Рішення
від 04.10.2022 по справі 904/1413/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.2022м. ДніпроСправа № 904/1413/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКАДА ФІНАНС", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯХАС", м. Київ

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Товариство з обмеженою відповідальністю "АРКАДА ФІНАНС" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯХАС" про стягнення заборгованості за Договором № 02 оренди об`єкта нерухомості від 01.01.2022, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Кюрі Марії, буд.5.

Ухвалою суду від 13.06.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/1413/22. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У зв`язку з неможливістю поштового відправлення через відсутність фінансування у Господарському суді Дніпропетровської області, ухвалу суду від 13.06.2022 фактично було направлено відповідачу 11.08.2022.

Оскільки на дату спливу встановленого законом шістдесятиденного строку для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у суду були відсутніми відомості стосовно належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи та можливість подання до суду заяв по суті справи, судом застосовано принцип розумного строку тривалості провадження для надання можливості обом учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, що є необхідним заходом дотримання таких засад господарського судочинства як змагальність сторін та рівність учасників процесу під час розгляду даної справи. Наведене відповідає положенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини, які згідно з приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" підлягають застосуванню судами при розгляді справ як джерело права.

Суд наголошує на тому, що зі своєї сторони ним здійснені всі необхідні заходи щодо належного повідомлення учасників справи про розгляд цієї справи.

Згідно із частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуального суду України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено, що в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) містяться відомості про юридичну особу, зокрема, щодо її місцезнаходження. Ухвала суду від 13.06.2022 була надіслана відповідачу на його адресу, вказану в ЄДР, а саме: 02055, м. Київ, вул.Ахматової Анни, будинок 14А.

Відповідно до положень частини 6 статті 242 Господарського процесуального суду України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, частина 7 статті 120 Господарського процесуального суду України зобов`язує учасників судового процесу повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

На адресу суду 22.09.2022 повернувся направлений відповідачу конверт із копією ухвали суду від 13.06.2022, до якого відділенням поштового зв`язку додано довідку про причину невручення поштового відправлення - "адресат відсутній за вказаною адресою".

Вказаний факт свідчить про належне повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача викладена у позовній заяві

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором № 02 оренди об`єкта нерухомості від 01.01.2022 в частині оплати заборгованості з орендної плати.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

01.01.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АРКАДА ФІНАНС» (далі позивач, орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЯХАС" (далі відповідач, орендар) було укладено договір № 02 оренди об`єкта нерухомості (далі договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору, орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування окремо визначене нерухоме майно нежитлове приміщення позначене на плані під № 3052 площею 29, 6 кв м, що розташоване на третьому поверсі Багатофункціонального центру, який знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Кюрі Марії, буд. 5 (надалі - об`єкт оренди).

Дня визначення меж об`єкта оренди, сторони додають план розміщення об`єкта оренди на плані поверху Багатофункціонального центру з позначенням на ньому червоним кольором контурів об`єкту оренди, що оформлено Додатком № 1, який є невід`ємною частиною даного договору.

Об`єкт оренди використовується орендарем для розміщення ресторану «ЯПОНА ХАТА» (пункт 1.2 договору).

Згідно з пунктом 2.1 договору, орендодавець зобов`язаний передати, а орендар зобов`язаний прийняти об`єкт оренди у користування 01 січня 2022 року за Актом приймання-передачі, форма якого погоджена сторонами у додатку № 4.

Пунктом 2.2 договору встановлено, що орендар зобов`язаний відкрити об`єкт оренди для відвідувачів 01 січня 2022 року. В день офіційного відкрити об`єкта оренди для відвідувачів орендар та орендодавець складають та підписують відповідний Акт за формою, погодженою сторонами у Додатку № 5 до даного договору, в якому фіксують факт відкриття об`єкту оренди для відвідувачів, стан об`єкта оренди на дату офіційного відкриття для відвідувачів тощо.

Орендар зобов`язаний, зокрема, вчасно і в повному обсязі, у відповідності до умов цього договору, сплачувати орендну плату та інші платежі, передбачені цим договором (підпункт 3.3.7 пункту 3.3 договору).

За користування об`єктом оренди орендар сплачує орендодавцю фіксовану орендну плату та плату від обороту (по тексту разом пойменовані як орендна плата) (пункт 5.1 договору).

Відповідно до пункту 5.2 договору, розмір фіксованої орендної плати за місяці, користування об`єктом оренди в цілому:

- з дня підписання сторонами Акту приймання-передачі за формою згідно Додатка № 4 по 31 січня 2022 року, становить 20 000, 00 грн (двадцять тисяч гривень 00 коп), з урахуванням ПДВ.

- починаючи з 01 лютого 2022 по 31 березня 2022 року становить 10000, 00 грн (десять тисяч гривень 00 коп.), з урахуванням ПДВ.

- починаючи з 01 квітня 2022 по 31 березня 2023 року становить 20000, 00 грн (двадцять тисяч гривень 00 коп), з урахуванням ПДВ.

- починаючи з 01 квітня 2023 по 31 грудня 2023 року становить 25 000, 00 грн (двадцять п`ять тисяч гривень 00 коп), з урахуванням ПДВ.

Фіксована орендна плата сплачується орендарем щомісячно за 1 (один) місяць користування загальної площею об`єкта оренди до кінця останнього дня поточного місяця за наступний.

Орендодавець формує рахунки на сплату фіксованої орендної плати в період з 20-го по 25-е число поточного місяця (пункт 5.3 договору).

Пунктом 5.5 передбачено, що фіксована орендна плата нараховується з дати підписання сторонами Акту приймання-передачі за формою згідно Додатку № 4 до цього договору, плата від обороту нараховується з дати відкриття об`єкта для відвідувачів.

Відповідно до умов договору оренди орендодавцем буди надані послуги з користування об`єктом оренди за січень 2022 року, виставлено відповідний рахунок на оплату № 258 від 01.01.2022 на сплату орендної плати в сумі 20 000 грн, з урахуванням ПДВ, який не було оплачено Орендарем.

Відповідно до пункту 5.23 договору, орендар зобов`язаний до настання дати сплати відповідних платежів за договором оренди отримати у представника орендодавця відповідні рахунки на сплату передбачених договором оренди платежів. Не отримання орендарем рахунків на сплату платежів не звільняє орендаря від обов`язку сплати платежів у порядку, розмірі та у строки передбачених цим Договором.

Рахунок на оплату № 258 від 01.01.2022 було направлено орендарю листом від 13.05.2022 № 25. Докази направлення листа орендарю містяться в матеріалах справи.

На підтвердження надання послуг оренди за січень 2022 року орендодавцем було сформовано акт надання послуг № 189 від 31.01.2022. Акт направлено відповідачу листом від 13.05.2022 № 26.

Відповідно до п. 3.3.30 договору, протягом 10 (десяти) календарних днів від дати отримання від орендодавця актів наданих послуг, орендар зобов`язаний повернути його представнику орендодавця з підписом уповноваженої особи орендаря та печаткою. У разі несвоєчасного повернення такого акту орендарем, послуги вважаються прийнятими орендарем, Акт вважається підписаним орендарем, а послуги вважаються наданими орендодавцем належним чином в повному обсязі.

На день подання позову орендарем не повернув орендодавцю акт надання № 189 від 31.01.2022.

Таким чином, заборгованість відповідача зі сплати орендної плати за договором оренди становить 20 000 грн.

Згідно з пунктом 5.8 договору, з моменту прийняття об`єкта оренди за Актом приймання-передачі орендар сплачує орендодавцю експлуатаційних послуг та комунальні платежі, в порядку, передбаченому даним договором.

Розмір експлуатаційних послуг в місяць розраховується відповідно до нижче наведеної формули:

U = S * (помножити на) Z * (помножити на) A, де:

U вартість експлуатаційних послуг, з урахуванням ПДВ в місяць.

S площа оренди в кв м.

Z - погоджений сторонами еквівалент експлуатаційних послуг за 1 кв м, який становить 4 (чотири 00) доларів США, з урахуванням ПДВ.

A курс гривні до долара США відповідно до даних НБУ на дату виставлення рахунку орендодавцем (пункт 5.9 договору).

Вартість експлуатаційних послуг включає послуги орендодавця, перелік яких визначено в Додатку № 6 до Договору оренди.

Відповідно до пункту 5.9 договору оренди вартість експлуатаційних послуг сплачується орендарем щомісячно до кінця останнього дня поточного місяця за наступний.

Відповідно до умов договору оренди орендодавцем були надані експлуатаційні послуги та сформовано наступні документи:

- акт надання послуг № 70 від 31.01.2022 (рахунок на оплату № 260 від 01.01.2022 на суму 3 229, 74 грн);

- акт надання послуг № 301 від 28.02.2022 (рахунок на оплату № 96 від 25.01.2022 на суму 3 359, 59 грн).

Рахунок на оплату № 260 від 01.01.2022 та № 96 від 25.01.2022 направлено орендарю листом від 13.05.2022 № 25. Акт надання послуг № 70 від 31.01.2022 та Акт надання послуг № 301 від 28.02.2022, направлено листом від 13.05.2022 № 26.

Відповідач підписані акти наданих послуг не повернув, заборгованість щодо експлуатаційних послуг за період з січня по лютий 2022 року за договором оренди не сплатив. Заборгованість становить 6 589, 33 грн.

Згідно з пунктом 5.15 договору, щомісячно орендар оплачує орендодавцю комунальні послуги. Розрахунок кількості та вартості комунальних послуг, що підлягають компенсації орендарем, проводиться наступним чином:

1) за послуги водопостачання, водовідведення на підставі показників індивідуальних приладів обліку (у разі їх наявності), показників обліку загального споживання зазначених послуг у Багатофункціональному центрі за діючими тарифами постачальників послуг, з нарахуванням витрат, пов`язаних з експлуатацією та обслуговуванням системи водопостачання та водовідведення, пропорційно співвідношенню займаної площі до площі Багатофункціонального центру, що передана в користування третім особам, згідно розрахунку орендодавця;

2) за послуги електропостачання - на підставі даних приладів обліку або згідно даних загального споживання зазначених послуг у Багатофункціональному центрі за-діючими тарифами постачальників послуг, з нарахуванням витрат, пов`язаних із експлуатацією електроустановок, а також втрат електричної енергії, пов`язаних з її передачею в мережі орендаря, пропорційно співвідношенню займаної площі до площі Багатофункціонального центру, що передана в користування третім особам, згідно розрахунку Орендодавця;

3) за послуги теплопостачання, вентиляції, кондиціювання - на підставі показників приладів обліку енергоресурсів, які споживаються для надання таких послуг за діючими тарифами постачальників послуг. Орендодавця, з нарахуванням витрат, пов`язаних з експлуатацією опалювальних установок і газопроводів, пропорційно співвідношенню займаної площі до площі Багатофункціонального центру, що передана в користування третім особам, згідно розрахунку Орендодавця;

4) за комунальні послуги (водопостачання та водовідведення. електропостачання, теплопостачання, вентиляції, кондиціювання, які споживаються орендарем та відвідувачами Багатофункціонального центру на площах спільного та загального користування - на підставі показників приладів обліку, згідно діючих тарифів постачальників послуг. Орендодавця, пропорційно співвідношенню займаної площі до площі Багатофункціонального центру, що передана в користування третім особам, згідно розрахунку орендодавця

Відповідно до пункту 5.17 договору, щомісячно до 05 (п`ятого) числа поточного місяця орендар сплачує орендодавцю аванс з відшкодування вартості комунальних послуг за поточний місяць відповідно до потужностей обладнання та/або планового споживання комунальних послуг на підставі рахунку, сформованого орендодавцем.

Відповідно до умов договору орендарем були спожиті комунальні послуги, після чого орендодавцем виставлено рахунки та підписано наступні акти надання послуг:

- акт надання послуг № 567 від 31.01.2022 (рахунок на оплату № 386 від 31.01.2022 на суму 19 626, 94 грн);

- акт надання послуг № 879 від 28.02.2022 (рахунок на оплату № 699 від 28.02.2022 на суму 14 724, 59 грн).

Рахунок на оплату № 386 від 31.01.2022 та № 699 від 28.02.2022 направлено орендарю листом від 13.05.2022 № 25. Акт надання послуг № 567 від 31.01.2022 та Акт надання послуг № 879 від 28.02.2022, направлено листом від 13.05.2022 № 26.

Заборгованість відповідача зі сплати комунальних послуг за період з січня по лютий 2022 року за договором становить 34 351, 53 грн.

Згідно з пунктом 5.19 договору, щомісячно орендар сплачує орендодавцю плату за маркетингові послуги. Плата за маркетингові послуги є оплатою заходів, що проводяться Орендодавцем в Інтересах всіх осіб, що використовують Багатофункціональний центр або його приміщення, включаючи Орендаря, зокрема, за заходи по підтриманню іміджу та розвитку Багатофункціонального центру, розміщення реклами Багатофункціонального центру у засобах ЗМІ, на зовнішніх рекламних носіях, реклами на/в транспорті, проведення промо-акцій та інше.

Розмір плати за маркетингові послуги на місяць, починаючи з моменту підписання сторонами Акту приймання-передачі за формою згідно Додатку № 5, розраховується відповідно до нижче наведеної формули:

М = S * (помножити на) Е * (помножити на) А, де:

М розмір плати за маркетингові послуги, з урахуванням ПДВ в місяць.

S площа об`єкту оренди в кв м.

Е погоджений сторонами еквівалент плати за просування за 1 кв м, який становить 2, 40 (Два 40) долара США, з урахуванням ПДВ;

А курс гривні до долара США відповідно до даних НБУ на дату виставлення рахунку орендодавцем.

Відповідно до пункту 5.20 договору, плата за маркетингові послуги може використовуватися орендодавцем для наступних цілей:

- маркетингова і рекламна діяльність в сфері розваг, що проводиться в Багатофункціональному центрі;

- рекламні оголошення в пресі, рекламні матеріали, проспекти і брошури з інформацією про Багатофункціональний центр;

- публікація газет Багатофункціонального центру;

- оренда рекламних щитів;

- маркетинг, в зв`язку з просуванням Багатофункціонального центру (комплекс заходів);

- витрати, понесені у зв`язку з діяльністю, що проводиться орендодавцем, у зв`язку з виконанням маркетингових заходів і адміністративних витрат, пов`язаних з вищенаведеним, тощо.

Плата за маркетингові послуги сплачується орендарем щомісячно до кінця останнього дня поточного місяця за наступний.

Орендодавець формує рахунки на сплату плати за маркетингові послуги в період з 20-го по 25-е число поточного місяця (пункт 5.21 договору).

Плата за маркетингові послуги сплачується орендарем щомісячно до кінця останнього дня поточного місяця за наступний (пунктом 5.21 договору).

Факт надання маркетингових послуг підтверджується підписаними між сторонами актами наданих послуг, про що відповідачеві були виставлені наступні рахунки:

- акт надання послуг № 142 від 31.01.2022 (рахунок на оплату № 261 від 01.01.2022 на суму 1 655, 79 грн);

- акт надання послуг № 376 від 28.02.2022 (рахунок на оплату № 1132 від 25.01.2022 на суму 1 655, 79 грн).

Рахунок на оплату № 261 від 01.01.2022 та № 1132 від 25.01.2022 направлено орендарю листом від 13.05.2022 № 25. Акт надання послуг № 142 від 31.01.2022 та Акт надання послуг № 376 від 28.02.2022, направлено листом від 13.05.2022 № 26.

У зв`язку з цим несплаченою сумою за маркетингові послуги за договором залишається 3 593, 63 грн.

Цей договір набуває чинності з моменту підписання сторонами договору і діє до 31.12.2023 року (включно) (пункт 4.1 договору).

Загальна сума заборгованості за порушення орендарем зобов`язань за договором оренди становить 3 089 091, 83 грн, з них:

- заборгованість по сплаті орендної плати 20 000 грн;

- заборгованість по сплаті експлуатаційних послуг 6 589, 33 грн:

- заборгованість по сплаті маркетингових послуг 3 593, 63 грн;

- заборгованість по сплаті комунальних послуг 34 351, 53 грн.

Орендар свої зобов`язання щодо оплати належним чином не виконав, умови договору порушив в наслідок чого у того перед орендодавцем утворилася заборгованість.

Наведені обставини стали причиною звернення позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Відповідно до частини першої статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір, між сторонами склались правовідносини оренди.

Щодо сум заборгованості

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до частини 1 статті 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частинами 1, 4 статті 285 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно із частиною 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Матеріалами справи (акти прийому-передачі приміщення від 01.01.2022) підтверджується факт передачі в оренду позивачем, прийняття відповідачем та користування ним об`єктами оренди за Договором.

Відповідно до частини 1 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України та пункту 5.3 договору відповідач зобов`язаний був сплачувати позивачу орендні платежі не пізніше останнього дня поточного місяця за наступним.

Так, за твердженням позивача у відповідача наявна заборгованість із сплати орендних платежів за Договором у загальному розмірі 20 000 грн, що не заперечується відповідачем, а строк виконання такого грошового зобов`язання на момент звернення позивача з позовом до суду настав.

Також, відповідно до пунктів 5.9 та 5.20 договору відповідач зобов`язаний був сплачувати експлуатаційні витрати та маркетингові послуги щомісячно до кінця останнього дня поточного місяця за наступний. А пунктом 5.17 договору встановлено, що відповідач зобов`язаний щомісячно до 05 числа поточного місяця сплачувати вартість спожитих комунальних послуг за попередній місяць та аванс за комунальні послуги (електропостачання та теплопостачання) за поточний місяць.

Суд зазначає, що відповідно до п. 3.3.30 договору, якщо протягом 10 (десяти) календарних днів від дати отримання від орендодавця актів наданих послуг, орендар зобов`язаний повернути його представнику орендодавця з підписом уповноваженої особи орендаря та печаткою. У разі несвоєчасного повернення такого акту орендарем, послуги вважаються прийнятими орендарем, Акт вважається підписаним орендарем, а послуги вважаються наданими орендодавцем належним чином в повному обсязі.

На день подання позову орендарем не повернув орендодавцю підписанні акти приймання виконаних робіт.

Пунктом 5.23 договору, орендар зобов`язаний до настання дати сплати відповідних платежів за цим договором отримати у представника орендодавця відповідні рахунки на сплату передбачених цим договором платежів. Не отримання орендарем рахунків на оплату, не звільняє орендаря від обов`язку сплати платежів у порядку, розмірі та у строки передбачених цим договором, та не звільняє від відповідальності за прострочення сплати таких платежів.

Листом від 13.05.2022 № 25 позивачем були направлені відповідачу всі вищезазначені рахунки.

Суд відзначає, що в матеріалах справи відсутні докази отримання відповідачем рахунків. Проте, відсутність доказів отримання відповідачем рахунків-фактури не звільняє відповідача від обов`язку сплатити надані послуги.

Враховуючи встановлені обставини, заборгованість відповідача перед позивачем з відшкодування маркетингових, комунальних послуг і експлуатаційних витрат на підставі Договору складає 44 534, 49 грн, а строк виконання такого грошового зобов`язання на момент звернення позивача з позовом до суду настав.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 статті 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Як унормовано приписами частини другої статті 42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи зобов`язані, зокрема: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Згідно з приписами частини першої статті 43 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Частиною 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Матеріали справи не спростовують наявність у відповідача грошового зобов`язання по сплаті на користь позивача заборгованості у розмірі 44 534, 49 грн на підставі Договору. Відповідачем вказана заборгованість не спростована, доказів її погашення не надано.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідачем обставин, з якими чинне законодавство пов`язує можливість звільнення його від відповідальності за порушення зобов`язання, не наведено.

Таким чином, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКАДА ФІНАНС" є правомірними та обґрунтованими.

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості у розмірі 64 534, 49 грн, з яких: 20 000 грн - основний борг, 6 589, 33 грн - заборгованість по сплаті експлуатаційних послуг, 3 593, 63 грн - заборгованість по сплаті маркетингових послуг, 34 351, 53 грн - заборгованість по сплаті комунальних послуг.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача у розмірі 2 481 грн.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЯХАС» (02055, м. Київ, вул. Ахматової Анни, будинок 14А; ідентифікаційний код 44101450) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКАДА ФІНАНС" (01033, м. Київ, вул. Іллі Еренбурга, буд. 5, оф. 26; ідентифікаційний код 40096154) 20 000 грн - основний борг, 6 589, 33 грн - заборгованість по сплаті експлуатаційних послуг, 3 593, 63 грн - заборгованість по сплаті маркетингових послуг, 34 351, 53 грн - заборгованість по сплаті комунальних послуг та 2 481 грн витрати зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено05.10.2022

Судовий реєстр по справі —904/1413/22

Судовий наказ від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 12.06.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні