Постанова
від 15.09.2022 по справі 922/5236/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057)705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"15" вересня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/5236/21

Господарський суд Харківської області у складі:

суддя Усатий В.О.

при секретарі судового засідання П`ятак А.С.

розглянувши заявуГоловного управління ДПС у Харківській області, м.Харків про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Рятівник Південь", м. Харків, , код ЄДРПОУ 37548691

учасники у справі про банкрутство не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.02.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Рятівник Південь", визнано вимоги Головного управління ДПС у Харківській області до боржника у розмірі 1255014,67 грн, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Боднарчука С.Я., призначено попереднє засідання суду на 29.03.2022.

07.02.2022 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство № 68370.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (із змінами) у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан.

Проте, Господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя та працює у дистанційному режимі.

Ухвалою суду від 26.05.2022 у попередньому засіданні суду визначено визнані судом вимоги, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Рятівник Південь", призначено підсумкове засідання суду на 02.08.2022.

23.06.2022 до суду від розпорядника майна надійшов реєстр вимог кредиторів.

01.08.2022 до суду надійшов звіт розпорядника майна, до якого, крім іншого, додано рішення зборів кредиторів, зокрема, про зобов`язання розпорядника майна подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Суд зауважує на тому, що кандидатуру арбітражного керуючого для призначення ліквідатором у справі кредитором не запропоновано.

Також, 01.08.2022 до суду надійшло клопотання розпорядника майна, в якому арбітражний керуючий Боднарчук С.Я., крім іншого, просить суд відкласти розгляд справи, у зв`язку з проведенням зборів комітету кредиторів шляхом опитування, відповідь на яке від кредитора поки не надійшла (строк надання відповіді - до 11.08.2022).

Ухвалою суду від 02.08.2022 відкладено підсумкове засідання суду на 15.09.2022.

03.08.2022 до суду від арбітражного керуючого Боднарчука С.Я. надійшла заява (вх.№ 7683) про участь у справі про банкрутство в якості ліквідатора ТОВ "Рятівник Південь".

Того ж дня до суду від розпорядника майна надійшло клопотання (вх. № 7684 від 03.08.2022) про припинення процедури розпорядження майном боржника, визнання ТОВ "Рятівник Південь" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Боднарчука С.Я.

15.08.2022 до суду від розпорядника майна разом із супровідним листом (вх.№8254) надійшло рішення комітету кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" від 11.08.2022 про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Боднарчука С.Я.

Учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце підсумкового засідання були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рятівник Південь" (61035, м. Харків, проспект Гагаріна, буд. 127 А, офіс 217, код ЄДРПОУ 37548691) зареєстровано в якості суб`єкта господарювання - юридичної особи, перебуває в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Після відкриття господарським судом Харківської області провадження у справі про банкрутство ТОВ "Рятівник Південь" та офіційного оприлюднення оголошення до суду заяв з кредиторськими вимогами до боржника не надходило.

З огляду на викладене, розпорядником майна складено та подано до суду реєстр вимог кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" у складі одного ініціюючого кредитора Головного управління ДПС у Харківській області.

Ухвалою суду від 26.05.2022 у попередньому засіданні суду визначено визнані судом вимоги кредиторів, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів, а саме вимоги Головного управління ДПС у Харківській області у розмірі 1255014,67 грн заборгованості та 22700,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Для вирішення питання щодо подальшого застосування судових процедур банкрутства однією з основних умов є встановлення достатності або недостатності активів для погашення кредиторських вимог, включених до реєстру вимог кредиторів.

З метою виявлення активів ТОВ "Рятівник Південь" розпорядником майна проведена інвентаризація майна боржника, за результатом проведення якої складено протокол інвентаризації, відповідно до якого майнові активи боржника не виявлені, поряд із цим загальна сума кредиторської заборгованості ТОВ "Рятівник Південь", визнана ухвалами суду, складає 1277714,67 грн.

Пунктом 4 статті 205 ГК України визначено, що у разі неплатоспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна для задоволення вимог кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб`єкта господарювання банкрутом встановлюється цим Кодексом та іншими законами. Таким Законом, норми якого щодо умов, порядку та наслідків визнання банкрутом є спеціальними, передбачені в Кодексі України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. ч. 5, 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції зборів кредиторів належить, крім іншого, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство. До компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого.

Згідно з ч. ч. 1-3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. У разі наявності обставин, що не дають зборам кредиторів можливості у встановлені строки прийняти одне з таких рішень, збори кредиторів можуть прийняти рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом. У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до наказу Державної податкової служби України №311 від 09.06.2022 "Про внесення змін до наказу ДПС від 28.03.2022 №173" у зв`язку з продовженням строку дії воєнного стану в Україні виконання повноважень Головного управління ДПС у Харківській області закріплено за Головним управлінням ДПС у Рівненській області.

На виконання вимог ухвал суду та норм Кодексу України з процедур банкрутства розпорядником майна, з урахуванням наказу Державної податкової служби України № 311 від 09.06.2022 "Про внесення змін до наказу ДПС від 28.03.2022 № 173", було скликано та проведено шляхом опитування збори кредиторів і комітету кредиторів.

За наслідками проведеного опитування 25.07.2022 зборами кредиторів прийнято рішення про затвердження складу комітету кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" у кількості одного кредитора, а саме Головного управління ДПС у Харківській області; схвалення звіту розпорядника майна ТОВ "Рятівник Південь"; зобов`язання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Боднарчука С.Я. подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

На виконання вищезазначеного рішення зборів кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" розпорядником майна подано до суду клопотання про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (вх. № 7684 від 03.08.2022).

Крім того, 11.08.2022 комітетом кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" було прийнято рішення про призначення арбітражного керуючого Боднарчука Станіслава Ярославовича ліквідатором ТОВ "Рятівник Південь".

З огляду на вищезазначене судом встановлено відсутністю у боржника активів (за рахунок яких можуть бути задоволені наявні в нього пасиви - визнані судом вимоги ініціюючого кредитора на загальну суму 1277714,67 грн) та відсутність потенційних інвесторів. При цьому, зборами кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" не схвалювався план санації та не надавалося до суду клопотання про введення процедури санації боржника і затвердження плану санації, а підтримано пропозицію про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

З наведеного вбачається, що кредитором прийнято зважене рішення про відсутність можливості відновлення платоспроможності боржника та задоволення вимог кредитора не інакше ніж через застосування ліквідаційної процедури.

Враховуючи вищевикладене, у тому числі обґрунтованість висновку про необхідність застосування до боржника процедури ліквідації, у зв`язку з відсутністю у нього майнових активів для задоволення вимог кредитора та відсутністю потенційних інвесторів, а також беручи до уваги строковий характер процедури розпорядження майном боржника та тривалість перебування боржника в даній судовій процедурі, суд вважає за необхідне припинити процедуру розпорядження майном боржника - ТОВ "Рятівник Південь" та повноваження розпорядника майна боржника - ТОВ "Рятівник Південь" арбітражного керуючого Боднарчука С.Я.; визнати ТОВ "Рятівник Південь" банкрутом і відкрити ліквідаційну процедуру.

Як зазначено вище, комітетом кредиторів ТОВ "Рятівник Південь" прийнято рішення про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Боднарчука С.Я.

03.08.2022 до суду від арбітражного керуючого Боднарчука С.Я. надійшла заява (вх.№ 7683) про участь у справі про банкрутство в якості ліквідатора ТОВ "Рятівник Південь", в якій арбітражний керуючий повідомив про те, що не належить до осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства; за час провадження діяльності арбітражного керуючого порушення термінів подання інформації, передбаченої Кодексом України з процедур банкрутства, до державного органу з питань банкрутства, а також порушення строків, визначених ухвалами судів, і порушень законодавства та ліцензійних умов провадження діяльності арбітражного керуючого не допускав; судимості за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має.

Судом встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого Боднарчука С.Я. відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

На підставі викладеного суд вважає за можливе призначити ліквідатором ТОВ "Рятівник Південь" арбітражного керуючого Боднарчука Станіслава Ярославовича.

Відповідно до ч. 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про необхідність здійснення офіційного оприлюднення повідомлення про визнання ТОВ "Рятівник Південь" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора у справі.

Керуючись ст. ст. 28, 30, 48, 49, 58-67 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст.232-235 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Рятівник Південь" (61035, м. Харків, пр-т Гагаріна, буд. 127 А, офіс 217, код ЄДРПОУ 37548691).

Припинити повноваження розпорядника майна боржника ТОВ "Рятівник Південь" арбітражного керуючого Боднарчука Станіслава Ярославовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1189 від 24.07.2013).

Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Рятівник Південь" (61035, м.Харків, пр-т Гагаріна, буд. 127 А, офіс 217, код ЄДРПОУ 37548691) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

З дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Рятівник Південь" (61035, м. Харків, пр-т Гагаріна, буд. 127 А, офіс 217, код ЄДРПОУ 37548691) арбітражного керуючого Боднарчука Станіслава Ярославовича (61057, м. Харків, вул.Сумська, 4, офіс 124, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1189 від 24.07.2013, РНОКПП НОМЕР_1 ).

Встановити ліквідатору основну грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень.

Оприлюднити повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

Зобов`язати посадових осіб банкрута протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

Зобов`язати ліквідатора закрити всі рахунки банкрута в установах банку та відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії, передбачені статтями 59-67 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зобов`язати ліквідатора в строк до 15.09.2023 виконати ліквідаційну процедуру та після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Копію постанови надіслати ліквідатору, банкруту, кредитору, Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Харків), Основ`янсько-Слобідському ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), державному реєстратору.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття.

Постанова може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст постанови складено та підписано 26 вересня 2022 року.

CуддяУсатий В.О.

Дата ухвалення рішення15.09.2022
Оприлюднено28.09.2022

Судовий реєстр по справі —922/5236/21

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні