Ухвала
від 22.09.2022 по справі 761/19441/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/19441/22

Провадження № 1-кс/761/10900/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали клопотання слідчого ГСУ СБ України ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022000000000208 від 12 травня 2022 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368 та ч. 3 ст. 369-2 КК України

У С Т А Н О В И В:

Слідчий ГСУ СБ України звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва з клопотанням у кримінальному провадженні № 22022000000000208 від 12 травня 2022 року про накладення арешту на рахунок АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478): НОМЕР_1 (відкритий у наступних валютах: українська гривня, долар США та євро).

З матеріалів долучених до клопотання вбачається, що ОСОБА_4 займає посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю «Дунай-Транзитсервіс». Так, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 04.08.2022, ОСОБА_4 , з метою власного протиправного збагачення, розробив схему вимагання та отримання неправомірної вигоди від суб`єктів господарювання, які здійснюють експорт сільськогосподарську продукцію з України закордон Дунайським каналом через Ренійський морський торговельний порт.

З метою реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_4 висував особам, які мають намір експортувати продукцію через Дунайський канал, та які зверталися до нього з метою надання експедиторських послуг, вимоги про надання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави: службових осіб ДП «Ренійський морський торговий порт», яке, відповідно до статуту, є державним підприємством, діє як комерційне підприємство, яке засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, та створене з метою організації і здійснення перевалки вантажів з одного виду транспорту на інший, обслуговування суден, що належить Підприємству, а також службових осіб адміністрації морських портів України, та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, пов`язаних з контролем, перевіркою, оформленням під час експорту сільськогосподарської продукції, щодо не вчинення перепон у доступі суден, які мають транспортувати продукцію, до Дунайського каналу у зоні Ренійського морського торгового порту для завантаження та подальшого експорту, при цьому наголошуючи про безальтернативність здійснення поставок продукції у законний спосіб.

16.09.2022 злочинна діяльність ОСОБА_4 припинена співробітниками СБУ, його було затримано відповідно до ст. 208 КПК України.

17.09.2022 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України.

Санкція статті Кримінального кодексу України, що встановлює відповідальність за злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , передбачає обов`язкову конфіскацію майна.

Відповідно до квитанції № 0153410005 рахунок № НОМЕР_2 відкритий у АТ КБ «ПриватБанк, належать ТОВ «ДУНАЙ -ТРАНЗИТСЕРВІС», на якому зокрема перебувають грошові кошти у розмірі 730 274 грн, набуті ОСОБА_4 незаконним шляхом.

Окрім цього, відповідно до інформації, яка надійшла з Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Департаменту захисту національної державності СБ України ТОВ «Дунай-Транзитсервіс», Одеська область, Ізмаїльський район, м. Рені, вул. Бессарабська, буд. 17, ЄДРПОУ 44509661 має наступний банківський рахунок у АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478): НОМЕР_1 (відкритий у наступних валютах: українська гривня, долар США та євро).

Прокурор подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Адвокат ОСОБА_5 також подав заяву про розгляд клопотання без його участі, щодо накладення арешту на майно заперечував.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не відбувалось на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши матеріали справи слідчий суддя зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

У відповідності до положень ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Так, судом встановлено, на даний час підозрюваний ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні умисного тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Конфіскація майна це додаткове покарання, що передбачає примусове безоплатне вилучення у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини, та може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині Кримінального процесуального кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна, слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених п.п. 3, 4 ч. 2 ст. 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п. 2 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п. 4 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи наведене вище, з метою збереження цього майна для забезпечення виконання покарання, визначеного санкцією інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення, у разі ухвалення судом обвинувального вироку, реальної можливості відчуження цього майна слідчий суддя доходить висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Накласти арешт на рахунок АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478): НОМЕР_1 (відкритий у наступних валютах: українська гривня, долар США та євро), який належать ТОВ «ДУНАЙ-ТРАНЗИТСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 44509661) в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначений рахунок коштів, що надходять, встановивши заборону службовим особам та працівникам ТОВ «ДУНАЙ-ТРАНЗИТСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 44509661), їх представникам за дорученням, використовувати або будь-яким чином відчужувати зазначене вище майно, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати, починаючи з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.09.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106493621
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —761/19441/22

Ухвала від 22.09.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні