Рішення
від 16.09.2022 по справі 640/11969/22
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 вересня 2022 року м. Київ № 640/11969/22

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Мамедової Ю.Т., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 (далі - позивач; ОСОБА_1 ) до Вищого господарського суду України в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової Л.В. про визнання дії протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва (далі - суд) надійшов позов ОСОБА_1 (далі - позивач; ОСОБА_1 ) до Вищого господарського суду України в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової Л.В. (далі - відповідач), у якому позивач просить суд:

- визнати протиправними дії Вищого господарського суду України в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової JI.B. (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016, код ЄДРГІОУ 00018738) щодо відмови видати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) довідку про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі, визначеному Законом України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 №1402-VIII, виходячи з розміру суддівської винагороди судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду;

- зобов`язати Вищий господарський суд України в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової Л.B. (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016, код 00018738) видати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) довідку, згідно якої суддівська винагорода, яка враховується при призначенні/перерахунку щомісячного грошового утримання судді у відставці складає: 354 712,5 грн, в т. ч.: посадовий оклад з урахуванням коефіцієнта 1,25 становить 197 062,5 грн. (2481*75*1,25); доплата за вислугу років (80%) - 157 650 грн.; перебування на адміністративній посаді - 0 грн.; науковий ступінь - 0 грн.; робота, що передбачає доступ до державної таємниці - 0 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 серпня 2022 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 08 вересня 2016 року позивач вийшла у відставку з посади судді Вищого господарського суду України, у зв`язку з чим їй призначено щомісячне довічне грошове утримання відповідно до положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07 липня 2010 року.

ОСОБА_1 25 січня 2022 року звернулась до Вищого господарського суду України із заявою про надання довідки про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі, визначеному Законом України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 №1402-VIII, виходячи з розміру суддівської винагороди судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Проте листом від 04 лютого 2022 року Голова ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйова Л.В. відмовила позивачу у наданні вказаної довідки. Позивач вважає такі дії відповідача протиправними, оскільки Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року в справі № 2-р/2020 визнано неконституційним пункт 25 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII від 02 червня 2016 року, який передбачав різні підходи до порядку обчислення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів. На думку позивача, вона має право на отримання довічного грошового утримання відповідно до зазначеного закону.

Позивач вважає дії Вищого господарського суду України щодо відмови у видачі їй довідки про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання, відповідно до Закону № 1402-VIII протиправними, тому звернулась з позовом до суду.

Відповідач позовні вимоги не визнав, подав до суду відзив, в якому просить в задоволенні позовних вимог відмовити, оскільки, як зазначено відповідачем, Вищий господарський суд України з 15 грудня 2017 року перебуває у стадії припинення, права, обов`язки, гарантії суддів цього суду визначаються Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 №2453-VI. Нарахування та виплата суддівської винагороди суддям Вищого господарського суду України здійснювалась і здійснюється відповідно до положень Закону №2453-VI, а саме статті 133 цього Закону, з урахуванням чинних положень розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 №1774-VIII. Тому відповідач вважає, що у нього відсутні підстави та повноваження на видання ОСОБА_1 довідки про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі, визначеному Законом України "Про судоустрій і статус суддів".

Оцінивши належність, допустимість, достовірність та достатність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у матеріалах справи доказів у їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 вийшла у відставку з посади судді Вищого господарського суду України 08 вересня 2016 року, у зв`язку чим позивачу призначено щомісячне довічне грошове утримання відповідно до положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 №2453-VI (далі за текстом - Закон №2453-VI).

На даний час позивач отримує щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці, розмір якого було визначено на підставі положень пункту 25 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 №1402-VIII, відповідно до якого, право на отримання щомісячного довічного грошового утримання у розмірі, визначеному цим Законом, має суддя, який за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердив відповідність займаній посаді (здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді) або призначений на посаду судді за результатами конкурсу, проведеного після набрання чинності цим Законом, та працював на посаді судді щонайменше три роки з дня прийняття щодо нього відповідного рішення за результатами такого кваліфікаційного оцінювання або конкурсу. В інших випадках, коли суддя іде у відставку після набрання чинності цим Законом, розмір щомісячного довічного грошового утримання становить 80 відсотків суддівської винагороди, обчисленої відповідно до положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (Відомості Верховної Ради України, 2010 р., №№ 41-45, ст. 529; 2015 р., №№ 18-20, ст. 132 із наступними змінами). За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки грошового утримання судді, але не може бути більшим ніж 90 відсотків суддівської винагороди судді, обчисленої відповідно до зазначеного Закону.

Таким чином, розмір довічного грошового утримання судді у відставці позивачу було визначено на підставі положень Закону №2453-VI, виходячи з посадового окладу судді Вищого господарського суду України в розмірі 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, з урахуванням доплат за вислугу років.

ОСОБА_1 25 січня 2022 року звернулась до Вищого господарського суду України із заявою про надання довідки про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі, визначеному Законом України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 №1402-VIII, виходячи з розміру суддівської винагороди судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Листом від 04 лютого 2022 року Голова ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйова Л. відмовила ОСОБА_1 у наданні вказаної довідки.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, Окружний адміністративний суд міста Києва виходить з наступного.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

30 вересня 2016 року набув чинності Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII(далі за текстом - Закон № 1402-VIII).

Відповідно до частини четвертої статті 142 Закону № 1402-VIII, у разі зміни розміру складових суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді, здійснюється перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання.

Пунктом 25 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII передбачено, що право на отримання щомісячного довічного грошового утримання у розмірі, визначеному цим Законом, має суддя, який за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердив відповідність займаній посаді (здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді), або призначений на посаду судді за результатами конкурсу, проведеного, після набрання чинності цим Законом, та працював на посаді судді щонайменше три роки з дня прийняття щодо нього відповідного рішення за результатами такого оцінювання або конкурсу.

Згідно із вказаним пунктом Закону № 1402-VIII, в інших випадках, коли суддя іде у відставку після набрання чинності цим Законом, розмір щомісячного довічного грошового утримання становить 80 відсотків суддівської винагороди, обчисленої відповідно до положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (Відомості Верховної Ради України, 2010 р., №№ 41-45, ст. 529; 2015 р., №№ 18-20, ст. 132 із наступними змінами). За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки грошового утримання судді, але не може бути більшим ніж 90 відсотків суддівської винагороди судді, обчисленої відповідно до зазначеного Закону.

Отже, у зв`язку з прийняттям Закону № 1402-VIII запроваджено принцип, за яким по різному внормовувались питання визначення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів.

Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року №2-р/2020 в справі №1-15/2018(4086/16) визнано неконституційним пункт 25 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII.

При цьому, Конституційний Суд України дійшов висновку, що щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці має бути співмірним із суддівською винагородою, яку отримує повноважний суддя. У разі збільшення розміру такої винагороди перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці має здійснюватися автоматично. Конституційний Суд України також зробив висновок, що встановлення різних підходів до порядку обчислення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів порушує статус суддів та гарантії їх незалежності, а запровадження різних підходів до порядку обчислення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів, які виходять у відставку, суперечить положенням частини першої статті 126 Основного Закону України щодо гарантування незалежності суддів Конституцією і законами України.

Тобто, з дня ухвалення Конституційним Судом України вказаного рішення було усунуто принцип, за яким розмір довічного щомісячного грошового утримання судді у відставці визначався по-різному, в залежності від проходження чи непроходження суддею кваліфікаційного оцінювання.

Після ухвалення вищевказаного рішення Конституційного Суду України до всіх суддів у відставці має застосовуватись єдиний підхід щодо визначення розміру довічного щомісячного грошового утримання, передбачений статті 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII.

Аналогічну позицію сформовано Верховним Судом, зокрема, у зразковій адміністративній справі №620/1116/20 (адміністративне провадження № Пз/9901/5/20). Верховний Суд зазначив, що з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення від 18.02.2020 № 2-р/2020 Закон № 1402-VIII не містить норм, які б по-різному визначали порядок обчислення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці.

Верховний Суд неодноразово, зокрема, у постановах від 06.03.2019 у справі №638/12586/16-а та від 11.02.2020 у справі № 200/3958/19-а висловлював правовий висновок, відповідно до якого, правовою підставою для перерахунку раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці є факт зміни грошового утримання/складових суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді.

Таким чином, з 18 лютого 2020 року розмір щомісячного довічного грошового утримання позивача повинен визначається відповідно до положень чинного Закону №1402 -VIII, з урахуванням статті 142 Закону №1402 -VIII.

Суд вважає безпідставними посилання відповідача на постанову Верховного Суду від 01.08.2018 в справі №826/13355/17, оскільки вона ухвалена до прийняття рішення Конституційним Судом України від 18.02.2020 № 2-р/2020 та відповідних змін до чинного законодавства.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначає, що Вищий господарський суд України з 15 грудня 2017 року перебуває у стадії припинення, права, обов`язки, гарантії суддів цього суду визначаються Законом № 2453-VI. Нарахування та виплата суддівської винагороди суддям Вищого господарського суду України здійснювалась і здійснюється відповідно до положень Закону №2453-VI, а саме статті 133 цього Закону, з урахуванням чинних положень розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII.

Відповідно до пункту 7 розділу XII Прикінцеві та перехідні положення Закону №1402 -VIII, з дня початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку.

Згідно зі статями 5, 52 Закону №1402 -VIII, суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Отже, судді, які продовжують перебувати у трудових відносинах із Вищим господарським судом України, не є суддями в розумінні Закону №1402 -VIII, які працюють на відповідній посаді в одному з судів України. Вказані особи не здійснюють правосуддя на професійній основі, отже розмір їх грошового утримання не може впливати на визначення розміру довічного грошового утримання позивача.

Позивач має право на перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у разі зміни грошового утримання/складових суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді відповідно до положень Закону № 1402-VIII.

Згідно зі статтею 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07 липня 2010 року, Вищий господарський суд України діяв як суд касаційної інстанції. Відповідно позивач до виходу у відставку здійснювала повноваження судді касаційного суду. На даний час, повноваження суддів касаційної інстанції здійснюють судді касаційних судів у складі Верховного Суду.

З цього приводу Рада суддів України у рішенні від 03 вересня 2021 року № 34, вказала, що судді Вищих спеціалізованих судів мали такий самий статус, якій зараз мають судді касаційних судів у складі Верховного Суду, а саме статус судді касаційного суду.

Таким чином, посадою, відповідною посаді судді Вищого господарського суду України, в розумінні статті 142 Закону № 1402-VIII, є посада судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Відповідно до частини першої статті 135 Закону №1402-VIII, суддівська винагорода регулюється цим Законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з частиною другою вказаної норми, cуддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за: 1) вислугу років; 2) перебування на адміністративній посаді в суді; 3) науковий ступінь; 4) роботу, що передбачає доступ до державної таємниці.

Відповідно до пункту 3 частини третьої вказаної норми, базовий розмір посадового окладу судді Верховного Суду становить 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Згідно з частиною четвертою статті 135 Закону №1402-VIII, до базового розміру посадового окладу, визначеного частиною третьою цієї статті, додатково застосовуються такі регіональні коефіцієнти 1,25 - якщо суддя здійснює правосуддя у суді, що розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше один мільйон осіб.

Прожитковий мінімум, який використовується для розрахунку базового розміру посадового окладу судді становить 2102 грн.

Відповідно до вказаних норм права, розмір суддівської винагороди, яка враховуються при призначенні (перерахунку) щомісячного довічного грошового утримання позивача становить 354 712,5 грн, в тому числі:

посадовий оклад з урахуванням коефіцієнта 1,25 становить 197 062,5 грн. (2102*75*1,25);

доплата за вислугу років (80%) - 157 650 грн.;

перебування на адміністративній посаді - 0 грн.;

науковий ступінь - 0 грн.;

робота, що передбачає доступ до державної таємниці - 0 грн.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 розділу ІІ Порядку подання документів для призначення (перерахунку) і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, територіальними органами Пенсійного фонду України, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.01.2008 року № 3-1, довідка про суддівську винагороду (довідка про винагороду судді КСУ) працюючого судді за відповідною посадою станом на дату, з якої відбулось підвищення розміру суддівської винагороди, видається судом (його правонаступником) (Конституційним Судом України).

За таких умов, відповідач був зобов`язаний видати позивачу довідку про суддівську винагороду, згідно якої суддівська винагорода, яка враховується при призначенні/перерахунку щомісячного грошового утримання судді у відставці складає: 354 712,5 грн, в т. ч.: посадовий оклад з урахуванням коефіцієнта 1,25 становить 197 062,5 грн. (2481*75*1,25); доплата за вислугу років (80%) - 157 650 грн.; перебування на адміністративній посаді - 0 грн.; науковий ступінь - 0 грн.; робота, що передбачає доступ до державної таємниці - 0 грн.

Відмова відповідача у виданні позивачу вказаної довідки є протиправною і порушує право позивача на отримання довічного грошового утримання у належному розмірі.

Відповідно до частини першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з частиною першою статті 90 Кодексу адміністративного судочинства України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Враховуючи зазначене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає позовні вимоги ОСОБА_1 щодо визнання дій відповідача протиправними та зобов`язання відповідача видати довідку такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 241-246, 262, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

2. Визнати протиправними дії Вищого господарського суду України, в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової Л.В. (місцезнаходження: вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016; код ЄДРПОУ 00018738) щодо відмови ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) у видачі довідки про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі, визначеному Законом України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 №1402-VIII, виходячи з розміру суддівської винагороди судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

3. Зобов`язати Вищий господарський суд України, в особі Голови ліквідаційної комісії Вищого господарського суду України Соловйової Л.В. (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016; код ЄДРПОУ 00018738) видати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) довідку, згідно якої суддівська винагорода, яка враховується при призначенні/перерахунку щомісячного грошового утримання судді у відставці складає: 354 712,5 грн, в т. ч.: посадовий оклад з урахуванням коефіцієнта 1,25 становить 197 062,5 грн. (2 481*75*1,25); доплата за вислугу років (80%) - 157 650 грн.; перебування на адміністративній посаді - 0 грн.; науковий ступінь - 0 грн.; робота, що передбачає доступ до державної таємниці - 0 грн.

4. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Вищого господарського суду України (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016, код ЄДРПОУ 00018738) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні сорок копійок) сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.Т. Мамедова

Дата ухвалення рішення16.09.2022
Оприлюднено05.10.2022

Судовий реєстр по справі —640/11969/22

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Постанова від 22.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

Ухвала від 10.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

Ухвала від 26.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

Рішення від 16.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мамедова Ю.Т.

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мамедова Ю.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні