Рішення
від 21.09.2022 по справі 293/286/22
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/286/22

Провадження № 2/293/316/2022

22 вересня 2022 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Бруховського Є.Б.

секретаря судового засідання Давиденко Л.П.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт Черняхів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою, в якій вказує, що з відповідачем ОСОБА_2 перебуває у зареєстрованому шлюбі. Від шлюбу мають двох дітей - сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які проживають разом з нею та знаходяться на її вихованні та утриманні. Спільне життя з відповідачем не склалося, вони проживають окремо. Її доходів недостатньо для належного утримання дітей, а тому вони потребують матеріальної допомоги. У зв`язку з цим просила стягувати з відповідача аліменти на утримання дітей в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подання заяви і до досягнення старшою дитиною повноліття, оскільки відповідач кошти на утримання дітей надає у недостатньому розмірі, хоча має рівні з нею обов`язки з утримання дітей.

В судове засідання позивач не з`явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, заявлений позов підтримала, просила його задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча і був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи. Заяви про розгляд справи у його відсутності до суду не надійшло. Відзив на позов у встановлений судом строк не подав.

Як встановлено, частиною 8 статті 178 ЦПК України, у разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За таких обставин справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч. 8 ст. 178 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд позов задовольняє з огляду на таке:

Судом встановлено, що сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі (а.с. 7). Від шлюбу мають двох дітей сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8,9). Діти проживають з позивачем, знаходяться на її вихованні та утриманні. Доходів позивача недостатньо для забезпечення належного гармонійного розвитку дітей, а тому вони потребують матеріальної допомоги. Шлюб між сторонами не розірвано, однак відповідач разом із сім`єю не проживає, добровільно матеріальну допомогу на утримання дітей у достатньому розмірі не надає.

Вказані обставини відповідачем не спростовано. Також доказів, які вказували б на неспроможність сплачувати аліменти у розмірі заявленому у позові відповідачем не надано.

У відповідності до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.1ст.182СК України при визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ст.183СК України частказаробітку (доходу)матері,батька,яка будестягуватися якаліменти надитину,визначається судом. Якщостягуються аліментина двохі більшедітей,суд визначаєєдину часткувід заробітку(доходу)матері,батька наїх утримання,яка будестягуватися додосягнення найстаршоюдитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

З оглядуна викладене,враховуючи те,щодіти сторін власних доходів не мають, мають задовільний стан здоров`я, а також те, що кожен з батьків мають рівні права з утримання дітей, будь-яких доказів неспрожності сплати аліментів у заявленому позивачем розмрі відповідачем не надано, а тому суд уважає, що відповідач може надавати матеріальну допомогу на утримання дітей та стягує з відповідача на користь позивача аліменти на утримання дітей у розмірі 1/3 частини йогозаробітку (доходу),але неменше ніж50відсотків прожитковогомінімуму длядитини відповідноговіку накожну дитину,щомісячно, з часу подачіпозову досуду і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Крім того, суд, у відповідності із ст. 141 ЦПК України, стягує з відповідача в дохід держави судовий збір у розмірі 992,40 грн.

На підставі наведеного, керуючись, ст. ст. 4,5,19,43,81,82,141,265,273,352,354,п.1ч.1 ст.430 ЦПК України, ст. ст. 180,182, 183 СК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_1 ,місце проживання: АДРЕСА_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,РНОКПП: НОМЕР_1 ,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_3 , місцепроживання: АДРЕСА_4 , наутримання малолітніхдітей сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти в розмірі 1/3 частини його заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, щомісячно, починаючи з 09.02.2022 і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , судовий збір в розмірі 992,40 грн на користь держави (адреса: вул.Липська, 18/5, м.Київ, 01601; код ЄДРПОУ 26255795); отримувач - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106 "Судовий збір (стягувачем є Державна судова адміністрація України)".

Рішення в межах платежу аліментів за один місяць підлягає негайному виконанню.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Головуючий суддя Євген БРУХОВСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення21.09.2022
Оприлюднено23.09.2022

Судовий реєстр по справі —293/286/22

Рішення від 21.09.2022

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні