Ухвала
від 28.09.2022 по справі 906/559/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

"28" вересня 2022 р. м. Житомир Справа № 906/559/22

Господарський суд Житомирської області у складі судді Тимошенка О.М.

розглянувши справу

за позовом Відокремленого структурного підрозділу "Житомирський автомобільно-дорожній фахових коледж Національного транспортного університету "

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомирська обласна енергопостачальна компанія"

за участю третьої особи , яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області

про стягнення 37633,21 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Пред`явлено позов про стягнення з відповідача 37633,21 грн. зайво сплачених коштів за поставлену електричну енергію по договору про закупівлю товарів за державні кошти №100-П від 05.04.21.

Ухвалою від 03.08.22 суд відкрив провадження у справі №906/559/22 за вказаною позовною заявою, вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи та залучив до участі у справі в якості третьої особи , яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

Судом встановлено, що Житомирський автомобільно-дорожній фаховий коледж, який зазначений в позовній заяві в якості позвиача є відокремленим структурним підрозділом Національного транспортного університету та не є юридичною особою.

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

За п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають при виконанні правочинів у господарській діяльності, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Спір підвідомчий господарському суду, якщо склад його учасників відповідає нормам ст. ст. 4, 45 Господарського процесуального кодексу України, а спірне правовідношення носить господарський характер.

За приписами ст.45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У силу приписів ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема ЦК та ГК України, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Приписами ст. 64 Господарського кодексу України унормовано, що функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Частинами 1, 3 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Утім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за ідентифікаційним кодом 38650457 зареєстровано Відокремлений структурний підрозділ "Житомирський автомобільно-дорожній фахових коледж Національного транспортного університету". Юридичною особою, до якої належить вказаний відокремлений підрозділ, є Національний транспортний університет.

Враховуючи те, що позивач не є юридичною особою, тобто не може бути позивачем у господарському суді, суд дійшов висновку, що даний спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Пунктом 1 ч.1 ст.231 ГПК України визначено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

З урахуванням наведеного, провадження у справі №906/559/22 підлягає закриттю на підставі п.1. ч.1 ст. 231 ГПК України.

Якщо провадження у справі закривається з підстави, встановленої п.1 ч.1 цієї статті, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи (ч.2 ст. 231 ГПК України).

Разом з тим, позов відокремленого підрозділу не підлягає розгляду в судах. Натомість такий позов може бути поданий до господарського суду безпосередньо юридичною особою - Національним транспортним університетом.

Керуючись ст.ст. 231, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Закрити провадження у справі №906/559/22.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів.

Дата підписання ухвали

Суддя Тимошенко О. М.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу (рек з повідомл)

3, відповідачу (рек)

4 - третій особі (рек.)

Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106476223
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 37633,21 грн

Судовий реєстр по справі —906/559/22

Ухвала від 28.09.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні