Ухвала
від 28.09.2022 по справі 459/2201/22
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/2201/22

Провадження № 2/459/343/2022

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

28 вересня 2022 року суддя Червоноградськогоміського судуЛьвівської області Дем`яновська Ю.Д., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» (ЄДРПОУ 35625014, вул. Симона Петлюри,30 м. Київ, 01032, адреса для листування: вул. Лісова,2 (4 поверх), м. Бровари, Київська область, 07400) до ОСОБА_1 (місце реєстрації АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

24.08.2022 року до Червоноградського міського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

27.09.2022 року до суду надійшла інформація щодо реєстрації місця проживання відповідача.

Відповідно до ч.1 ст.187 ЦПК України питання відкриття провадження у справі вирішується не пізніше наступного дня з дня отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання відповідача фізичної особи.

Згідно п.1 ч.4 ст.185 ЦПК України, заява повертається у випадках коли, зокрема, заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Як вбачається з поданої заяви, позивач у справі виступає юридична особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів».

Частинами першою, третьою статті 58 ЦПК України встановлено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Отже, процесуальний кодекс розмежовує такі юридичні категорії, як «представництво» і «самопредставництво».

Самопредставництво юридичної особи - це право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови (уповноваженого члена) колегіального виконавчого органу безпосередньо діяти від імені такої особи без довіреності, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

Отже, для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (органу державної влади) без додаткового уповноваження (довіреності).

Щодо здійснення представництва за довіреністю, то слід вказати наступне: за приписами ст.60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Зазмістом ч.1,2ст.244ЦК Українипредставництво,якегрунтуєтьсяна договорі,можездійснюватисяза довіреністю. Представництво за довіреністю може грунтуватися на акті органу юридичної особи.

Відповідно до ст.62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1)довіреністю фізичноїабо юридичноїособи .Довіреністьвідімені юридичноїособивидаєтьсяза підписом(електроннимпідписом)посадовоїособи,уповноваженоїнаце законом,установчими документами(ч.3ст.62ЦПКУкраїни). Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України"Про адвокатуру і адвокатську діяльність" (ч.4 ст.62 ЦПК України).

До матеріалів позовної заяви подано копію довіреності від 06.12.2021 року, на ім`я ОСОБА_2 , що саме по собі виключає самопредставництво юридичної особи. В той же час, в довіреності не зазначено підставу її видачі, до матеріалів справи не додані документи, які б підтверджували перебування особи підписанта в трудових чи інших цивільних відносинах з юридичною особою, а також не надана інформація про перебування представника в статусі адвоката.

За наведених обставин, позовна заява підлягає поверненню.

Керуючись ст. ст. 4, 15, 60, 62, 185 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовну заявуТовариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - повернути позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Ухвалу складено 28.09.2022 року.

Суддя: Ю. Д. Дем`яновська

Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено29.09.2022

Судовий реєстр по справі —459/2201/22

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні