Рішення
від 22.10.2007 по справі 13/314-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/314-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

22 жовтня 2007 р.           Справа 13/314-07

Господарський суд Вінницької області  у складі:

Головуючий  суддя    С. Тісецький

Секретар суду             Л.Новожилова

Представники :

позивача :  Нечипорука С. - голови парафіяльної ради релігійної громади, Берегового В.Є. - за дорученням

відповідача 1:  Соломянюк Т.М.

відповідача 2: Цихуляк І.М. - адміністратор парафії, Іванчук І.М. - за дорученням

інші:         

Місце розгляду справи : приміщення суду,кімн.№1115

розглянувши справу за позовом: Релігійної громади Святителя Миколая Української Православної Церкви с.Жежелів Козятинського району (с.Жежелів, вул. Гагаріна, 4, Козятинський район, Вінницька область)   

до:1- Жежелівської сільської ради Козятинського району  Вінницької області  (с.Жежелів, Козятинський район, Вінницька обл.)

  2- Релігійної громади парафії Святого Миколая Києво-Вишгородської Екзархії Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів, козятинського р-ну (с.Жежелів Козятинський район, Вінницька область)  

про визнання недійсними ряду рішень органу місцевого самоврядування, -

          

В С Т А Н О В И В :

Фіксація судового процесу шляхом звукозапису здійснювалась в зв'язку з клопотанням представника відповідача-2 про застосування засобів технічної фіксації судового процесу.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідачів, дослідивши матеріали справи, надавши юридичну оцінку поданих до справи доказів, суд з'ясував:

Релігійна громада Святого Миколая Української православної Церкви Московського Патріархату села Жежелів подала позов про визнання недійсним рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №б/н “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “ якими було вирішено:

1.Надати земельну ділянку площею 0,32га несільськогосподарського призначення по  Київський вулиці на перетині з вулицею Чапаєва на місці розваленої церкви, для будівництва храму Божого Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів;

2.Вказану земельну ділянку надати безоплатно в постійне користування;

3.Зобов'язати церковну громаду Української Греко-Католицької Церкви с.Жежелів виготовити державний акт на право постійного користування земельною ділянкою

та рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №34 “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “ яким було вирішено дати дозвіл на виготовлення проекту відводу земельної ділянки площею 0,32га пасовищ земель запасу Жежелівської сільської ради, що розташована по вул.. Київський на перетині з вул.. Чапаєва для будівництва храму Божого Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів.

Представник відповідача 1 у судовому засіданні позовні вимоги позивача не визнала, посилаючись на те, що рішення, які є предметом спору виносились на сесію Ради, та там обговорювались, в зв'язку із чим приймались по наслідкам депутатського голосування.

Відповідач 2 - Українська  Греко-Католицька Церква села Жежелів у відзиві та іі представники в засіданні проти позову заперечують мотивуючи тим, що   Релігійна громада парафії Святителя Миколая УПЦ с.Жежелів є неналежною стороною по справі щодо заявлених позовних вимог. Позовна заява не відповідає вимогам ст.57 ГПК України, так як до позовної заяви не доданий документ, який підтверджує оплату позивачем державного мита у встановленому порядку і розмірі. 05.12.2001р. Жежелівською сільською радою прийнято аналогічне рішення "Про передачу земельної ділянки в постійне користування" згідно якого  громаді УГКЦ була надана у  постійне користування вищезазначена земельна ділянка для будівництва УГКЦ с.Жежелів, що свідчить про схвалення попереднього рішення виконкому Жежелівської сільської ради.

Вислухавши пояснення представників сторін, та вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заявлений позивачем позов підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до матеріалів позовної заяви та пояснень представників сторін,  15.08.01р. виконкомом Жежелівської сільської ради були прийняті рішення №б/н “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української Греко-Католицької Церкви в с. Жежелів “ (а.с.8)  та рішення №34 “Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української Греко-Католицької Церкви в с. Жежелів “ (а.с.7).

Відповідно до вказаних рішень виконком Жежилівської сільської ради вирішив:

- Надати земельну ділянку площею 0,32га несільськогосподарського призначення по  Київський вулиці на перетині з вулицею Чапаєва на місці розваленої церкви, для будівництва храму Божого Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів;

- Вказану земельну ділянку надати безоплатно в постійне користування;

- Зобов'язати церковну громаду Української Греко-Католицької Церкви с.Жежелів виготовити державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

- Дати дозвіл на виготовлення проекту відводу земельної ділянки площею 0,32га пасовищ земель запасу Жежелівської сільської ради, що розташована по вул.. Київський на перетині з вул.. Чапаєва для будівництва храму Божого Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів.

Позивач обґрунтовує порушення свого права на вказану земельну ділянку в зв'язку із прийняттям рішень №б/н та №34 від 15.08.2001 р. Жежелівською сільською радою саме тим, що рішенням виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих №425 від 20.06.1961 р. було вилучено молитовний будинок церковної громади села Жежелів Комсомольського району та передано його під сільський клуб с.Жежелів. Рішенням 14 сесії 21 скликання Жежелівської ради народних депутатів від 31.03.1994 р. на підставі звернення Благочинного Козятинського району протерся о.А.Волохатого було вирішено повернути православним віруючим с.Жежелів земельну ділянку площею 0,37 га. на вул.. Київська –Чапаєва, на якій знаходиться фундамент православної церкви Святого Миколая і могили православних священників та надати її православним віруючим в постійне користування для відбудови храму Святого Миколая. Таким чином, позивач обґрунтовує своє історичне право на земельну ділянку, яка є предметом прийнятих відповідачем 1 рішень №б/н та №34 від 15.08.2001 р.

Відповідач 2 не визнаючи позов вказує, що позивач зареєстрований в державному реєстрі підприємств та організацій як юридична особа в 2002 році, а оспорюванні рішення приймались відповідачем-1 15.08.2001 року, а відтак право позивача не може бути порушено рішеннями, які приймались до його (позивача) створення.

Разом з тим, позивачем надано суду договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 04.04.1994 р., який укладено між відповідачем 1 та Благочинним Козятинського району, головою парафіяльної ради релігійної громади УПЦ МП Святого Духа м.Козятин протеірєєм о.А. Волохатим, предметом якого є передача в тимчасове користування строком на 25 років земельної ділянки площею 0,37 га. на вул.. Київська –Чапаєва. Крім того позивачем надано суду договір суборенди земельної ділянки від 23.10.2002 р., згідно якого Благочинним Козятинського району, головою парафіяльної ради релігійної громади УПЦ МП Святого Духа м.Козятин протеірєєм о.А. Волохатим передано позивачу в суборенду строком на 16 років, шість місяців та дев'ятнадцять днів земельну ділянку площею 0,37 га. на вул.. Київська –Чапаєва. Таким чином суд приходить до висновку, що позивачем доведено суду порушення його (позивача) права при прийнятті відповідачем 1 рішень №б/н та №34 від 15.08.2001 р. стосовно земельної ділянки площею 0,37 га., що знаходиться на вул.. Київська –Чапаєва. Та за таких обставин суд приходить до висновку, що позов у даній справі подано належним позивачем.

В ході судового розгляду справи шляхом вивчення матеріалів справи встановлено, що в момент прийняття оспорюваних рішень головою Жежелівської сільської ради був Дончак Іван Іванович.

Постановою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13.10.2005 р. Дончака Івана Івановича звільнено від кримінальної відповідальності за ст..ст.364 ч.1, 366 ч.1 КК України внаслідок акту амністії.

Разом з тим з описової частини вказаної постанови видно, що Дончак І.І., працюючи на посаді сільського голови, в період з 15.08.2001 р. по 31.12.2002 р. умисно вніс до офіційних документів завідомо неправдиву інформацію, а також склав і видав завідомо неправдиві офіційні документи, а саме: рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №б/н “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “ та рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №34 “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “ які на виконкомі не приймались. В ході розгляду кримінальної справи судом Дончак І.І. винним себе у скоєному злочині визнав повністю, чим підтвердив факт складення неправдивих офіційних документів.

Згідно пояснень представників сторін та матеріалів справи, вказана постанова не оскаржувалась в апеляційному та касаційному порядку і вступила в законну силу.

Таким чином, постановою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13.10.2005 р., яка вступила в законну силу встановлено факт складення неправдивих офіційних документів а саме: рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №б/н “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “ та рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.01р. №34 “ Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української  Греко-Католицької Церкви села Жежелів “

Судом не можуть бути прийняті як доказ нотаріально завірені пояснення та заява секретаря Жежелівської сільської ради Хлоп'як В.К., та члену виконкому Жежелівської сільської ради Соломянюк Т.М. про те, що питання прийняття оспорюваних рішень виносилось на   обговорення при засіданні виконкому, тому що вказані обставини з'ясовувались в ході розслідування кримінальної справи про обвинувачення Донченка І.І. за ст..ст.364 ч.1, 366 ч.1 КК, та їм дана належна оцінка у постанові Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13.10.2005 р., яка вступила в законну силу.

Не можуть бути прийняті до уваги твердження відповідача-2 про законність оспорюваних позивачем рішень в зв'язку із тим. що після їх прийняття відповідачем-2 вживались дії по підготовці проекту відведення земельної ділянки, рішенням 16 сесії Жежелівської селищної ради від 05.12.2001 р. було затверджено проект відведення земельної ділянки відповідачу-2, складався акт вибору та обстеження земельної ділянки, в зв'язку із тим, що вказані документи були виготовлені та прийняті вже після прийняття оспорюваних рішень, на підставі їх існування.

Відповідач-2 не визнає позов, як на його думку, ще з підстав пропуску позивачем строку позовної давності встановленого ст..257 ЦК України для звернення до суду за захистом свого порушеного права.

Однак, як видно з матеріалів справи, позивач звертається до суду за захистом свого порушеного права з серпня 2004 року (Ухвала Вищого адміністративного суду України від 31.01.2007 р. а.с.45) справа №3/56-04. Відповідно до п.2 ст.264 ЦК України, позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників. Як видно з матеріалів справи, позивачем пред'являвся позов до відповідача-1 та відповідача-2 про визнання недійсними рішень від 15.08.01р. №б/н та №34 в серпні 2004 року. А відповідно до п.3 ст. 264 ЦК України, Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Таким чином суд приходить до висновку, що позивачем при зверненні до суду не пропущено строк позовної давності захисту свого порушеного права, який встановлено ст..257 ЦК України.

За вказаних обставин суд приходить до висновку, що заявлений позивачем позов підлягає задоволенню з покладенням на відповідачів відшкодування судових витрат позивачу.

Керуючись ст.ст. ст.ст.4-3, 4-5, 25, 28, 30, 34, 43, ст. 82, 83, 84,  115, 116  ГПК України,-  

ВИРІШИВ:

1. Задоволити позов повністю.

2.Визнати недійсними рішення виконкому Жежелівської сільської ради від 15.08.2001 р. №б/н та №34 "Про надання земельної ділянки для будівництва храму Української Греко-Католицької Церкви в с.Жежелів".

3. Стягнути пропорційно з Жежелівської сільської ради Козятинського району  Вінницької області  (с.Жежелів, Козятинський район, Вінницька області. код 04328223) та Релігійної громади парафії Святого Миколая Києво-Вишгородської Екзархії Української Греко-Католицької церкви с.Жежелів, козятинського р-ну (с.Жежелів Козятинський район, Вінницька області код 26142602) на користь Релігійної громади Святителя Миколая Української Православної Церкви с.Жежелів Козятинського району (с.Жежелів, вул. Гагаріна, 4, Козятинський район, Вінницька області код 26340302) 85,00 грн. - відшкодування витрат пов'язаних зі сплатою державного мита та 118,00 грн. –відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                             Тісецький С.С.

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  26 жовтня 2007 р.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.10.2007
Оприлюднено30.10.2007
Номер документу1065523
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/314-07

Ухвала від 15.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 27.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 16.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 02.06.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Постанова від 13.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Ухвала від 13.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Постанова від 24.01.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Рішення від 22.01.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

Рішення від 22.10.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні