Ухвала
від 26.09.2022 по справі 638/18884/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/18884/21

Провадження № 1-кс/638/968/22

УХВАЛА

Іменем України

26 вересня 2022 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Шевченківськоїокружної прокуратурим.Харкова ОСОБА_3 про проведення огляду житла чи іншого володіння особи по кримінальному провадженню № 42021222060000202 від 02.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

встановив:

У провадженні СВ Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021222060000202 від 02.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Під час моніторингу сайту Уповноваженого з проведення публічних закупівель «Prozorro» встановлено, що Комунальне підприємство «Харківський міський центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» (код ЄДРПОУ 38158719) з ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» (код ЄДРПОУ 40190751) укладено договір № Р-18-26/03-02 від 25.03.2020 на проведення робіт, а саме: ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 - Реконструкція спортивного майданчика на території ХАРКІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ I-III СТУПЕНІВ №105 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ за адресою: ВУЛИЦЯ ДАНИЛЕВСЬКОГО, будинок 36 у м. Харкові (код ДК 021:2015 - 45454000-4 реконструкція) на загальну суму 7 480 603 грн. 91 коп.

Посадовими особами ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» (код ЄДРПОУ 40190751) за попередньою змовою з представниками невстановлених комерційних структур організовано протиправний механізм привласнення грошових коштів виділених Комунальне підприємство «Харківський міський центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» на розбудову дитячих майданчиків у м. Харкові.

З метою привласнення коштів, посадові особи ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» використали будівельні матеріали та неналежної якості, які не передбачені технічним завданням та проектною документацією.

Крім цього, в ході виконання робіт за вищевказаними договорами посадові особи ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» внесли до актів виконаних робіт форми КБ-2в недостовірні дані та відомості щодо їх фактичних обсягів та вартості.

Також з метою конвертації отриманих бюджетних коштів в готівкову форму та подальшого їх привласнення, посадовими особами ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» використано в якості постачальників будівельних матеріалів підконтрольні комерційні організації, які мають ознаки фіктивності.

Таким чином в діях посадових осіб ТОВ «Науково виробнича фірма «Технології Енергозбереження» вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування в рамках вказаного кримінального провадження, 11.08.2022 процесуальним керівником прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 призначено судову будівельно-технічну експертизу, до проведення якої залучено експертів Національного наукового центру «Інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

Під час виконання експертного дослідження виникла необхідність в отриманні доступу до спортивного майданчика, що знаходиться на території Харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів №105 Харківської міської ради за адресою: вул. Данилевського, будинок 36 у м. Харкові.

Доступ до спортивного майданчика зазначеного об`єкту обмежений, та вказаний об`єкти комунальної власності перебуває у володінні/користуванні Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради.

Відповідно до п. 1.2. Статуту Харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів №105 Харківської міської ради Засновником Навчального закладу є Харківська міська рада.

Засновник або уповноважений ним орган здійснює фінансування Навчального закладу, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням і матеріалами, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей. Власником майна є територіальна громада міста Харкова в особі Харківської міської ради.

Матеріально-технічна база Навчального закладу включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло, інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради.

Також згідно інформаційної довідки № 251819880 цілісний майновий комплекс, а саме: будівля школи «А-3» загальною площею 2307,00 кв.м. належить територіальній громаді сіл, селищ, міст Харківської області в особі Харківської обласної ради

Одночасно з цим існує достатній, обґрунтований ризик знищення, чи спотворення обстановки на зазначеному об`єкту нерухомості, оскільки в разі наявності достатніх даних за результатами здійснення огляду за участю експерта може бути вирішено питання повідомлено про підозру у вчиненні злочину, у тому числі і посадовим особам Харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів №105 Харківської міської ради.

Тому існують обґрунтовані підстави звертатися для розгляду клопотання про огляд спортивного майданчика без виклику представника юридичної особи, у володінні/користуванні якої знаходяться обумовленні у клопотанні об`єкти.

З огляду на викладене та враховуючи той факт, що існує реальна загроза спотворення реально виконаних робіт за договором у сфері публічних закупівель за бюджетні кошти та з метою проведення повного всебічного та всестороннього досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, беручи до уваги те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення огляду об`єкту нерухомості, який перебуває у володінні Управління освітиадміністрації Шевченківськогорайону Харківськоїміської радимають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, в результаті чого необхідно отримати дозвіл на проведення огляду за участю експертів іншого володіння юридичної особи, об`єктів нерухомості, які перебувають у володінні/користуванні Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, які перебувають за адресою: м. Харків, вул. Данилевського 36, а саме: спортивний майданчик на території Харківської загальноосвітньоїшколи I-III ступенів №105 Харківської міськоїради.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 статті.

У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами ст. 234 КПК, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Прокурор в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності..

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, вважає, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

СВ Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 42021222060000202 від 02.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 3 ст.234КПКУкраїни у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Надані докази свідчать про обґрунтованість вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У разі необхідності проведення обшуку слідчий, прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Під іншим володінням особи, відповідно до ч. 2 ст. 233 КПК України, розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

У зв`язку з вищевикладеним, орган досудового слідства вважає, що єдиною доцільною слідчою дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення огляду спортмайданчику, який перебуває у володінні Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради (код ЄДРПОУ 02146268), яке розташоване за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Данилевського, 36.

Згідно інформаційної довідки №251819880 цілісний майновий комплекс, а саме: будівля школи "А-3" загальною площею 2307,00 кв.м. належить територіальній громаді сіл, селищ, міст Харківської області в особі Харківської обласної ради.

Відповідно до приписів ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Відповідно до ч.1 ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 статті.

Враховуючи вищевикладене, з метою відшукання речей та документів, майна, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, враховуючи неможливість іншим способом відшукати вказані предмети, зважаючи на те, що вищеперераховані предмети можуть знаходитися назазначеній території, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст. 36, 233, 234 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про проведення огляду - задовольнити.

СВ ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області що входить до групи слідчих у кримінальному провадженні № 42021222060000202, прокурорам Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова що входять до групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42021222060000202, за участі судових експертів Національного наукового центру «Інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» на проведення огляду іншого володіння юридичної особи, спортмайданчику, який перебуває у володінні Управління освітиадміністрації Шевченківськогорайону Харківськоїміської ради(кодЄДРПОУ 02146268),який перебуваєна територіїХарківської загальноосвітньоїшколи I-III ступенів №105 Харківської міської ради за адресою: м. Харків, вул. Данилевського 36, з метою забезпечення можливості документування факту вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106491562
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду житла чи іншого володіння особи по кримінальному провадженню № 42021222060000202 від 02.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —638/18884/21

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 26.09.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні