчинене ОСОБА_3 кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 369 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , суд відносить щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , суд не вбачає.

В даному випадку судом роз`яснено обвинуваченому, захиснику та прокурору правові наслідки затвердження угоди, перевірено відповідність угоди фактичним обставинам справи, а також добровільність позицій сторін.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним і призначення обвинуваченому узгодженого покарання.

Суд вважає, що узгоджене сторонами покарання буде необхідним і достатнім для виправлення та перевиховання обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, так і іншими особами.

У відповідності до вимог ст. 100 КПК України суд вирішує долю речових доказів.

Відповідно до вимог ст.ст. 96-1, 96-2 КК України судом застосовується спеціальна конфіскація до предметів та речових доказів злочину грошових коштів в загальній сумі 2000 доларів США, а саме купюр: 100 доларів США серійний номер PB 62749181G; 100 доларів США серійний номер PB 52588183 G; 100 доларів США серійний номер PB 38747809 F; 100 доларів США серійний номер PE 29445094A; 100 доларів США серійний номер PF 24016398D; 100 доларів США серійний номер PL 04177086D; 100 доларів США серійний номер ME 75241890B; 100 доларів США серійний номер LB 32142295A; 100 доларів США серійний номер MB 32932236C; 100 доларів США серійний номер LL 36407949I; 100 доларів США серійний номер PK 45652631B; 100 доларів США серійний номер LB 23362959K; 100 доларів США серійний номер MB 71533916M; 100 доларів США серійний номер LA 86950949B; 100 доларів США серійний номер LB 73109723J; 100 доларів США серійний номер PB 71769169 J; 100 доларів США серійний номер PF 53937204G; 100 доларів США серійний номер LB 18498479Q; 100 доларів США серійний номер LB 56313381A; 100 доларів США серійний номер PF 53949981G.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 314, 368, 370, 468, 473, 475, 476 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 18 серпня 2022 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022030000000148 від 15 серпня 2022 року про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, між прокурором Волинської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері ОСОБА_5 та підозрюваним ОСОБА_3 .

Визнати винним ОСОБА_3 у вчиненні кримінального парвопорушенні (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 3500(тритисячі п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 59500(п`ятдесятдев`ять тисячп`ятсот) гривень.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_3 у вигляді особистого зобов`язання скасувати.

Речові докази: закордонний паспорт для виїзду закордон громадян України ОСОБА_3 , довідку № 4/767 від 06.07.2004 року, видана ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_8 залишити за належністю ОСОБА_3 ; мобільний телефон марки Iphone 13 ProMax ІМЕІ НОМЕР_3 повернути за належністю ОСОБА_3 ; грошові кошти в загальній сумі 2000 доларів США, а саме купюри: 100 доларів США серійний номер PB 62749181G; 100 доларів США серійний номер PB 52588183 G; 100 доларів США серійний номер PB 38747809 F; 100 доларів США серійний номер PE 29445094A; 100 доларів США серійний номер PF 24016398D; 100 доларів США серійний номер PL 04177086D; 100 доларів США серійний номер ME 75241890B; 100 доларів США серійний номер LB 32142295A; 100 доларів США серійний номер MB 32932236C; 100 доларів США серійний номер LL 36407949I; 100 доларів США серійний номер PK 45652631B; 100 доларів США серійний номер LB 23362959K; 100 доларів США серійний номер MB 71533916M; 100 доларів США серійний номер LA 86950949B; 100 доларів США серійний номер LB 73109723J; 100 доларів США серійний номер PB 71769169 J; 100 доларів США серійний номер PF 53937204G; 100 доларів США серійний номер LB 18498479Q; 100 доларів США серійний номер LB 56313381A; 100 доларів США серійний номер PF 53949981G конфіскувати в дохід держави.

Арешт, накладений ухвалами слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 11 травня 2022 року та 12 липня 2022 року, а саме, в частині на мобільний телефонмарки Iphone13ProMaxІМЕІ НОМЕР_3 та майно, яке на праві приватної власності належить ОСОБА_3 , зокрема: земельну ділянку, кадастровий номер: 3210500000:11:043:0011, домоволодіння загальною площею 90,5 кв.м., за адресою: АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомості - 2157701232105, квартиру загальною площею 61,7 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомості 1327746780000 скасувати.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку після проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Головуючий:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Луцького міськрайоного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106367516
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/11402/22

Вирок від 21.09.2022

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні