Рішення
від 07.09.2022 по справі 925/799/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2022 року м. Черкаси справа № 925/799/22

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Довганя К.І., із секретарем судового засідання Дяченко Т.В. за участю представників: позивача не з`явився, відповідача не з`явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Енергоносії України до Комунального некомерційного підприємства Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради про стягнення 28 243,08 грн.,

ВСТАНОВИВ:

15 серпня 2022 р. Товариство з обмеженою відповідальністю Енергоносії України звернулося до суду з позовною заявою про стягнення з Комунального некомерційного підприємства Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради як правонаступника (Комунального некомерційного підприємства Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка) 28 243,08 грн. заборгованості за постачання електричної енергії у вересні місяці 2021 року обсягом 9 214 кВт за договором про постачання електричної енергії споживачу №224/21-ЕЛ від 26.01.2021.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що відповідач не виконав належним чином взяті на себе грошові зобов`язання щодо оплати вартості поставленої електричної енергії по вище вказаному договору.

Справа призначена до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про причини нез`явлення суд не повідомлений.

Відповідач відзиву на позов суду не подав, його представник в судове засідання не з`явився, про причини нез`явлення суд не повідомлений.

Про час, дату та місце розгляду справи сторони повідомлялись належним чином.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представників сторін за наявними матеріалами в порядку ст. 202 ГПК України.

Суд, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

З матеріалів справи вбачається, що 26.01.2021 між позивачем (Постачальником) та Комунальним некомерційним підприємством "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради (код ЄДРПОУ 01111115) (Споживачем) був укладений Договір на постачання електричної енергії споживачу №224/21-ЕЛ (далі - Договір).

В подальшому відбулася реорганізація Споживача, і правонаступником Комунального некомерційного підприємства "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради (код за ЄДРПОУ 01111115) став відповідач - Комунального некомерційного підприємства Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради (код за ЄДРПОУ 02005026).

Відповідно п.2.1. Договору Постачальник зобов`язався продавати електричну енергію «код ДК 021:2015» Єдиний закупівельний словник - 09310000-5 - електрична енергія (Електрична енергія)» Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, включно з тарифом на послуги з передачі електричної енергії, а Споживач зобов`язався оплачувати Постачальнику вартість використаної електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Згідно Комерційної пропозиції (Додаток №1 до Договору) ціна 1 кВт/год електричної енергії становила 2,28 грн з ПДВ.

За умовами п.5.6. Договору оплата рахунка Постачальника за Договором має бути здійснена Споживачем у строк не більше ніж 10 календарних днів з моменту отримання рахунку та акту приймання - передачі електричної енергії Споживачем, що надсилаються Споживачу після завершення розрахункового періоду.

Абзацом 2 п.5.5. Договору визначено, що оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника та у безготівковому порядку.

Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

П.5.7. сторони узгодили, що якщо Споживач не здійснив оплату за цим Договором у строки, передбачені Договором, Постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ.

Відповідно п.5.4. Договору розрахунковим періодом є календарний місяць.

Згідно до п/п.1 п.6.2. Договору Споживач зобов`язався забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Факт здійснення позивачем поставки товару (електричної енергії) у вересні 2021 року на суму 28 243,08 грн. обсягом 9 214 кВт підтверджується Актом прийому-передачі електричної енергії № 3000 від 30.09.2021,підписаний лише Постачальником.

Оплату Споживач за поставлену електричну енергію позивачу не перерахував.

Заборгованість Споживача за отриману ним електричну енергію по вище вказаному Договору за вересень місяць 2021 р. становить 28243,08 грн.

За приписами ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Ст.11 ЦК України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (стаття 626 ЦК України).

Ч.1 ст.181 ГК України визначено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

За змістом статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Ч.1 ст. 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно статті 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. 526, 530, 655, 692, 712 ЦК України містять такі положення.

Господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк ( термін ).

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений іншим строк оплати товару, та сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

За приписами ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Відповідно до положень ч.1 ст.275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Згідно з п.3 ч.1 ст.57 Закону України "Про ринок електричної енергії електропостачальники мають право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Зокрема, споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів (п.1 частини 3 статті Закону України "Про ринок електричної енергії", пп. 5.5.5 Правил).

За змістом частин 6, 7 статті 276 ГК України, розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Судом враховано, що згідно з частинами 1, 5 ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

За приписами частин другої, третьої статті 107 ЦК України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи вищенаведеного законодавства, суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов`язання між позивачем і Комунальним некомерційним підприємством "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради виникли на підставі укладеного договору про постачання електричної енергії споживачу від 26.01.2021 №224/21-ЕЛ та Додатковими угодами №1, №2, №3, №4 та додатками №1, №2, №3 до цього Договору.

Правонаступником Комунального некомерційного підприємства "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради став відповідач у справі - Комунальне некомерційне підприємство Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради.

Судом встановлено, що запис за номером 1000241120002002704 про припинення Комунального некомерційного підприємства "Сміланська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради був здійснений 21.10.2021. Тобто, Комунальне некомерційне підприємство "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради, перебуваючи в стані реорганізації та припинення вже поза межами строку пред`явлення кредиторських вимог, здійснило використання отриманої від постачальника електричної енергії. Проте, споживач оплати не здійснив, а також не здійснив сплату і його правонаступник - Комунальне некомерційне підприємство Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради.

Суд бере до уваги, що в стані юридичного припинення Споживач за договором не здійснив заходів, зокрема, щодо розірвання договору та не ініціював припинення йому постачання електричної енергії, а постачальник, в свою чергу, здійснював постачання електричної енергії враховуючи супільно - соціальну значимість об`єктів споживання електричної енергії Комунального некомерційного підприємства "Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка» Смілянської міської ради.

Отже, свої зобов`язання за цим Договором позивач виконав належним чином та поставив споживачу електричну енергію.

Факт виконання позивачем належним чином договірних зобов`язань по вищевказаному Договору підтверджується доказами, які містяться в матеріалах справи та не оспорюються відповідачем.

Зауваження, претензії, скарги з боку відповідача щодо якості, умов та порядку постачання електричної енергії відсутні.

Суд вважає, що не підписаний споживачем Акт прийому-передачі електричної енергії за № 3000 на суму 28 243,08 грн., є порушенням прав позивача на отримання оплати за поставлений ним товар.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем за поставлену електричну енергію згідно вказаного Договору, яка підлягає стягненню на користь позивача становить 28 243,08 грн.

За приписами ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Доказів належного виконання відповідачем грошових зобов`язань по вказаному Договору до суду не подано.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Зобов`язання у відповідності з ст. 526 Цивільного Кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України повинні виконуватись належним чином і в установлений строк, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Умови зазначеного Договору, які регулюють між сторонами строки та умови розрахунків є чинними і в установленому законом порядку не визнавалися судом недійсними.

Прострочення виконання грошового зобов`язання в спірний період не заперечується відповідачем, підтверджується матеріалами справи та наданим суду розрахунком боргу.

З огляду на вищевикладені обставини справи і приписи чинного законодавства суд приходить до переконання, що вимоги позивача про стягнення боргу за постачання електричної енергії у вересні місяці 2021 року обсягом 9 214 кВт за договором про постачання електричної енергії споживачу №224/21-ЕЛ від 26.01.2021, є обґрунтованими, і такими, що підлягають до задоволення.

За таких обставин позов підлягає до задоволення і з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 28 243,08 грн заборгованості за постачання електричної енергії у вересні місяці 2021 року по вище вказаному Договору.

Відповідно до ст.129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст.ст.233, 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Смілянська міська лікарня Смілянської міської ради (код ЄДРПОУ: 02005026; вул.Героїв Холодноярців,85, м.Сміла, Черкаська область, 20701) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергоносії України (код ЄДРПОУ: 42949165; місцезнаходження: вул.Цілиноградська,58А, офіс 35, м.Харків, 61202; адреса для листування: вул.Валдайська,26, кв.56, м.Харків, 61009) - 28 243,08 грн (двадцять вісім тисяч двісті сорок три грн 08 коп.) заборгованості та 2 481,00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна грн) витрат по сплаті судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 23.09.2022.

Суддя К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено26.09.2022
Номер документу106399239
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/799/22

Судовий наказ від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 07.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні