Ухвала
від 23.11.2020 по справі 752/13513/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/13513/20

Провадження № 1-кс/752/9204/20

У Х В А Л А

23 листопада 2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора Київської місцевої прокуратури №1 м. Києва ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора Київськоїмісцевої прокуратури№1м.Києва ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 я, який обіймає посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна», та підозрюєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, в межах кримінального провадження №42020101010000135 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.07.2020 року, подане в порядку глави 14 Кримінального процесуального кодексу України, -

в с т а н о в и в:

до Голосіївського районного суду м. Києва звернувся прокурор з клопотанням про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 я, який обіймає посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна», та підозрюєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, в рамках кримінального провадження №42020101010000135 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.07.2020 року.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим відділом Голосіївського управління поліції ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020101010000135від 02.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 194, ч. 2 ст. 229, ч. 3 ст. 357 КК України, у тому числі за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця РФ, проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , одруженого, директора ТОВ «Клінкер - Буд Україна», раніше не судимого, у вчиненні розтрати чужого майна, зловживаючи своїм службовим становищем, вчинені у великих розмірах, тобто за ч. 4 ст. 191 КК України.

Враховуючите,що ОСОБА_5 перебуваючи на зазначеній вище посаді, може продовжити свою злочинну діяльність спрямовану на приховування обставин вчинення злочину шляхом приховування, знищення, підроблення документів, що стосуються фінансово- господарської діяльності ТОВ "Клінкер-Буд", місце знаходження яких на даний час за результатами проведених санкціонованих обшуків не встановлено. Крім того, ОСОБА_5 перебуваючи на посаді, шляхом укладення правочинів може вчиняти дії щодо подальшого приховування предмету злочину - навантажувача, місце знаходження якого органом досудового розслідування в ході санкціонованих обшуків також на даний час не встановлено. Разом з тим ОСОБА_5 перебуваючи на посаді диреутора буде продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення щодо безпідставного та протизаконного відчуження майна.

У зв`язку зазначеним вище, просив продовжити строк відсторонення підозрюваного, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, від посади иректора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна».

У судовому засіданні прокурор клопотання, з викладених у ньому підстав, підтримав, просив задовольнити.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання. Зазначили, що повідомлена підозра є необґрунтована, а стороною обвинувачення недоведено потреби продовження відстронення від займаної посади, просили в задоволенні клопотання відмовити.

Заслухавши прокурора, підозрюваного, сторону захисту, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити заявлене клопотання, виходячи з наступного.

Встановлено, що ОСОБА_5 перебуваючи на зазначеній вище посаді, може продовжити свою злочинну діяльність спрямовану на приховування обставин вчинення злочину шляхом приховування, знищення, підроблення документів, що стосуються фінансово- господарської діяльності ТОВ "Клінкер-Буд", місце знаходження яких на даний час за результатами проведених санкціонованих обшуків не встановлено. Крім того, ОСОБА_5 перебуваючи на посаді, шляхом укладення правочинів може вчиняти дії щодо подальшого приховування предмету злочину - навантажувача, місце знаходження якого органом досудового розслідування в ході санкціонованих обшуків також на даний час не встановлено. Разом з тим ОСОБА_5 перебуваючи на посаді диреутора буде продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення щодо безпідставного та протизаконного відчуження майна.

На підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_5 відсторонено від посади директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна» , строком до 25.11.2020 року.

Постановою керівника Київської місцевої прокрутаури №1 від 19.11.2020 року продовжено строк досудового розслідвання у межах кримінального провадження №42020101010000135 року до трьох місяців, тобто до 25.12.2020 року.

Відповідно до положень частини першої ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Вирішуючи питання про продовження строку дії ухвали про відсторонення від посади ОСОБА_5 , слідчий суддя виходить із наступного.

За правилами ч. 2 ст. 131 КПК України, відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження, що застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Віднесення прийняття процесуального рішення про застосування заходів забезпечення кримінального провадження до виключної компетенції суду відповідає європейським стандартам у галузі прав людини. У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Клас та інші проти Федеративної Республіки Німеччини» (1978 р.) зазначено, що принцип верховенства права виходить, зокрема, з того, що втручання органів виконавчої влади у справи окремих осіб, повинно перебувати під ефективним контролем, який звичайно має бути забезпечений судовою системою, у всякому разі, як останньою інстанцією.

Згідно ст. 43 Конституції України кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду діяльності, а також гарантує громадянам захист від незаконного звільнення.

У зв`язку із цим будь-які обмеження щодо реалізації зазначеного права, у тому числі відсторонення особи від посади під час кримінального провадження, повинні мати обмежений, тимчасовий характер, здійснюватись виключно з підстав та у порядку, передбачених КПК України.

При вирішенні даного клопотання, слідчим суддею приймаються до уваги як доведені ті обставини, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

Крім того, слідчий суддя вважає доведеними обставини, за яких

ОСОБА_5 , перебуваючи на займаній посаді, зможе перешкоджати розслідуванню кримінального провадження та протиправно перешкоджатиме досудовому розслідуванню.

За наведених обставин, слідчий суддя приходить до висновку про те, що потреби досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020101010000135, виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_5 як продовження строку дії ухвали про відсторонення останнього від посади, та обґрунтовуються метою виконання завдань даного кримінального провадження, зокрема швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим клопотання прокурора про продовження строку дії ухвали про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади, підлягає задоволенню, як обґрунтоване.

Наведене у сукупності з іншими обставинами кримінального провадження, на думку слідчого судді, свідчить про відсутність можливих негативних наслідків для інших осіб у разі прийняття рішення про продовження строку дії ухвали про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади у межах строку досудового розслідування.

Приймаючи до уваги викладене, оцінюючи в сукупності всі обставини у даному кримінальному провадженні, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання прокурора та необхідність продовження строку дії ухвали про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна», а саме до 25.12.2020 року.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст. ст. 154, 155, 156, 157, 158 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

клопотання подане прокурором Київськоїмісцевої прокуратури№1м.Києва ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 я, який обіймає посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна», та підозрюєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, в межах кримінального провадження №42020101010000135 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.07.2020 року, задовольнити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України від посади директора товариства з обмеженою відповідальністю «Клінкер Буд Україна», а саме до 25.12.2020 року.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу106600676
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —752/13513/20

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 18.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 18.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні