Ухвала
від 21.09.2022 по справі 405/3466/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3466/22

провадження № 1-кс/405/2372/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.09.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 , за участюсекретаря судовихзасідань ОСОБА_2 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кропивницькому клопотання слідчого відділу слідчого управлінні Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021121240000048 від 07.04.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

встановив:

слідчий управлінні Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ слідчому відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих у даному кримінальному провадженні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме: протокол № 14 розгляду плану розвитку гірничих робіт по ІНФОРМАЦІЯ_1 та Савранському родовищу гранітів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 2021 на 1 аркуші; план гірничих робіт Завалівське родовище чарнокітів на 2021 рік на 1 аркуші; план розвитку гірничих робіт на 2021 рік ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 30 аркушах; протокол технічної наради по розгляду плана розвитку гірничих робіт на Завалівському родовищі на 2021 рік на 2 аркушах, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого заадресою: АДРЕСА_1 ,з метоювиявлення обставинвчинення кримінальногоправопорушення,шляхом вилученняоригіналів документів.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що у провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.

Слідчий у судове засідання не з`явився, звернувся із заявою про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Слідчим суддею вжито заходи для повідомлення про дату, час та місце розгляду клопотання особи, у володінні якої знаходяться документи до ІНФОРМАЦІЯ_2 направлено повістку, однак володілець у судове засідання не з`явився, причини неявки невідомі.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося, а тому з урахуванням зазначених обставин слідчий суддя ухвалив здійснити розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12021121240000048 від 07.04.2021 року відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Встановлено, що у провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 здійснює незаконний видобуток корисних копалин на території Завалівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області шляхом проведення комплексу буро-вибухових робіт із залученням підрядних організацій, чим спричинили тяжких наслідків інтересам Державі, що підтверджується матеріалами клопотання.

В ІНФОРМАЦІЯ_2 наявні оригінали документів, щодо погодження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » проведення та планування вибухових робіт на 2021 рік.

Згідно ч.1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України

(ч. 2 ст. 93 КПК України).

Згідно ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до вимогст.159КПК України тимчасовийдоступ доречей ідокументів полягаєу наданністороні кримінальногопровадження особою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Матеріалами клопотаннядоведено пронаявність необхідності вотриманні дозволуна проведеннятимчасового доступудо документів,адже єдостатньо підставвважати,що документи, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: протокол №14розгляду планурозвитку гірничихробіт по ІНФОРМАЦІЯ_1 таСавранському родовищугранітів ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » на2021на 1аркуші;план гірничихробіт Завалівськеродовище чарнокітівна 2021рік на1аркуші;план розвиткугірничих робітна 2021рік ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » на30аркушах;протокол технічноїнаради порозгляду планарозвитку гірничихробіт наЗавалівському родовищіна 2021рік на2аркушах мають вагоме значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, відповідно до приписів ст. 91 КПК України, та мають у відповідності до ст. 84 КПК України, доказове значення, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Крім того, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, про який йдеться в клопотанні, оскільки орган досудового розслідування має намір отримати тимчасовий доступ до речей та документів і вилучити їх, що забезпечить швидке та неупереджене проведення досудового розслідування та встановлення істини у справі.

Таким чином, документи, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 самі по собі та у сукупності з іншими наявними у матеріалах провадження документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.159-163 КПК України, слідчий суддя вважає, що інформація, яка міститься в документах до яких слідчий просить тимчасовий доступ, має значення для забезпечення виконання завдань та подальшого розслідування даного кримінального провадження, враховуючи, що в інший спосіб на даний час неможливо отримати запитувані документи, як без надання тимчасового доступу, а тому клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.131,132,159-164,166 КПК України,

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчому відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих у даному кримінальному провадженні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме: протокол № 14 розгляду плану розвитку гірничих робіт по ІНФОРМАЦІЯ_1 та Савранському родовищу гранітів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 2021 на 1 аркуші; план гірничих робіт Завалівське родовище чарнокітів на 2021 рік на 1 аркуші; план розвитку гірничих робіт на 2021 рік ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 30 аркушах; протокол технічної наради по розгляду плана розвитку гірничих робіт на Завалівському родовищі на 2021 рік на 2 аркушах, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали визначити до 20.11.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Роз`яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Оригінал ухвали виконано у 2-х примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_8

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення21.09.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106583466
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/3466/22

Ухвала від 21.09.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 15.07.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні