Постанова
від 26.09.2022 по справі 461/3448/22
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 461/3448/22 Головуючий у 1 інстанції: Романюк В.Ф.

Провадження № 33/811/921/22 Доповідач в 2-й інстанції: Стельмах І. О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2022 року Львівський апеляційний суд у складі:

судді Стельмаха І.О.,

з участю захисника-адвоката Бориславського А.Л.,

представника Львівської митниці Держмитслужби Сліпенка С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові справу про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ст. 472 МК України за апеляційною скаргою Львівської митниці Держмитслужби України на постанову судді Галицького районного суду м. Львова від 26 липня 2022 року,

в с т а н о в и в :

Постановою судді Галицького районного суду м. Львова від 26 липня 2022 року провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративноївідповідальності заст. 472 МК України закрито у зв`язку з відсутністю в її діях складу та події адміністративного правопорушення.

Вилучений товар згідно з протоколом про порушення митних правил №0576/20900/22 від 07.06.2022 постановлено повернути власнику або уповноваженій особі у встановленому законом порядку.

Згідно з протоколом 07 червня 2022 року о 16:52 год. в зону митного контролю по смузі руху «червоний коридор» пункту пропуску «Краківець - Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці, в напрямку «в`їзд в Україну», прибув транспортний засіб марки «NISSAN PICK-UP», реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN-код: НОМЕР_2 , яким в якості водія слідувала гр. України ОСОБА_1 , що слідувала з Республіки Польща до України, задекларувавши вказаний транспортний засіб в якості гуманітарної допомоги; фактичне місце призначення: «28 Бригада А0666», м. Одеса. Під час проведення візуального огляду даного транспортного засобу виникла підозра щодо наявності в транспортному засобі товарів та предметів які є обов`язкові для письмового декларування і товарів та предметів заборонених чи обмежених до переміщення через митний кордон України. Для здійснення митного контролю гр. України ОСОБА_1 подала митну декларацію, в якій заявила про наявність у неї коліс у кількості 8 шт. Окрім цього, гр. України ОСОБА_1 до митного контролю було подано декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 01 березня 2022 №174, - в якій нею було задекларовано як гуманітарну допомогу: автомобіль NISSAN PICK-UP номер кузова НОМЕР_2 , та колеса 8 шт.

У подальшому, під час проведення митного огляду транспортного засобу, та завірення митної декларації «ПМК-121», в салоні автомобіля без ознак приховування, було виявлено не задекларований гр. України ОСОБА_1 за встановленою формою товар, а саме електронні сигарети в кількості 1600 шт.

Про наявність даного товару гр. України ОСОБА_1 в процесі декларування, у митній декларації чи усно не вказала, тобто порушила вимоги ст.257 Митного кодексу України. До митного контролю гр. України ОСОБА_1 документів, які підтверджують вартість даного товару не надала.

Таким чином, громадянин України ОСОБА_1 переміщувала через митний кордон України товар шляхом недекларування, тобто не заявивши за встановленою формою точних та достовірних відомостей про переміщуваний нею товар.

Дії особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 органом митниці кваліфіковано за ст. 472 МК України.

На постановусудді представникЛьвівської митниціВасецький Є.подав апеляційнускаргу,в якійпросить постановусудді скасувати,постановити новупостанову,якою ОСОБА_1 визнати винною за ст. 472 МК України та накласти стягнення у виді штрафу у розмірі 373 376 грн. з конфіскацією предметів правопорушення.

В обґрунтування апеляційних вимог покликається на те, що ОСОБА_1 обрала смугу руху «червоний коридор», тому зобов`язана була здійснити декларування товару за встановленою формою.

Зазначає, що до митного контролю було подано декларацію де зазначено про наявність коліс 8 шт. та декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, в якій було задекларовано, як гуманітарну допомогу автомобіль. Тобто про наявність електронних сигарет не було повідомлено митний орган. Наявність наліпок та написів на коробках із даними сигаретами може бути ознакою маскування товару під виглядом гуманітарного вантажу, оскільки його кількість і вартість вказують, що він був значною частиною вантажу та мав декларуватись.

Вважає, що судом не надано належної оцінки доказам при прийняті постанови.

Заслухавши представника Львівської митниці ОСОБА_2 на підтримку апеляційної скарги, виступ захисника ОСОБА_3 щодо законності судового рішення, перевіривши доводи апеляційної скарги та дослідивши матеріали справи, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.

Органом митниці дії ОСОБА_1 кваліфіковані за ст. 472 МК України як недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Висновок судді про відсутність у діях ОСОБА_1 складу правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, є обгрунтованим і відповідає фактичним обставинам справи.

Апеляційний суд не бере до уваги доводи апеляційної скарги про незаконність та необгрунтованість постанови судді, оскільки викладений у судовому рішенні висновок підтверджується зібраними та перевіреними в судовому засіданні доказами.

При постановленні рішення про закриття провадження в справі у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 складу правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, суддя врахував те, що ОСОБА_1 на волонтерських засадах, безоплатно, здійснювала перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України на адресу благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» (м. Львів, вул. Перемиська, 9/44, код ЄДРПОУ 44874701).

У матеріалах справи міститься звернення виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 до Голови Львівської ОДВА ОСОБА_5 про ввезення на адресу благодійної організації «Благодійного фонд «Все для перемоги» 20 автомобілів для потреб ЗСУ.

Згідно з заявою виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 адресованої на адресу Галицького районного суду м. Львова Благодійна організація «Благодійний фонд «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ» отримує гуманітарні вантажі: транспортні засоби, продукти харчування, засоби гігієни, медичні препарати, елементів амуніції та тютюнові вироби (електронні сигарети) для Збройних Сил України. Даною заявою підтверджено, що Благодійна організація «Благодійний фонд «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ» співпрацює з «Благодійним фондом «Кракен» м.Харків та в/ч НОМЕР_3 , а також низкою інших благодійних фондів та військових частин в Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпровській, Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Фонд отримує різні гуманітарні вантажі від закордонних донорів, які ми передаємо на потреби нашим Збройним Силам України та ТРО. Підтверджено, що 07.06.2022 року на їх адресу слідували: транспортні засоби - 20 одиниць, зокрема; «MITSUBISHI PAGERO SPORT», р.н. НОМЕР_4 водій ОСОБА_6 ; «MAZDA В2500», р.н. НОМЕР_5 водій ОСОБА_7 ; «NISSAN PICK-UP», р.н. НОМЕР_6 водій ОСОБА_1 ; «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_7 водій ОСОБА_8 ; «TOYOTA НІАСЕ», р.н. НОМЕР_8 водій ОСОБА_9 ; «TOYOTA НІАСЕ» (minibus), р.н. НОМЕР_9 ; «TOYOTA LAND CRUISER», р.н. НОМЕР_10 ; «KIA SORENTO», р.н НОМЕР_11 ; «MITSUBISHI PAJERO», р.н. НОМЕР_12 ; «Trailer TIKI CE200-R (for AF-8666)», р.н. НОМЕР_13 ; «NISSAN KING CAB», р.н. НОМЕР_14 ; «TRAILER FOR AF-8737», р.н. НОМЕР_15 ; «TOYOTA HILUX», р.н. НОМЕР_16 ; «ISUZU D-MAX», р.н. НОМЕР_17 ; «OPEL FRONTERA», р.н. НОМЕР_18 ; «DODGE GRAND CARAVAN», р.н. НОМЕР_19 ; «JEEP GRAND CHEROKEE», р.н. НОМЕР_20 ; «VW TRANSPORTER T4», р.н. НОМЕР_21 ; «AUDI A4 AVANT», р.н. НОМЕР_22 ; «NISSAN KING CAB», р.н. НОМЕР_23 . Дані автомобілі перевозили гуманітарний вантаж з метою передачі для підрозділів ЗСУ та ТРО для використання в зоні бойових дій. Всі водії залучаються фондом на безоплатній основі, на волонтерських засадах, для переміщення транспортних засобів та гуманітарних вантажів через митний кордон України.

З листа директора Благодійної організації «Благодійний фонд «Кракен» ОСОБА_10 адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 вбачається, що оскільки на сьогодні Україна перебуває під постійним обстрілом російських окупантів, нам вкрай необхідний позашляховик, чи мікроавтобус для власної діяльності в протистоянні з агресором. Просять виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 доставити авто в Україну з подальшою доставкою у місце дислокації, а також велике прохання надати для наших захисників табачні вироби (сигарети), електронні сигарети, продукти харчування та засоби гігієни.

З листа командира військової частини НОМЕР_3 -III ОСОБА_11 від 10.06.2022 №787 адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 вбачається, що на території України Російська Федерація розв`язала війну, Харківська область є однією з прикордонних областей з державою-агресором, де відбуваються запеклі бої. Для забезпечення нагальних потреб підрозділів військової частини, що на даний час виконують бойові завдання в області, просять виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_4 надати гуманітарну допомогу, а саме: транспортний засіб типу позашляховик або мікроавтобус - 1 одиниця; цигарків, електронних цигарків - 30 ящиків; продуктів харчування; засобів гігієни.

Відтак суддя беручи до уваги, що в матеріалах справи відсутні належні, допустимі та достовірні докази, які у своїй сукупності, поза розумним сумнівом, доводять наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, та відсутності умислу в діях ОСОБА_1 на вчинення адміністративного правопорушення, дійшов висновку, що вказана справа підлягає закриттю.

З таким висновком погоджується апеляційний суд.

Підставою притягнення особи до адміністративної відповідальності є наявність в її діях складу адміністративного правопорушення. Склад правопорушення це сукупність названих у законі ознак, за наявності яких небезпечне і шкідливе діяння визнається конкретним правопорушенням. Такі ознаки мають об`єктивний і суб`єктивний характер. Тобто при складанні протоколу про порушення митних правил, інспектором митниці повинні бути враховані ознаки складу правопорушення та відповідати диспозиції статті до якої притягується, особа за порушення митних правил. У іншому випадку відсутність однієї із ознак складу правопорушення виключає можливість притягнення особи до відповідальності.

Об`єктивною стороною правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України є дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України, тобто, розуміється активна поведінка (вчинок) особи, яка полягає в незаявленні за встановленою формою точних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби, що підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Суб`єктивна сторона передбачає наявність прямого умислу, тобто винний у скоєнні правопорушення чітко розуміє та усвідомлює обставини і характер незаконного переміщення товарів і предметів через митну територію України і прагне їх ввезти на територію України з порушенням встановленого порядку чи вивезти з України.

Таким чином, обов`язковою кваліфікуючою ознакою складу даного адміністративного правопорушення є умисел на його вчинення.

Згідно з нормами ст. 10 КУпАП адміністративне правопорушення визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала або свідомо допускала настання цих наслідків.

Як встановлено суддею першої інстанції, так і апеляційним судом ОСОБА_1 на волонтерських засадах, безоплатно, здійснювала перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України для благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» і у матеріалах справи є відповідні підтвердження про це, а відтак суддя першої інстанції підставно дійшов висновку про відсутність у її діях умислу на вчинення адміністративного правопорушення та закрив провадження у справі, належним чином обґрунтувавши своє рішення.

Суддя відповідно до ст.ст. 245, 280 КУпАП повно й всебічно з`ясував усі обставини, що мали значення для правильного вирішення справи. Докази, які лягли в основу судового рішення, були досліджені суддею в ході судового розгляду й отримали належну оцінку.

Апеляційна скарга не містить правових підстав для скасування судового рішення.

З огляду на викладене апеляційний суд дійшов висновку про необгрунтованість апеляційної скарги і вважає, що підстав для скасування постанови судді немає.

Разом з тим, апеляційний суд звертає увагу на те, що Законом України № 2058-IX від 16.02.2022 внесено зміни до ст. 472 МК України, за якою щодо ОСОБА_1 складено протокол про порушення митних правил, і на даний час ст. 472 МК України викладена в такій редакції: недекларування товарів (крім тих, що переміщуються через митний кордон України громадянами), транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Тобто в новій редакції ст. 472 МК України громадянин не є суб`єктом даного правопорушення.

Апеляційним судом встановлено, що протокол про порушення митних правил №0576/20900/22 від 07 червня 2022 року складений за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, щодо громадянки ОСОБА_1 .

З огляду на чинну редакцію статті 472 МК України, громадянка ОСОБА_1 не є суб`єктом даного правопорушення, а тому, в її діях відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України (в редакції від 16.02.2022).

Керуючись ст. 294 КУпАП, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Постанову судді Галицького районного суду м. Львова від 26 липня 2022 року в справі про порушення митних правил щодо ОСОБА_1 за ст. 472 МК України залишити без зміни, а апеляційну скаргу представника Львівської митниці Держмитслужби України Васецького Є. - без задоволення.

Постанова є остаточною, оскарженню не підлягає.

Суддя

Львівського апеляційного суду І.О. Стельмах

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу106443860
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення

Судовий реєстр по справі —461/3448/22

Постанова від 26.09.2022

Адмінправопорушення

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Постанова від 26.07.2022

Адмінправопорушення

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні