Ухвала
від 05.10.2022 по справі 641/137/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 641/137/22

Провадження № 2/553/2190/2022

У Х В А Л А

Іменем України

05.10.2022м. Полтава

Суддя Ленінського районного суду м.Полтави Ткачук Ю.А., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ «ДЖОІН АП!», ТОВ «Авіакомпанія СкайАП», ТОВ «Агенція туризму «Поїхали з нами», ФОП ОСОБА_2 про повернення грошових коштів (в порядку Закону України «Про захист прав споживачів»),

ВСТАНОВИВ:

12.01.2022 року ОСОБА_1 (зареєстрований в АДРЕСА_1 ) звернувся до Комінтернівського районного суду м.Харкова з позовом до ТОВ «ДЖОІН АП!» (м.Київ, Харківське шосе, буд. 201-203, літера 2А), ТОВ «Авіакомпанія СкайАП» (м.Київ, Харківське шосе, буд. 201-203, літера 2А), ТОВ «Агенція туризму «Поїхали з нами» (м.Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г), ФОП ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) в якій просить стягнути солідарно з відповідачів грошові кошти в розмірі 42690,44 грн сплачених за договором на туристичне обслуговування, стягнути з ТОВ «Авіакомпанія Скай АП» компенсацію в розмірі 37331,40 грн, стягнути солідарно з відповідачів моральну шкоду в розмірі 30000,00 грн та витрати на правову допомогу в розмірі 6000,00 грн.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 року "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м. Харкова, визначено територіальну підсудність справ за Ленінським районним судом м. Полтави.

Відповідно до акту приймання-передавання справ від 30.09.2022 до Ленінського районного суду м.Полтави з Комінтернівського районного суду м.Харкова надійшла справа № 641/137/22, провадження №2/641/1325/2022.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.09.2022 року справу передано на розгляд судді Ткачуку Ю.А.

Відповідно до ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку, що зазначена цивільна справа не підсудна Ленінському районному суду м.Полтави з огляду на наступне.

Як встановлено на підставі позовної заяви та документів, що додані до позовної заяви, предмет позову становить вимога про стягнення з відповідачів вартості проїзних документів та компенсації за відмову у перевезенні пасажирам проти їхньої волі, тобто за неналежне виконання договору перевезення, оскільки відповідно до ч. 1 ст.98Повітряного кодексуУкраїни повітряні перевезення виконуються на підставі договору між авіаперевізником та пасажиром або вантажовідправником.

За загальним правилом, відповідно до ч. 2ст. 27 ЦПК України,позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.ч. 5, 7, 12ст. 28 ЦПК Українипозови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору. Позови, що виникають із діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням. Позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленоїстаттею 30 цього Кодексу.

Так, згідно ч. 4 ст. 30 ЦПК України, позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти пред`являються за місцезнаходженням перевізника.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, місцезнаходженням відповідача - авіакомпанії ТОВ «Авіакомпанія СкайАП» є наступна адреса: 02121, м. Київ, Харківське шосе, буд. 201-203, літера 2А, що за адміністративно-територіальним поділом міста відноситься до Дарницького району м. Києва та є територіальною юрисдикцією Дарницького районного суду міста Києва.

Що стосується тверджень позивача щодо регулювання вказаних правовідносин Законом України «Про захист прав споживачів», то вони не є слушними, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3ст.101 Повітряного кодексу Українидія Закону України"Прозахист правспоживачів" поширюється на повітряні перевезення, крім питань, які врегульовані цим Кодексом, правилами повітряних перевезень пасажирів та вантажів, міжнародними договорами України.

Згідно ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів», цей Закон регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг.

Якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж передбачені законодавством України про захист прав споживачів, застосовуються правила міжнародного договору (ст. 3 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Відповідно до ст. 33 Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, вчиненої 28.05.1999 р. у м. Монреалі (дата набрання чинності для України 06.05.2009 р.), згідно із якою позов про відповідальність повинен бути поданий за вибором позивача на території однієї з держав-сторін або до суду за місцем знаходження перевізника, або за місцем його основної діяльності, або за місцем, де знаходиться комерційне підприємство, через яке був укладений договір, або до суду місця призначення перевезення.

Згідно ч. 1ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем пред`явлено позов в тому числі до перевізника, а тому до вказаного позову мають бути застосовані правила виключної територіальної підсудності.

Отже, дана справа не підсудна Ленінському районному суду м.Полтави.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (ч. 3ст. 31 ЦПК України).

За наведених обставин, суд вважає за необхідне передати вказану цивільну справу за територіальною юрисдикцією (підсудністю) на розгляд до Дарницького районного суду міста Києва.

Відповідно дост. 32 ЦПК Україниспори міжс удами про підсудність недопускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.27-28,30-32,187,260,261,353-354 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ «ДЖОІН АП!», ТОВ «Авіакомпанія СкайАП», ТОВ «Агенція туризму «Поїхали з нами», ФОП ОСОБА_2 про повернення грошових коштів (в порядку Закону України «Про захист прав споживачів»), направити за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Дарницького районного суду міста Києва (02068, м. Київ, вул. О.Кошиця, 5-А) для розгляду.

Копію ухвали суду направити позивачу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Ленінський районний суд м.Полтави шляхом подання протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня її постановлення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання апеляційної скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

З текстом ухвали суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Ю. А. Ткачук

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено07.10.2022
Номер документу106617014
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —641/137/22

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні