Ухвала
від 29.09.2022 по справі 165/1622/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 165/1622/22

н/п 2/953/2851/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повернення позовної заяви

"29" вересня 2022 р. Суддя Київськогорайонного судум.ХарковаСадовський К.С., при прийняттіпозовної заяви(справа №165/1622/22, провадження № 2/953/2851/22) ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) до ТОВ «Інститут «Південдіпрошахт» (код ЄДРПОУ 43574237, юридична адреса: м.Харків, вул.Пушкінська,5), Державного підприємства «Об`єднана Компанія «Укрвуглерестуктуризація» (код ЄДРПОУ 39244468, адреса місцезнаходження: м.Київ, пров.Приладний, 2А) про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2 звернулась до Нововолинського міського суду із позовом до відповідачів ТОВ «Інститут «Південдіпрошахт» та Державного підприємства «Об`єднана Компанія «Укрвуглерестуктуризація», відповідно до якого просить: повернути з чужого незаконного володіння від ТОВ «Інститут «Південдіпрошахт до ОСОБА_1 належне їй майно, а саме - металобрухт чорних металів в кількості 227,07 тон, що був переданий на відповідальне зберігання ТОВ «Інститут «Південдіпрошахт» по Договору про надання послуг з відповідального зберігання від 10.02.2022 року, що знаходиться Волинська обл., м. Нововолинськ, 6.16; в рахунок погашення заборгованості Державного підприємства «Об`єднана Компанія «Укрвуглерестуктуризація» перед ОСОБА_1 передати у власність останньому - екскаватор ЕШ 6/45 інв. №4040, який перебуває у не робочому стані, не використовується у господарській діяльності, морально застаріле та фактично зношене, знаходиться у не робочому стані і фактично є металобрухтом, розташований у Кіровоградській області, Олександрійському р-ні, смт. Пантаївка, розріз кар`єру «Морозівський», та належить Державному підприємству «Об`єднана Компанія «Укрвуглерестуктуризація».

Ухвалою Нововолинського міського суду Волинської області від 06.07.2022 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 передано на розгляд до Київського районного суду м.Харкова.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.08.2022 справу передано для розгляду судді Садовському К.С.

Після надходження позовної заяви суд вирішує питання щодо наявності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, або відкриває провадження у справі.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, суд прийшов до висновку про необхідність повернення позовної заяви з наступних підстав.

Статтею 129Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно з частини першоїстатті 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульованийЦивільним процесуальним кодексом України. Подання позовної заяви має відбуватись з дотриманням певних умов.

Відповідно до ч.7ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Як вбачається з наданих матеріалів, позовна заява підписана ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1ст.60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно із ч.1 ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи; свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

До позовної заяви додано копію довіреності від 01.02.2022, посвідчену приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Лученко А.М., зареєстрована в реєстрі за №12.

Зі змісту вказаної довіреності вбачається, що ОСОБА_1 уповноважила гр. ОСОБА_2 бути її представником та вести її справи в будь-яких підприємствах, установах, організаціях незалежно від їх підпорядкування, форм власності та галузевої належності, в тому числі, але не виключно, в Департаменті Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України та його територіальних органах, державних та комерційних підприємствах, підприємствах зв`язку, кур`єрських установах, податкових та правоохоронних органах, банківських установах з будь-яких питань, що стосуватимуться оформлення, отримання та доставки товарів, придбаних мною на електронному торговельному майданчику ДП «СЕТАМ», включаючи право оформлення, підписання та отримання всіх необхідних для цього документів.

За цією довіреністю представникові надано право ведення від імені ОСОБА_1 переговорів та попереднього узгодження всіх, процедурних питань, отримання належного їй товару, подання, отримання та підпису всіх документів та їх дублікатів, необхідних для виконання повноважень, включаючи відповідні витяги, виписки, протоколи, рішення, дозволи, довідки, ліцензії, кореспонденцію, акти, технічну та іншу документацію, одержання та підпису інших документів, які будуть необхідні для виконання повноважень за цією довіреністю; сплачувати необхідні платежі, розписуватися за мене, та виконувати всі інші дії, пов`язані з виконанням цієї довіреності.

При цьому, вказаною довіреністю не передбачено права ОСОБА_2 на подачу позову до суду від імені ОСОБА_1 , та взагалі на здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 у суді.

Крім того, частиною 2ст. 60 ЦПК Українипередбачено, що під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених устатті 61 цього Кодексу.

Згідностатті 19 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом.

Частиною другою статті 19ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 3 статті 274ЦПК України при вирішенні питання про розгляд справив порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:1) ціну позову;2) значення справи для сторін;3)обраний позивачем спосіб захисту;4) категорію та складність справи;5) обсяг та характер доказів у справі,в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;6) кількість сторін та інших учасників справи;7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до вимог п.1 ч. 4 ст.274ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Станом на 01.01.2022 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2481 гривень.

У позовній заяві, що надійшла до суду, позивачем визначено ціну позову 1319000 гривень.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що розгляд даної справи слід було б здійснювати за правилами загального позовного провадження, оскільки ціною даного позову є сума, що перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що в даній справі представником може бути виключно адвокат, оскільки особа, яка не є адвокатом, може бути представником виключно під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи), тобто під час вирішення справ, що розглядаються в порядку позовного провадження.

Відповідно до ч.4ст.62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України"Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно з положеннями ст. 6Закону України"Про адвокатуру і адвокатську діяльність",адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Будь-яких доказів того, що ОСОБА_2 , який підписав заяву, є адвокатом, матеріали справи не містять.

З метою забезпечення права заявника на доступ до правосуддя, судом перевірено дані Єдиного реєстру адвокатів України щодо наявності в ньому відомостей про адвоката Лавровича С.І., та встановлено, що адвокат із вказаним даними в реєстрі відсутній.

Таким чином, будь-яких даних відносно того, що ОСОБА_2 є адвокатом, судом не отримано.

За таких обставин суд приходить до висновку, що позовну заяву в інтересах ОСОБА_1 подано особою, яка не є адвокатом, а відтак - не має права представляти інтереси ОСОБА_1 в даній цивільній справі, яка повинна розглядатись в порядку загального провадження та не відноситься до категорії спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи).

Відповідно до п.1 ч.4 ст.185 ЦПК України, заява повертається у випадку, коли: заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, подану заяву слід та повернути заявнику.

Відповідно до положень ст.185 ЦПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Згідно до ч.7ст.185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного, керуючисьст.177, 185, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «Інститут «Південдіпрошахт», Державного підприємства «Об`єднана Компанія «Укрвуглерестуктуризація» про стягнення заборгованості - повернути позивачу, роз`яснивши право щодо повторного звернення із даною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення позовної заяви.

Копія позовної заяви залишається в суді.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud2022.

СуддяК.С.Садовський

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення29.09.2022
Оприлюднено03.10.2022
Номер документу106504637
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —165/1622/22

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Нововолинський міський суд Волинської області

Василюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні