Рішення
від 12.09.2022 по справі 903/482/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13 вересня 2022 року Справа № 903/482/22

за позовом: Приватного підприємства «СІМАТ», м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ізолфа Трейд», с.Підгайці, Волинська область

про стягнення 800 000,00 грн.

Суддя Шум М.С.

Без повідомлення (виклику) учасників справи

встановив: Приватне підприємство «СІМАТ» в позовній заяві від 07.07.2022, що надійшла через систему «Електронний суд» просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ізолфа Трейд» 800 000, 00 грн. основного боргу згідно з договором поворотної фінансової допомоги №040122 від 04.01.2022, а також судові витрати у справі. Позивач повідомляє про орієнтовний розмір витрат на правничу допомогу, які очікує понести, в сумі 7 000, 00 грн.

Ухвалою суду від 12.07.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Частиною 5 ст. 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому ст. 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої ст. 120 Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Частинами 2, 4, 7 ст. 120 ГПК України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі надіслана сторонам поштовим зв`язком 12.07.2022, що підтверджується списком розсилки поштової кореспонденції (а.с. 26).

Відзив на позовну заяву до суду від відповідача станом на 13.09.2022 не надходив.

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін в матеріалах справи відсутні.

Згідно ч.9 ст.165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи, що норми ст. 74 ГПК України щодо обов`язку суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п. 4 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що ним, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за необхідне розгляд справи проводити за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, оцінивши їх в сукупності, господарський суд встановив наступне.

04.01.2022 між приватним підприємством «СІМАТ» (Позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю «Ізолфа Трейд» (Відповідач) укладено договір поворотної фінансової допомоги № 040122.

Відповідно до пункту 2.1 договору Позивач надає Відповідачу фінансову допомогу на поворотній основі у розмірі 1 070 000,00 грн.

Пунктом 4.1 Договору сторони погодили, що строк повернення фінансової допомоги визначений моментом пред`явлення вимоги Надавачем допомоги про повернення фінансової допомоги або її частини, але не пізніше ніж 31 серпня 2022 року. У випадку пред`явлення вимоги Надавачем допомоги достроково, Отримувач допомоги протягом 30 (тридцяти) календарних днів від дня пред`явлення Надавачем допомоги вимоги зобов`язаний повернути фінансову допомогу або в інший строк, встановлений у вимозі.

Відповідно до п.4.2. цього Договору право Отримувача допомоги на повернення суми фінансової допомоги (повністю або частково) достроково, тобто раніше строку повернення, вказаного у пункті 4.1 цього Договору.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

З матеріалів справи судом додатково встановлено, що на виконання умов Договору ПП «СІМАТ» було надано ТзОВ «Ізолфа Трейд» поворотну фінансову допомогу шляхом перерахунку 04.01.2022 на поточний рахунок ТзОВ «Ізолфа Трейд» коштів в сумі 1 070 000,00 грн. (один мільйон сімдесят тисяч) гривень, що підтверджується платіжним дорученнмя № 2858 від 04.01.2022 (а.с.7) .

Як зазначає у позовній заяві позивач, у зв`язку з виниклою необхідністю, ПП «СІМАТ» 03.06.2022 відповідно до п. 4.1. Договору направлено ТзОВ «Ізолфа Трейд» Вимогу про дострокове повернення поворотної фінансової допомогу в строк до 17.06.2022 року (а.с. 8-9).

На подану ПП «СІМАТ» вимогу, відповіді від ТзОВ «Ізолфа Трейд» не отримано, водночас, 08.06.2022 ТзОВ «Ізолфа Трейд» повернуто частину позики в сумі 270 000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 125 від 08.06.2022 (а.с.7).

Однак, заборгованість згідно Договору про поворотну фінансову допомогу за № 040122 від 04.01.2022 в розмірі 800 000, 00 грн. Відповідачем вчасно Позивачу не повернуто , а відтак порушено своє зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Згідно ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

За ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено доовором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Отже, строк виконання зобов`язання по поверненню фінансової допомоги на поворотній основі для відповідача є таким, що настав , однак борг не повернуто.

Таким чином позовні вимоги позивача в частині примусового стягнення неповернутої фінансової допомоги в розмірі 800 000.00 грн. підлягають до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами 1, 2, 3 ст. 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Враховуючи наведене, заявлені позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір до розгляду судом доведено з вини відповідача, то витрати, пов`язані з оплатою судового збору, в розмірі 12 000,00 грн. відповідно до ст. 129 ГПК України слід покласти на нього.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 231, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд-

вирішив:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ізолфа Трейд» (45602, Волинська область, Луцький район, с. Підгайці, вул. Князя Островського, 39, код ЄДРПОУ 39299208) на користь Приватного підприємства «СІМАТ» (79019, Львівська обл., м. Львів, вул. Хімічна, 4 кімната 47 код ЄДРПОУ 35444426) 800 000,00 грн. основного боргу та 12 000,00 грн. судових витрат у справі.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. ст. 255, 256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

СуддяМ. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.09.2022
Оприлюднено26.09.2022
Номер документу106398151
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —903/482/22

Судовий наказ від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Рішення від 12.09.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні