Ухвала
від 20.09.2022 по справі 910/6347/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

м. Київ

20.09.2022Справа № 910/6347/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Коваленко М.О. розглянувши матеріали справи

За позовом Релігійної організації «Релігійна громада парафія Різдва Пресвятої Богородиці Київської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) с. Гореничі Бучанського району Київської області»

до Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)»

третя особа Київська обласна (військова) державна адміністрація

про визнання недійсним розпорядження

за участі представників:

від позивача - Пацерковський М.І. (уповноважений представник);

від відповідача - Йосипенко С.Т. (уповноважений представник);

від третьої особи - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У липні 2022 Релігійна громада парафії Різдва Пресвятої Богородиці Київської єпархії Української Православної Церкви с. Гореничі Києво-Святошинського Району Київської області звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», третя особа - Київська обласна (військова) державна адміністрація про визнання недійсним розпорядження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.08.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Згідно відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було змінено найменування позивача на: «Релігійна організація «Релігійна громада парафія Різдва Пресвятої Богородиці Київської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) с. Гореничі Бучанського району Київської області».

У підготовчому судовому засідання 20.09.2022 представник позивача повідомив суд про зміну найменування позивача та просив суд залишити позовну заяву без розгляду, оскільки позов подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Представник відповідача у підготовчому судовому засідання 20.09.2022 просив суд залишити позову заяву без розгляду, вказавши, що позовну заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Дослідивши в судовому засіданні матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

У відповідності до п.2 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позовну заяву не підписано або підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

Частинами 1, 2 ст. 92 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом. У випадках, встановлених законом, юридична особа може набувати цивільних прав та обов`язків і здійснювати їх через своїх учасників.

Положеннями частини 5 статті 44 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що юридична особа набуває процесуальних прав та обов`язків у порядку, встановленому законом, і здійснює їх через свого представника.

У порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких підтверджуються відповідно до частини 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України.

Для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи без додаткового уповноваження (довіреності).

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 07.09.2022 керівником (настоятелем) Релігійної організації «Релігійна громада парафія Різдва Пресвятої Богородиці Київської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) с. Гореничі Бучанського району Київської області» з 11.07.2022 є Пацерковський Михайло Ігорович .

В той час, подана до Господарського суду міста Києва позовна заява підписана 21.07.2022 настоятелем ОСОБА_2 , як керівником позивача.

Проте, станом на дату подання позову ОСОБА_2 не був керівником позивача, а тому не мав права підписувати подану до суду позовну заяву.

Інших доказів підтвердження повноважень ОСОБА_2. звертатися до суду з позовом матеріали справи не містять.

Відтак, суд дійшов висновку, що позовну заяву у даній справі підписано особою, яка не має права підписувати її.

Разом з тим, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч.4 ст.226 Господарського процесуального кодексу України особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Керуючись п.2 ч.1 ст. 226, п.2 ст.232, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залишити без розгляду позов Релігійної організації «Релігійна громада парафія Різдва Пресвятої Богородиці Київської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) с. Гореничі Бучанського району Київської області» до Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», третя особа - Київська обласна (військова) державна адміністрація про визнання недійсним розпорядження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Дата підписання: 21.09.2022.

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено27.09.2022
Номер документу106379320
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним розпорядження

Судовий реєстр по справі —910/6347/22

Ухвала від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 09.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 25.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні