Ухвала
від 27.09.2022 по справі 925/953/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27 вересня 2022 року м. Черкаси Cправа № 925/953/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І., розглянув заяву Приватного підприємства "Торговий дім ПОЛЯКОВ" до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю 3 Б кафе про видачу судового наказу,

ВСТАНОВИВ:

23.09.2022 Приватне підприємство "Торговий дім ПОЛЯКОВ" (ідентифікаційний код 32268131, адреса місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, вул. Чехова, 41) звернулося до Господарського суду Черкаської області із заявою до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю 3 Б кафе (ідентифікаційний код 43267125, адреса місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Віденська, 15, літ А) про видачу судового наказу.

Дослідивши доданий заявником до заяви про видачу судового наказу договір поставки від 04.01.2022 № 10702 суд установив, що предметом договору є поставка продуктів харчування та інших товарів.

За своєю правовою природою, укладений між сторонами договір, є договором поставки, до якого застосовуються загальні положення про купівлю-продаж. Інше не встановлено договором укладеним між сторонами, законом та не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом зобов`язання, що виникло між сторонами позивач є боржником у зобов`язанні та зобов`язаний передати майно (поставки товару) відповідачу, а відповідач є кредитором у такому зобов`язанні, оскільки наділений правом вимагати передання йому майна. Відповідач є боржником у зобов`язанні та зобов`язаний сплати гроші за майно, а позивач є кредитором у такому зобов`язанні, оскільки наділений правом вимагати оплати за передане майно (поставлений товар).

Відповідно до частини 1 та статті 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: 1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; 2) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; 3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; 4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання; 5) за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника.

У п. 3.4 договору поставки від 04.01.2022 № 10702 сторони узгодили місце поставки товару: м. Київ, вул. М. Тимошенко, буд.21, корп. 12.

Отже, місцем виконання зобов`язання з передання майна (поставки товару), відповідно до умов укладеного між сторонами договору, є місто Київ, вул. М. Тимошенко, буд.21, корп. 12.

У пункті 3.14 договору поставки від 04.01.2022 № 10702 сторони погодили, що виконання договірного зобов`язання по даному Договору визначається за юридичним адресом Постачальника. Зміст договірного зобов`язання (взаємні права і обов`язки), передбаченого у п. 3.14 договору сторони не визначили.

Визначаючи підсудність цього спору Господарському суду Черкаської області, позивач керувався нормою частини 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України, за змістом якої позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Спір між сторонами виник у зв`язку з неналежним виконанням зобов`язання з оплати переданого майна відповідачем, який є боржником у такому зобов`язанні.

Місце виконання грошового зобов`язання сторони у договорі не визначали. Обставин, які б свідчили про те, що виконати грошове зобов`язання можна тільки у певному місці й, зокрема, за місцезнаходження заявника суд не встановив.

Відповідно до статті 149 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку, що правила визначення підсудності справ, передбачені частиною 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України до заяви заявника не підлягають застосуванню.

Частиною 1 та 2 статті 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно із частиною 4 статті 152 Господарського процесуального кодексу України суддя з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене у заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань суд установив, що місцезнаходження відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю 3 Б кафе (ідентифікаційний код 43267125) є м. Київ, вул. ВВеденська, 15, літ А.

Якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю (частина 5 статті 152 Господарського процесуального кодексу України).

Отже, заява Приватного підприємства "Торговий дім ПОЛЯКОВ" про видачу судового наказу з доданими до неї документами підлягає направленню до Господарського суду міста Києва за територіальною підсудністю.

Відповідно до частини 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст. ст. 27, 29, 31, 149, 152, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Приватного підприємства "Торговий дім ПОЛЯКОВ" про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами надіслати за встановленою підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, в порядку передбаченому частиною другою статті 235 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її підписання суддею, відповідно до вимог статей 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.І. Гладун

Дата ухвалення рішення27.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106477346
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу

Судовий реєстр по справі —925/953/22

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні