Рішення
від 26.09.2022 по справі 465/4145/22
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/4145/22

2-о/465/180/22

РІШЕННЯ

Іменем України

26.09.2022 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Марків Ю.С.

за участю секретаря судових засідань Чапля В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові матеріали заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розірвання шлюбу за заявою подружжя, -

встановив:

Заявники звернулисядо судуіз спільноюзаявою пророзірвання шлюбу,покликаючись нате,що вонизареєстрували шлюб 28 вересня 1996 року уВідділі реєстрації актів цивільного стану Львівського міського міськвиконкому,актовий запис№1896.У шлюбіу нихнародилося двоє дітей. Їх молодший син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є неповнолітнім.Вказують, що через певний час після реєстрації шлюбу життя між ними не склалось, фактично шлюбні відносини між ними припинені та спільне господарство не ведеться, відтак нормальні шлюбні відносини між ними повновлені не можуть бути. Також, зазначають, що між ними досягнуто згоди стосовно участі у вихованні та утриманні неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , про що свідчить нотаріально посвідчений договір, будь-які спори стосовно майна або інших питань між ними відсутні, укладено шлюбний договір від 13.05.2022 року, яким визначено порядок поділу майна.

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 29.08.2022 р. відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявники у судове засідання не з`явилися, однак від представника ОСОБА_2 - адвоката Дулик Н.Б. та Мельника Р.Л. надійшли заяви, в яких просять заяву задовольнити, а шлюб розірвати.

У відповідності до вимог п.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання усіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши обставини справи, суд прийшов до висновку, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявники зареєстрували шлюб 28 вересня 1996 року у Відділіреєстрації актівгромадянського стануЛьвівського міськвиконкому, актовий запис №1896, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого 28.09.1996 року.

У заявників в шлюбі народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис №4792 від 23.08.2007 року, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 .

Згідно шлюбного договору від 13 травня 2022 року та поданих 26 вересня 2022 року заявниками до суду заяв, майнових спорів між такими немає, між заявниками такі врегульовані в добровільному порядку.

Згідно договору між батьками від 03 серпня 2022 року щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини заявники досягли згоди та засвідчили своє волевиявлення, що після розірвання шлюбу між ними ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , буде проживати з матір`ю у місті Львові, подальше місце проживання буде визначатись за бажанням дитини, при цьому, батько має за попереднім погодженням з матір`ю і враховуючи побажання дитини, та з урахуванням її стану здоров`я зустрічатися на території України та без перешкод спілкуватися з дитиною у будь-який зручний для батьків та дитини час. Батько зобов`язується забезпечити повне утримання дитині, оплачувати навчання, якісні умови проживання, харчування та відпочинку.

Відповідно дост.112СКУкраїни суд з`ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність неповнолітніх дітей та інші обставини життя подружжя. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, що мають істотне значення.

Згідно з ч.1ст.293ЦПКУкраїни окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною третьою цієї статті визначено, що у порядку окремого провадження розглядаються також справи про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей.

Відповідно до положеньСімейного кодексуУкраїни шлюб може бути розірвано за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей, в порядку, встановленомуст. 109 цього Кодексу.

За змістом п. 8Постанови ПленумуВерховногосудуУкраїни «Пропрактикузастосуваннясудами законодавстваприрозглядісправ проправонашлюб,розірванняшлюбу,визнанняйогонедійсним таподілспільногомайна подружжя»від21.12.2007року№11 розірвання шлюбу судом за спільною заявою подружжя, яке має дітей (ст.109 СК), провадиться в окремому провадженні у випадку, якщо існує взаємна згода подружжя щодо розірвання шлюбу. При розгляді справи суд встановлює, чи відповідає заява про розірвання шлюбу дійсній волі дружини та чоловіка, та чи не будуть після розірвання шлюбу порушені їх особисті та майнові права, а також права їх дітей.

Як встановлено судом, подана заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка, після розірвання шлюбу не будуть порушенні їх особисті та майнові права, а також права їх малолітньої дитини, що відповідає вимогамст. 109 СК України.

У відповідності до вимогст.24СімейногокодексуУкраїни шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

В судовому засіданні встановлено, що причинами розпаду стало фактичне припинення шлюбних відносин подружжя. Заявники досягли взаємної згоди щодо розірвання шлюбу, а також щодо участі у вихованні та утриманні спільної дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з укладенням договору від 03.08.022 року щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини.

Суд вважає, що причини, які спонукають заявників наполягати на розірванні шлюбу, є обґрунтованими і подальше спільне життя подружжя та збереження шлюбу суперечило б їх інтересам, а також інтересам малолітньої дитини, що має істотне значення. З врахуванням встановлених обставин у суду також немає підстав для вжиття додаткових заходів для примирення подружжя, внаслідок чого заява про розірвання шлюбу, що подана спільно ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.2, 10, 13, 81, 229, 247, 258, 259, 263, 265, 268, 293, 294, 354 ЦПК України, ст.ст. 24, 109, 112 СК України, суд-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задовольнити.

Розірвати шлюб укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , який зареєстрований 28 вересня 1996 року Відділомреєстрації актівгромадянського стануЛьвівського міськвиконкому,актовий запис№1896.

Шлюб вважати розірваним з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення після набрання ним законної сили надіслати до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд, що ухвалив рішення, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 .

Суддя Марків Ю.С.

Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено03.10.2022

Судовий реєстр по справі —465/4145/22

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 26.09.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні