Вирок
від 30.09.2022 по справі 643/22718/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 30.09.2022Справа № 643/22718/21 Провадження № 1-кп/554/662/2022

В И Р О К

Іменем України

30 вересня 2022 року Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Полтаві кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021221170002648 по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Івано-Шийчине Богодухівського району Харківської області, зареєстрованої в АДРЕСА_1 , мешканки АДРЕСА_2 , громадянки України, освіта середня спеціальна, заміжньої, має на утриманні двох малолітніх дітей, не працюючої, не судимої

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України,

в с т а н о в и в :

Формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним

21 жовтня 2021 року, приблизно о 06 год 40 хв, обвинувачена ОСОБА_5 перебуваючи за місцем мешкання в АДРЕСА_3 в кухонній кімнаті будинку під час сварки зі своїм чоловіком - ОСОБА_4 , діючи умисно, на грунті неприязних відносин, які раптово виникли, взяла у ліву руку кухонний ніж, яким з достатньою силою нанесла один удар у грудну клітину ліворуч останньому. При цьому, клинок ножа пройшов наскрізь через ліве передпліччя та в напрямку з права наліво удар клинка пройшовся в ділянку восьмого міжребер`я по передній паховій лінії з проникненням в плевральну порожнину, в результаті чого останній отримав тілесні ушкодження у вигляді: проникаючого колото-різаного поранення грудної клітини ліворуч по передньо-боковій поверхні на середньому її рівні; різану рану середній третини лівого передпліччя по передньо-внутрішній поверхні; колото-різану рану лівого передпліччя по передньо-зовнішній поверхні.

Згідно висновку судово-медичної експертизи № 09-1715/21 від 09 листопада 2021 року проникаюче поранення грудної клітини ліворуч кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження по ознаці небезпеки для життя, а рани передпліччя (кожна окремо) як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Кваліфікація дій обвинуваченої судом

Суд кваліфікує дії обвинуваченої ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 121 КК України, як умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.

Докази на підтвердження встановлених судом обставин

Допитана в ході судового розгляду справи обвинувачена ОСОБА_5 визнала свою вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, підтвердивши факт його скоєння за обставин, викладених вище, наголосивши на повній відповідності дій, вчинення яких їй інкримінується в обвинувальному акті, обставинам, за яких це відбувалося.

Оскільки обставини справи ніким з учасників судового розгляду не оспорюються, обвинувачена та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає та їм роз`яснено про позбавлення права оспорювати ці обставини справи у апеляційному порядку, суд відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України визнав за недоцільне дослідження доказів стосовно цих обставин справи.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченої, суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують її покарання, суд не знаходить.

Мотиви призначення покарання

При призначенні покарання обвинуваченій ОСОБА_5 суд згідно з вимогами ст. ст. 65 - 67 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення, особу винного, наявність обставин, які пом`якшують та обтяжують покарання, а також вимоги ч. 2 ст. 50 КК України, відповідно до якої, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами. Таке покарання має бути необхідним й достатнім для виправлення особи та попередження нових кримінальних правопорушень.

Зокрема, суд враховує, що обвинувачена ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності притягується вперше, визнала свою вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення і щиро розкаялася в цьому, характеристику її особи, її поведінку, як під час скоєння правопорушення, так і після цього, ставлення до скоєного, відсутність тяжких наслідків від вчиненого, думку потерпілого ОСОБА_4 , який не наполягав на призначенні покарання останній, тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України відноситься до тяжких злочинів, наявність обставин, що пом`якшують покарання та відсутність тих, що його обтяжують, і приходить до висновку про необхідність призначення їй покарання у виді позбавлення волі, вважаючи, що це буде необхідним й достатнім для її виправлення, перевиховання, запобігання вчиненню нових злочинів як нею самою, так і іншими особами, а також соціальної реабілітації.

При визначенні покарання суд також враховує, що обвинувачена не перебуває на обліках у лікаря-нарколога з приводу вживання алкоголю та наркотиків.

При цьому, суд з урахуванням викладеного, вважає, що виправлення обвинуваченої ОСОБА_5 можливе без ізоляції її від суспільства, а тому приходить до висновку про звільнення її від відбування основного покарання з випробуванням відповідно до ст. 75 КК України з покладенням на неї обов`язків відповідно до ст. 76 КК України.

Вирішення цивільного позову

Прокурором Салтівської окружної прокуратури м. Харкова в порядку ст. 131-1 Конституції України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», п. 12 ч. 2 ст. 36, ст. 128КПК України та ст.1206ЦК України до обвинуваченої ОСОБА_5 заявлений цивільний позов про відшкодування витрат, понесених державою на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_4 на суму 7660,12 грн (а. к. п. 39 - 43).

Зважаючи на доведеність вини обвинуваченої у спричиненні тілесних ушкоджень потерпілому ОСОБА_4 , внаслідок яких він перебував на лікуванні в Державній установі «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В. Т. Зайцева Національної академії медичних наук України» і закладом понесені витрати на його лікування в сумі 7660,12 грн (а. к. п. 44 - 45), що є збитками, а тому вони підлягають стягненню на користь держави з особи, діями якої цю шкоду заподіяно, тобто з обвинуваченої ОСОБА_5 .

Мотиви інших рішень

Запобіжний захід відносно обвинуваченої ОСОБА_5 не обирався та підстав для обрання такого до набрання вироком законної сили суд не вбачає.

Судові витрати по матеріалах кримінального провадження становлять 1716,20 грн і підлягають стягненню з обвинуваченої на користь держави.

Арешт, накладений відповідно до ухвали Московського районного суду м. Харкова від 23 жовтня 2021 року, - підлягає скасуванню.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 373 та 374 КПК України, суд,

у х в а л и в :

ОСОБА_5 визнати винною у пред`явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України і призначити їй покарання у виді п`яти років позбавлення волі.

На підставіст.75КК Українизвільнити обвинувачену ОСОБА_5 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік і шість місяців.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України покласти на обвинувачену ОСОБА_5 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази, визнані такими відповідно до постанов слідчого від 21 жовтня, 18 листопада та 02 грудня 2021 року: CD-R диски 700МВ/80 min - зберігати при матеріалах кримінального провадження; одяг, вилучений за адресою АДРЕСА_3 - повернути за належністю; всі інші - знищити.

Арешт, накладений відповідно до ухвали Московського районного суду м. Харкова від 23 жовтня 2021 року, - скасувати.

Стягнути зобвинуваченої ОСОБА_5 на користь держави 1716,20 грн процесуальних витрат.

Заявлений по матеріалах кримінального провадження цивільний позов прокурора Салтівської окружної прокуратури м. Харкова - задовольнити.

Стягнути з обвинуваченої ОСОБА_5 на користь держави в особі Державної Установи «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМНУ» витрати на лікування потерпілого ОСОБА_4 на суму 7660,12 грн (код ЄДРПОУ 02012154, Банк - Державна казначейська служба України, МФО 820172, розрахунковий рахунок UA 70313271001201001468).

Вирок може бути оскаржено в Полтавський апеляційний суд через районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення30.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106546405
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —643/22718/21

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Вирок від 30.09.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 08.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Власенко М. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Власенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні