Постанова
від 22.12.2009 по справі 2а-11660/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № 6/674

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 грудня 2009 року 10:38 № 2а-11660/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі голо вуючого судді Добрянської Я .І. при секретарі судового зас ідання Миронець Р.А. вирішив адміністративну справу

за позовом Регіональне управління Де партаменту контролю за вироб ництвом та обігом спирту, алк огольних напоїв і тютюнових виробів Державної податково ї адміністрації України у м.К иєві

до Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Глаос"

про стягнення штрафних санкці й у розмірі 1700,00грн.

за участю представників с торін:

позивач, Бражницька О.Л , довіреність № < Текст >, від < Д ата >, < юр. особа або примітка >

відповідач, не прибув, д овіреність № < Текст >, від < Дат а >, < юр. особа або примітка >

Відповідно до п. 3 ст. 160 Кодекс у адміністративного судочин ства України у судовому засі данні 22.12.2009 р. оголошено вступну та резолютивну частини пост анови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Регіональне управлін ня Департаменту контролю за виробництвом та обігом спир ту, алкогольних напоїв і тютю нових виробів Державної пода ткової адміністрації у м. Киє ві (Регіональне управління д епартаменту САТ) звернулось до Окружного адміністративн ого суду м.Київа з позовом до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Глаос»про стягн ення штрафної санкції в сумі 1700,00 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що до відповідач порушив в имоги ст.11 Закону України «Про державне регулювання виробн ицтва обігу і спирту, етилово го, коньячного і плодового, ал когольних напоїв та тютюнови х виробів»п.20 Закону України « Про акцизний збір на алкогол ьні напої та тютюнові вироби »та постанову Кабінету Мініс трів України «Про встановлен ня розміру мінімальних оптов о-відпускних і роздрібних ці н на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробни цтва». На підставі виявлених порушення, позивачем прийня то рішення про застосування фінансової санкції в розмірі 1700 ,00 грн.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про, час, дат у та місце розгляду справи бу в повідомлений, докази про що , знаходяться в матеріалах сп рави.

Розглянувши подані сторон ою документи і матеріали, все бічно і повно з' ясувавши вс і фактичні обставини, на яких ґрунтуються позов, об' єкти вно оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, Окружний адміністр ативний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Регіональним управлінням Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів Державної податк ової адміністрації у м.Києві (Регіональне управління деп артаменту САТ) було проведен о перевірку господарської од иниці - магазину-кафетерію Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Глаос», що розта шований за адресою: 03143 м.Київ, в ул. Метрологічна, 14.

За результатами перевірки позивачем складено Акт №261060/0073/ 32-112 від 27.01.2009р. на підставі якого, позивачем прийнято рішення п ро застосування фінансових санкцій №260756/32-112/0332 від 28.01.2009р. в сумі 1700,00 грн.

На підставі акта перевірки встановлено факт зберігання в торговому залі магазину пл яшок шампанського «Союз-Викт ан»мускат ігристе, ємкість 0,75 л., міцністю 10,5-12,5%, розлито 06.12.2008р., в иробник ДП «Севастопольськи й вин завод», що була закорков ана заводським способом та б ез наявності марки акцизного збору. За даним фактом складе но акт зняття залишків проду кції без наявності марок акц изного збору, чим порушено За кон України «Про акцизний зб ір на алкогольні напої та тют юнові вироби»та постанову Ка бінету Міністрів України «Пр о встановлення розміру мінім альних оптово-відпускних і р оздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизня ного виробництва».

Відповідач заперечення на позов не надав, в судове засід ання не прибув.

Дослідивши матеріали спра ви, суд прийшов до висновку пр о задоволення позовних вимог в повному обсязі за таких під став.

В магазині відповідача за а дресою: м. Київ, вул. Товариств у з обмеженою відповідальніс тю «Глаос», встановлено факт зберігання в приміщенні пав ільйону алкогольних напоїв з марками не встановленого зр азка.

Відповідно до постанови Ка бінету Міністрів України «ві д 23.04.2003р. № 567 «Про запровадження марок акцизного збору нового зразка з голографічними зах исними елементами для маркув ання алкогольних напоїв та т ютюнових виробів», алкогольн і напої вважаються не маркір ованими (без марок акцизного збору встановленого зразку) , чим порушено ст..11 Закону Укра їни від 19.12.95р. № 481/95 «Про державне регулювання виробництва і о бігу спирту напоїв та тютюно вих виробів», ст..7 Закону Укра їни від 15.09.95р. №329/95 «Про акцизний збір на алкогольні напої та т ютюнові вироби».

За рішенням Регіонального управління Департаменту САТ ДПА України у м.Києві №260756/32-112/0332 д о відповідача застосовані фі нансові санкції у вигляді шт рафу в розмірі 1700,00 грн. зберіга ння, транспортування, реаліз ацію фальсифікованих алкого льних напоїв та тютюнових ви робів без марок акцизного зб ору встановленого зразка або з підробленими марками акци зного збору.

Відповідно до ст..18 Закону Ук раїни від 19.12.95р. №481 «Про державн е регулювання виробництва і обігу спирту етилового, конь ячного і плодового, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів»(далі - Закон №481) Кабінету М іністрів України надано прав о встановлювати мінімальні о птово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольні напої 100 ві дсотків вартості товару, але не менше - 1700 гривень.

Згідно з статтею 11 Закону №481 алкогольні напої та тютюнов і вироби позначаються марка ми акцизного збору в порядку , визначеному законодавством .

Відповідно до ст..7 Закону Ук раїни «Про акцизний збір на а лкогольні напої та тютюнові вироби»від 11.09.1997 №527 (надалі - За кон №527), марки акцизного збору виготовляються, зберігаютьс я та продаються відповідно д о Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акц изного збору, маркування алк огольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого Кабі нетом Міністрів України.

Виробники алкогольних нап оїв та тютюнових виробів про водять маркування кожної пля шки (упаковки) алкогольних на поїв та кожної пачки (упаковк и) тютюнових виробів у такий с посіб, щоб марка розривалася під час відкупорювання (розк ривання) товару відповідно д о Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акц изного збору, маркування алк огольних напоїв та тютюнових виробів.

Маркування алкогольних на поїв здійснюється марками ак цизного збору, зразки яких за тверджуються Кабінетом Міні стрів України. Маркуванню пі длягають усі алкогольні напо ї з вмістом спирту етилового понад 8,5 % об'ємних одиниць. Кож на марка акцизного збору на а лкогольні напої повинна мати окремий номер, місяць і рік ви пуску марки та позначення пр о суму сплаченого акцизного збору за одиницю маркованої продукції. Порядок запровадж ення марок акцизного збору н ового зразка встановлюється Кабінетом Міністрів України .

Пунктом 2 ст.7 Закону України №527 передбачає заборону ввезе ння, зберігання, транспортув ання, прийняття на комісію з м етою продажу та реалізація н а території України алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів, на яких немає марок акциз ного збору встановленого зра зка.

Відповідно до п.20 Положення про виробництво, зберігання , продаж марок акцизного збор у з голографічними захисними елементами і маркування алк огольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 23.04.2003 року №567 вважають ся немаркованими алкогольні напої з марками акцизного зб ору нового зразка, на яких заз начена сума акцизного збору, сплаченого за одиницю марко ваної продукції, не відповід ає сумі, визначеній з урахува нням діючих ставок акцизного збору, міцності продукції та місткості тари.

За порушення норм Закону Ук раїни №481, згідно ст.17 застосову ються фінансові санкції у ви гляді штрафів.

Згідно до абзацу 13 ч.2 17 Закон у №481 встановлюється відповід альність за порушення норм З акону у вигляді застосування до суб' єкта господарської діяльності фінансової санк ції у вигляді штрафу у разі:

зберігання, транспортуван ня, реалізації фальсифікован их алкогольних напоїв та тют юнових виробів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного збору вс тановленого зразка або з під робленими марками акцизного збору - 100 відсотків вартості т овару, але не менше 1700 гривень.

За виявлене порушення пози вачем відповідно до вищевказ аної норми закону застосован о штрафну фінансову санкцію в розмірі 1700,00 грн., яка на день з вернення позивача до суду ві дповідачем не погашена.

Згідно з ч.3 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження ріш ень, дій чи бездіяльності суб ' єктів владних повноважень адміністративні суди переві ряють, чи прийняті (вчинені) во ни:

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що пе редбачені Конституцією та за конами України;

2) з використанням повноваже ння з метою, з якою це повноваж ення надано;

3) обґрунтовано, тобто з ура хуванням усіх обставин, що ма ють значення для прийняття р ішення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупередже но);

5) добросовісно;

6) розсудливо;

7) з дотриманням принципу рі вності перед законом, запобі гаючи несправедливій дискри мінації;

8) пропорційно, зокрема з дот риманням необхідного баланс у між будь-якими несприятлив ими наслідками для прав, своб од та інтересів особи і цілям и, на досягнення яких спрямов ане це рішення (дія);

9) з урахуванням права особ и на участь у процесі прийнят тя рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтується її вимоги та зап еречення крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Згідно з ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах пр о протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обов' я зок щодо доказування правомі рності свого рішення, дії чи б ездіяльності покладається н а відповідача, якщо він запер ечує проти адміністративног о позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС Укр аїни суд при вирішенні справ и керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їхн і посадові і службові особи з обов' язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Враховуючи вище наведені д окази, суд вважає, що позивач, як суб' єкт владних повноваж ень, довів правомірність при йнятого ним рішення.

Зважаючи на викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги підлягають задоволенню .

Враховуючи викладене та ке руючись ст. ст.71, 94, 97, ст. ст. 158-163 КАС України, Окружний адміністр ативний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позовні вимоги задо вольнити повністю.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Глаос»(м. Київ, вул. Метрол огічна 14, код ЄДРПОУ 22918715, свідоц тво про державну реєстрацію №10681200000009926 від 30.01.95р.) на користь Рег іонального управління Депар таменту контролю за виробниц твом та обігом спирту, алкого льних напоїв і тютюнових вир обів Державної податкової ад міністрації України у м. Києв і (Регіональне управління Де партаменту САТ) фінансову са нкцію в розмірі 1700 грн. (одна ти сяча сімсот грн. 00 коп.) на: код п латежу 21081100 Голосіївському рай он УДК у м. Києві, р/р 31115106700002, МФО 820019 , отримувач: РВДУ у Голосіївсь кому районі, код 26077879, з будь яко го рахунку, який буде виявлен ий державним виконавцем під час виконання судового рішен ня.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України наб ирає законної сили після зак інчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, в становленого цим Кодексом, я кщо таку заяву не було подано .

Постанова суду може бути ос каржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання зая ви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційн ої скарги. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляц ійне оскарження та апеляційн а скарга подаються Київськом у апеляційному адміністрати вному суду через Окружний ад міністративний суд міста Киє ва.

Суддя Добрянська Я.І.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.12.2009
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10652317
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11660/09/2670

Постанова від 22.12.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні