Ухвала
від 20.09.2022 по справі 757/25239/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25239/22-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2022 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42022000000000973 від 19.07.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковник поліції ОСОБА_4 , за погодженням прокурора другого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку приміщень які займає ТОВ «НТП «Бурова техніка» (код 31174865), за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «ГПІ-5» код 35572722, ТОВ «БУДІНВЕСТКИЇВ» код 34715908, відкрите акціонерне товариство «ХІМНАФТОМАШПРОЕКТ» код 00219632, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022000000000973 від 19.07.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, з метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінальних правопорушень, перевірки відомостей, отриманих в ході досудового розслідування, виникла необхідність у проводенні обшукуприміщень які займає ТОВ «НТП «Бурова техніка» (код 31174865), за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «ГПІ-5» код 35572722, ТОВ «БУДІНВЕСТКИЇВ» код 34715908, відкрите акціонерне товариство «ХІМНАФТОМАШПРОЕКТ» код 00219632,оскільки за вказаною адресою можуть бути виявлені відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та зберігатися засоби та знаряддя вчинення злочину, а також предмети та документи, що мають значення для справи.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022000000000973 від 19.07.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України.

Відповідно до інформації співробітника УСР в Полтавській області ДСР Національної поліції України встановлено, що службові особи АТ «Укргазвидобування», його філій, а також інших суб`єктів господарювання, шляхом зловживання своїм службовим становищем здійснюють заволодіння державними коштами, внаслідок чого інтересам держави завдаються збитки в особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення зазначеного злочину можуть бути причетні службові особи ТОВ «НТП «Бурова техніка» (код 31174865) офісне приміщення якого знаходиться за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34.

Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 307701744 від 18.08.2022 право власності на об`єкт нерухомості за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34, зареєстровано за ТОВ «ГПІ-5» код 35572722, ТОВ «БУДІНВЕСТКИЇВ» код 34715908, відкрите акціонерне товариство «ХІМНАФТОМАШПРОЕКТ» код 00219632.

Враховуючи зазначені обставини є достатні підстави вважати, що за вищевказаною адресою можуть знаходитись наступні документи: договори укладені між філією ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування», філією «Управління з переробки газу та газового конденсату», філією Управління будівельно-монтажних робіт «Укргазспецбудмонтаж» код 33601981 та ТОВ «НТП «Бурова техніка».

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку приміщень які займає ТОВ «НТП «Бурова техніка» (код 31174865), за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «ГПІ-5» код 35572722, ТОВ «БУДІНВЕСТКИЇВ» код 34715908, відкрите акціонерне товариство «ХІМНАФТОМАШПРОЕКТ» код 00219632.

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів отриманих від протиправної діяльності та інших речей та документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і можуть бути доказами під час судового розгляду, не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення комп`ютерної техніки та інших носіїв інформації, магнітних носії інформації (картки-пам`яті, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, CD-DVD диски), мобільних телефонів, сім-карток, комп`ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, роутерів а також інших пристроїв, що використовувались під час вчинення злочину та можуть бути засобом або знаряддям їх вчинення, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42022000000000973 від 19.07.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковнику поліції ОСОБА_4 , слідчому групи слідчих ОСОБА_3 та іншим слідчим слідчої групи, а також прокурорам групи прокурорів Офісу Генерального прокурора у вказаному кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку приміщень які займає ТОВ «НТП «Бурова техніка» (код 31174865), за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 34, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «ГПІ-5» код 35572722, ТОВ «БУДІНВЕСТКИЇВ» код 34715908, відкрите акціонерне товариство «ХІМНАФТОМАШПРОЕКТ» код 00219632 з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та вилучення наступних документів: договорів укладених між філією ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування», філією «Управління з переробки газу та газового конденсату», філією Управління будівельно-монтажних робіт «Укргазспецбудмонтаж» код 33601981 та ТОВ «НТП «Бурова техніка» з додатковими угодами та додатками до таких договорів, та інші документи по виконанню даних договорів: акти наданих послуг та виконаних робіт, накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, рахунки на оплату, банківські виписки, відомості щодо взаємовідносин з суб`єктами господарської діяльності, документація щодо балансу підприємства, чорнові записи, а також печатки та штампи інших підприємств (установ), які перебуватимуть у відповідних приміщеннях та які використовувались для вчинення зазначеного злочину; рукописні та печатні чорнові записи із відображенням номерів телефонів, розподілення грошових коштів, планування зустрічей тощо; банківські документи та картки, а також речі та предмети, обіг яких заборонено законом;

- та надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з комп`ютерної техніки та інших носіїв інформації, магнітних носії інформації (картки-пам`яті, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, CD-DVD диски), мобільних телефонів, сім-карток, комп`ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, роутерів а також інших пристроїв, що використовувались під час вчинення злочину та можуть бути засобом або знаряддям їх вчинення.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 19.10.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу106553812
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42022000000000973 від 19.07.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —757/25239/22-к

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні