Ухвала
від 26.09.2022 по справі 382/712/22
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/712/22

Номер Провадження 2/382/443/22

УХВАЛА

26 вересня 2022 року Яготинський районний суд Київської області

у складі:

головуючого судді Савчака С.П.,

секретар судового засідання Закомірна Ю.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засiданнi в м. Яготин Бориспільського району Київської області в порядку загального позовного провадження цивiльну справу за позовною заявою ОСОБА_1 підписану та подану адвокатом Диченко Д.В. до ОСОБА_2 про встановлення факту що має юридичне значення та визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 ,за якою просить: - встановити факт постійного спільного проживання ОСОБА_3 з ОСОБА_4 на день смерті останнього, ІНФОРМАЦІЯ_1 ; - визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 3,19 га., яка розташована в адміністративних межах Ничипорівської сільської ради Яготинського району Київської області яка належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 093341 від 25.12.2001 р. Позовні вимоги обгрунтовано тим, що померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 належала земельна ділянка площею 3,19 га. ОСОБА_3 є батьком померлого та фактично прийняв спадщину шляхом постійного проживання разом з ним на час відкриття спадщини. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер не оформивши спадщину за сином та своїмзаповітом від24.06.2020року заповіввсе своємайно ОСОБА_1 . Внаслідок відсутності державного акту на землю (втрати оригіналу) позивач не може прийняти спадщину, хоча при цьому в шестимісячний строк звернулася до нотаріальної контори із заявою про відкриття спадщини.

Ухвалою від 10.08.2022 року було відкрито загальне позовне провадження у справі. Клопотання представника позивача задоволено та витребувано у Яготинської районної державної нотаріальної контори належним чином засвідчені копії спадкових справ після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

За отриманою на витребування суду копією Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 07.10.2021 року було встановлено, що на зазначена вище земельну ділянку має право оренди ТОВ "ТАРГЕТ СЕРВІС-АГРО".

Крім того, за отриманою на витребування суду копією заяви від 05.10.2021 року ОСОБА_2 відмовився від прийняття спадщини на користь ОСОБА_1 . Відомості про інших осіб, які окрім позивача та відповідача прийняли спадщину матеріали спадкової справи не містять.

В судове засідання позивач, представник позивача та відповідач не з`явилися.

Від представника позивача до суду надійшло уточнення до позовної заяви в якій міститься заява про зміну підстави позову - усунення з позову такої підстави, як наявність права на майно в порядку спадкування за заповітом на наявність права на майно в порядку спадкування за законом, міститься клопотання про залучення до участі у справі співвідповідача Яготинської міської ради та міститься клопотання про витребування від Ничипорівського старостату відомостей про осіб, які проживали на час смерті з ОСОБА_3 таз ОСОБА_4 .

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Враховуючи зазначені норми законодавства слід прийняти до розгляду заяву про зміну підстав позову.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 1273, ч. 2 ст. 1274 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Враховучи викладене клопотання представника позивача слід задовольнити та залучити до участі у справі в якості співідповідача Яготинську міську раду.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. На підставі викладеного клопотання представника позивача слід задовольнити та витребувати у Ничипорівського старостату відомості про осіб, як проживали з ОСОБА_4 , ОСОБА_3 на час їх смерті, оскільки ці відомості мають значення для встановлення обставин справи.

Відповідно до ч. 3, 6 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Таким чином, суд вважає за необхідне залучити Товариство зобмеженою відповідальністю"ТАРГЕТСЕРВІС-АГРО" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, оскільки воно рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки відносно позивача.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

У зв`язку із залученням співвідповідача, третьої особи, необхідності надіслання їм копій ухвали про відкриття провадження у справі з копією позовної заяви та документів доданих до неї підготовче судове засідання слід відкласти.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49, 51, 53, 83, 84, 189-200, 240, 259-261, 293-294, 315, 351-354 ЦПК України суд,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву про зміну підстав позову.

Відкласти підготовче судове засідання на 25.10.2022року о09год.30хв., яке провести з повідомленням (викликом) учасників в приміщенні Яготинського районного суду Київської області (07700, Київська область, Бориспільський район, м. Яготин, вул. Незалежності, буд. 67, відеоконференцзал).

Клопотання представника позивача задовольнити та залучити до участі у справі в якості співвідповідача Яготинську міську раду

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "ТАРГЕТ СЕРВІС-АГРО", код ЄДРПОУ 31281669, місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Закревського Ярославська, буд. 39 Г.

Витребувати у старости Ничипорівського старостинського округу Круглової Валентини Іванівни (07751, с. Ничипорівка, Бориспіслький район, Київська область, вул. Андрія Бобиря, 15) відомості про осіб, які на:

- 03.06.2020 року проживали разом з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ) по АДРЕСА_1 та ступінь їх споріднення;

- 21.05.2021 року проживали разом з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) та ступінь їх споріднення;

і зобов`язати надати суду протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Яготинська міська рада у строк протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення копії цієї ухвали та ухвали про відкриття провадження у справі має право подати відзив на позовну заяву відповідно до ст. 178 ЦПК України. Роз`яснити Яготинській міській раді, що копія відзиву та доданих до ньоо документів іншим учасникам повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) пояснень суду та наданням документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву іншим учасникам.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТАРГЕТ СЕРВІС-АГРО" у строк протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення копії цієї ухвали та ухвали про відкриття провадження у справі має право подати пояснення щодо позову відповідно до ст. 181 ЦПК України. Роз`яснити третім особам, що копія пояснень та доданих до них документів іншим учасникам повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) пояснень суду та наданням документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень іншим учасникам.

Копію зазначеної ухвали направити/видати позивачу, представнику позивача, відповідачу та старості Ничипорівського старостинського округу Кругловій Валентині Іванівні до виконання.

Копію зазначеної ухвали, ухвали про відкриття провадження у справі та позовної заяви з доданими до неї документами направити Товариству з обмеженою відповідальністю "ТАРГЕТ СЕРВІС-АГРО" та Яготинській міській раді.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою Яготинського районного суду Київської області: https://yg.ko.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана 26.09.2022 року.

Суддя С.П. Савчак

Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу106429306
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —382/712/22

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні