Рішення
від 02.08.2010 по справі 14/274
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 14/274 02.08.10

Господарський суд міста К иєва у складі судді Нарольсь кого М.М.,

розглянувши матеріали зая ви Публічного акціонерного т овариства «Укрсоцбанк»(прав онаступник Акціонерно-комер ційного банку соціального ро звитку «Укрсоцбанк»)

про видачу виконавчого докуме нта

на виконання рішення Постійно діючого третейсь кого суду при Асоціації укра їнських банків від 16.02.2010 р.

у справі третейського суду № 40/10

за позовом Акціонерно-комерційного б анку соціального розвитку "У крсоцбанк"

до Товариства з обмеженою від повідальністю "Астра-Лайн"

про стягнення заборгованості

за участю представників від заявника - Гіленко А.М..

від боржників - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерн е товариство «Укрсоцбанк»(пр авонаступник Акціонерно-ком ерційного банку соціального розвитку «Укрсоцбанк») звер нулось в господарський суд м іста Києва з заявою про видач у виконавчого документа на в иконання рішення Постійно ді ючого третейського суду при Асоціації українських банкі в від 16.02.2010 р. у справі № 40/10.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 56 Зако ну України "Про третейські су ди" заява про видачу виконавч ого документа може бути пода на до компетентного суду про тягом трьох років з дня прийн яття рішення третейським суд ом. Така заява підлягає розгл яду компетентним судом протя гом 15 днів з дня її надходженн я до суду. Про час та місце роз гляду заяви повідомляються с торони, проте неявка сторін ч и однієї із сторін не є перешк одою для судового розгляду з аяви. При розгляді заяви про в идачу виконавчого документа компетентний суд повинен ви требувати справу з постійно діючого третейського суду, в якому зберігається справа, я ка має бути направлена до ком петентного суду протягом п'я ти днів від дня надходження в имоги. У такому випадку строк вирішення заяви про видачу в иконавчого документа продов жується до одного місяця.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 05.05.2010 р. призн ачено розгляд заяви на 02.06.2010 р. в судовому засіданні, виклика но для участі представників сторін, яких зобов'язано ви конати певні дії, витребуван о у Постійно діючого третейс ького суду при Асоціації укр аїнських банків справу № 40/10 за позовом Акціонерно-комерцій ного банку соціального розви тку "Укрсоцбанк" до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Астра-Лайн" про стягнення з аборгованості (суддя О.А. Моро з) разом з належним чином засв ідченими копіями: свідоцтва про реєстрацію постійно діюч ого третейського суду; полож ення про постійно діючий тре тейський суд; регламенту тре тейського суду.

Судове засідання 02.06.2010 р. не ві дбулось з технічних причин.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 03.06.2010 р. судов е засідання призначено на 11.06.20 10 р.

У зв'язку з виробничою нео бхідністю, розгляд справи пр изначається на іншу дату.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 09.06.2010 р. судов е засідання призначено на 09.07.20 10 р.

У зв'язку з перебуванням с удді на лікарняному розгляд заяви не відбувся.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 26.07.2010 р. судов е засідання призначено на 02.08.20 10 р.

В судовому засіданні 02.08.2010 р. п редставник заявника підтрим ав вимоги заяви, просив видат и наказ про примусове викона ння рішення третейського суд у.

Представник боржника в суд ове засідання не з'явився, п ро причини неявки суд не пові домив, станом на день та час ро згляду заяви у суду відсутні будь-які заяви, клопотання бо ржника.

Заслухавши пояснення пред ставника заявника, розглянув ши матеріали заяви та справи третейського суду, оцінивши доводи заяви, суд дійшов висн овку про її задоволення, вихо дячи із наступного.

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Асоці ації українських банків від 16.02.2010 р. у справі № 40/10 позов Акціон ерно-комерційного банку соці ального розвитку "Укрсоцбанк " задоволено частково.

Відповідно до ст. 55 Закону Ук раїни "Про третейські суди" рі шення третейського суду вико нуються зобов'язаною стороно ю добровільно, в порядку та ст роки, що встановлені в рішенн і. Якщо в рішенні строк його ви конання не встановлений, ріш ення підлягає негайному вико нанню.

Оскільки боржник рішення т ретейського суду добровільн о не виконав, заявник, з метою його примусового виконання, звернувся із заявою про вида чу виконавчого документа.

Відповідно до пункту 2.3 Реко мендацій Президії Вищого гос подарського суду України від 11.04.2005 р. № 04-5/639 "Про деякі питання п рактики застосування господ арськими судами Закону Украї ни "Про третейські суди" розгл яд заяви про видачу виконавч ого документа здійснюється г осподарським судом за правил ами розділу XI ГПК України з ур ахуванням особливостей, пере дбачених статтею 56 Закону.

У відповідності до норм чин ного законодавства при розгл яді заяви видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законнос ті і обґрунтованості рішення третейського суду вцілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для ві дмови в задоволенні заяви пр о видачу виконавчого докумен та в розумінні статті 56 Закону України "Про третейські суди ".

Виходячи із положень ст. ст. 55, 56, 57 Закону України "Про трете йські суди", Рекомендацій Пре зидії Вищого господарського суду України від 11.04.2005 р. № 04-5/639 "Пр о деякі питання практики зас тосування господарськими су дами Закону України "Про трет ейські суди", питання щодо зак онності та обґрунтованості р ішення третейського суду, кр ім зазначених у частині шост ій статті 56 Закону, не можуть в ирішуватися господарським с удом у розгляді заяви про вид ачу виконавчого документа.

Так, вичерпний перелік підс тав для відмови у задоволенн і заяви про видачу виконавчо го документа наведено в част ині шостій статті 56 Закону Укр аїни "Про третейські суди", від повідно до положень якої ком петентний суд відмовляє в за доволенні заяви про видачу в иконавчого документа, якщо:

1) на день прийняття рішення за заявою про видачу виконав чого документа рішення трете йського суду скасовано компе тентним судом;

2) справа, по якій прийнято рі шення третейського суду, не п ідвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений ці єю статтею строк для звернен ня за видачею виконавчого до кумента, а причини його пропу ску не визнані судом поважни ми;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбач еному третейською угодою, аб о цим рішенням вирішені пита ння, які виходять за межі трет ейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасов ано може бути лише ту частину рішення, що стосується питан ь, які виходять за межі третей ської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною компетентним судо м;

6) склад третейського суду, я ким прийнято рішення, не відп овідав вимогам статей 16 - 19 цьог о Закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту пра в та охоронюваних інтересів, які не передбачені законами України;

8) постійно діючий третейськ ий суд не надав на вимогу комп етентного суду відповідну сп раву;

9) третейський суд вирішив п итання про права і обов'язки о сіб, які не брали участь у спра ві.

Розглянувши матеріали под аної заяви, встановивши відс утність підстав для відмови в її задоволенні, суд вважає, щ о подана заява підлягає задо воленню.

Разом з тим, враховуючи пода ння представником позивача д окументів, які свідчать про з міну організаційно-правової форми позивача з Акціонерно -комерційного банку соціальн ого розвитку "Укрсоцбанк" на П ублічне акціонерне товарист во «Укрсоцбанк», суд в порядк у ст. 25 ГПК України вважає необ хідним здійснити процесуаль не правонаступництво та замі нити заявника - Акціонерно-ко мерційний банк соціального р озвитку "Укрсоцбанк" його пра вонаступником - Публічним ак ціонерним товариством «Укрс оцбанк».

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 25, 86 ГПК України, ст. ст. 55, 56 Закону України «Про тре тейські суди», Рекомендаціям и Президії Вищого господарсь кого суду України від 11.04.2005 р. № 04 -5/639, суд -

У Х В А Л И В:

1. Здійснити процесуа льне правонаступництво заяв ника: замінити заявника - Акці онерно-комерційний банк соці ального розвитку «Укрсоцбан к»його правонаступником - Пу блічним акціонерним товарис твом «Укрсоцбанк».

2. Заяву про видачу виконавч ого документа задовольнити.

3. Видати наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду пр и Асоціації українських банк ів від 16.02.2010 р. у справі № 40/10 насту пного змісту:

"Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Аст ра-Лайн" (п/р 26008640918341 в МОФ АКБ "Укрс оцбанк", МФО 326018, ідентифікацій ний код 34651939, юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Садова, буд 1, оф. 104) на користь Публічного акці онерного товариства «Укрсоц банк»(м. Київ, вул. Ковпака, 29) 566598, 97 (п'ятсот шістдесят шість тис яч п'ятсот дев'яносто вісім) гр ивень, 97 копійок заборгованос ті.

Стягнути як із солідарних б оржників з Товариства з обме женою відповідальністю "Астр а-Лайн" (п/р 26008640918341 в МОФ АКБ "Укрсо цбанк", МФО 326018, ідентифікаційн ий код 34651939, юридична адреса: м. М иколаїв, вул. Садова, буд 1, оф. 104) на користь Публічного акціо нерного товариства "Укрсоцба нк" (м. Київ, вул. Ковпака, 29) - 6065,99 (ші сть тисяч шістдесят п'ять) гри вень, 99 копійок - витрат пов'яза них з вирішенням спору Трете йським судом."

4. Направити сторонам копію зазначеної ухвали.

5. Матеріали справи № 40/10 повер нути до Постійно діючого тре тейського суду при Асоціації українських банків.

Суддя М.М. Нарольський

Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено11.08.2010
Номер документу10650191
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —14/274

Рішення від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Постанова від 17.06.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Рішення від 02.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Ухвала від 04.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Саприкіна І.В.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Рішення від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні