Ухвала
від 27.09.2022 по справі 686/12332/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/12332/21

Провадження № 2/686/1895/22

УХВАЛА

27 вересня 2022 року

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Мазурок О.В.

при секретарі Колісник Л.В.

за участі представника третьої особи: Кучевської Г.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Хмельницькому справу за позовом комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту до ОСОБА_1 , треті особи: Хмельницька міська рада, виконавчий комітет Хмельницької міської ради, Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради про відшкодування матеріальних збитків, -

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи: Хмельницька міська рада, виконавчий комітет Хмельницької міської ради, Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради про відшкодування матеріальних збитків.

Представник позивача направив до суду клопотання про слухання справи у його відсутність та призначення в справі автотоварознавчої експертизи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Представник третьої особи в судовому засіданні вказав, що вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Заслухавши пояснення учасників процесу, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав: Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, в тому числі висновками експертів.

За змістом ч.ч. 1, 2, 3 ст. 102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

В силу ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Висновок експерта є доказом, який складається на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Судом призначається експертиза за відповідною заявою учасників справи для з`ясування обставин, які можуть бути встановлені лише із застосуванням спеціальних знань у сфері іншій, ніж право.

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення збитків заподіяним пошкодженням транспортного засобу «Nissan Leaf» д.н.з. НОМЕР_1 .

Зазначені обставини можуть бути встановлені лише із застосуванням спеціальних знань у сфері іншій, ніж право.

А тому слід призначити в справі автотоварознавчу експертизу з метою об`єктивного розгляду справи, з`ясування обставин, що мають значення по справі і потребують спеціальних знань, та зупинити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 103,104, 200, 252, 253 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Призначити по справі автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручити Хмельницькому відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Хмельницький вул.. Володимирська, 109).

На вирішення експерта поставити наступне питання:

1. Яка вартість матеріального збитку, нанесеного власнику легкового автомобіля марки «Nissan Leaf» д.н.з. НОМЕР_1 , внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 29 травня 2018 року близько 23:50 год. по Вінницькому шосе, на виїзді із міста Хмельницького?

2. Яка залишкова вартість легкового автомобіля марки «Nissan Leaf» д.н.з. НОМЕР_1 , після дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 29 травня 2018 року близько 23:50 год. по Вінницькому шосе, на виїзді із міста Хмельницького?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати пов`язанні з проведенням експертизи покласти на комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту.

Експерту направити ухвалу суду та матеріали цивільної справи.

На період проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в 15 денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя: О.В.Мазурок

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106454611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —686/12332/21

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні