Постанова
від 02.08.2010 по справі 2-а-2378/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2010 р. Справа № 2-а-2378/10/0270 м. Вінниця

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Вільчин ського Олександра Ванадійов ича,

при секретарі судового зас ідання: Гонті Інні Олександр івні

за участю представників ст орін:

позивача : Кудріно ї А.В.

відповідача : не з'явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Державної по даткової інспекції у м. Вінни ці

до: товариства з обмеже ною відповідальністю "Гудвіл л-Він"

про: припинення юридичн ої особи

ВСТАНОВИВ :

До суду звернулась Держав на податкова інспекція у м. Ві нниці (далі - позивач) з позов ом до товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвілл-В ін» (далі - відповідач) про пр ипинення юридичної особи.

Позов мотивовано тим, що від повідач з 2005 року не подає пода ткову звітність до державної податкової служби, а це є підс тавою для припинення юридичн ої особи.

Представник позивача у суд овому засіданні заявила, що п овністю підтримує позовні ви моги, посилаючись на обстави ни, викладені у позовній заяв і, та додані у справу докази.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання повноважного предст авника не направив. Про дату, ч ас і місце розгляду справи ві дповідач повідомлявся завча сно та належним чином за адре сою, вказаною у позовній заяв і, що підтверджується наявни ми у справі доказами. Крім тог о, на адресу суду повернулися поштові повідомлення з прич иною повернення «за зазначен ою адресою не знаходиться» (а .с.13,37).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вжив всі залежн і від нього заходи для повідо млення відповідача належним чином про дату, час і місце ро згляду судової справи з учас тю його представника та реал ізації ним права судового за хисту прав та інтересів відп овідача, а після з' ясування думки представника позивача дійшов висновку за можливе р озглянути справу без участі повноважного представника в ідповідача відповідно до пол ожень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд встан овив наступне.

Згідно з витягом з Єдиного д ержавного реєстру підприємс тв та організацій України ст аном на 26.04.2010 року товариство з обмеженою відповідальністю «Гудвілл-Він» включене до ЄД РПОУ, ідентифікаційний код - 33 209171, місцезнаходження: вул. Киї вська, 138А, м. Вінниця, 21022 (а.с.27).

Згідно з довідкою № 218/29 від 21.04. 2010 р. відповідач перебуває на п одатковому обліку в ДПІ м. Він ниці з 21.10.2004 р., керівник підприє мства - ОСОБА_2 (а.с.26).

Відповідно до довідки №1534/15-01 від 17.06.2010 р. відповідач з 2005 року н е подає до ДПІ у м. Вінниці под аткову звітність, заборгован ості перед бюджетом не має (а.с .29).

Визначаючись щодо заявлен их позовних вимог та наданих у справу доказів суд виходит ь з наступного.

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господ арського кодексу України усі суб' єкти господарювання зо бов' язані здійснювати опер ативний та бухгалтерський об лік результатів своєї роботи , надавати відповідно до вимо г закону фінансову звітність щодо своєї господарської ді яльності, інші дані, визначен і законом.

Відповідно до ст. 4, ч. 1 ст. 5 та п . 2 ч. 1 ст. 9 Закону України “Про си стему оподаткування” платни ками податків і зборів (обов' язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідн о з законами України покладе но обов' язок сплачувати под атки і збори (обов' язкові пл атежі); облік платників подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) здійснюється органа ми державної податкової служ би та іншими державними орга нами відповідно до законодав ства; платники податків і збо рів (обов' язкових платежів) зобов' язані подавати до де ржавних податкових органів т а інших державних органів ві дповідно до законів декларац ії, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані зі сплатою пода тків і зборів (обов' язкових платежів).

Підпунктом 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України “Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами” визначено, що податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період, щ о дорівнює календарному міся цю - протягом 20 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця; календарно му кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя); календарному року - п ротягом 60 календарних днів за останнім календарним днем з вітного (податкового) року.

Згідно з абз. 5 ч. 2 ст. 38 Закону У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців” одні єю з підстав для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов' язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року органам держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів фінансової звітності відпов ідно до закону.

Враховуючи те, що відповіда ч не подавав до ДПІ у м. Вінниц і податкову звітність з 2005 рок у, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, у зв' язку з чим є всі підстави для припин ення товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвілл-В ін».

Відповідно до ч. 4 ст. 70 КАС Укр аїни обставини, які за законо м повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис я ніякими іншими засобами до казування, крім випадків, кол и щодо таких обставин не вини кає спору.

Таким чином, факт неподання податкової звітності відпов ідачем до ДПІ у м. Вінниці прот ягом більш ніж річного періо ду, як підстава припинення юр идичної особи, підтверджуєть ся належними засобами доказу вання.

Відповідно до положень п. 17 с т. 11 Закону України “Про Держа вну податкову службу в Украї ні” податковим органам надан о право звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб' єк та підприємницької діяльнос ті.

Відповідно до частини перш ої ст. 105 ЦК України учасники юр идичної особи, суд або орган, щ о прийняв рішення про припин ення юридичної особи, зобов' язані негайно письмово повід омити про це орган, що здійсню є державну реєстрацію, який в носить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що ю ридична особа перебуває у пр оцесі припинення. В абзаці др угому частини другої цієї ст атті передбачено, що виконан ня функцій комісії з припине ння юридичної особи (ліквіда ційної комісії, ліквідатора тощо) може бути покладено на о рган управління юридичної ос оби.

Відповідно до ч. 5 ст. 38 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” суд п ризначає в рішенні щодо прип инення юридичної особи у зв'я зку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну к омісію) та встановлює строк ї ї роботи. Державний реєстрат ор вносить до Єдиного держав ного реєстру запис про призн ачення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пі зніше наступного робочого дн я з дати надходження відпові дного рішення.

Частиною сьомою цієї статт і передбачено, що державний р еєстратор не пізніше наступн ого робочого дня з дати внесе ння до Єдиного державного ре єстру запису, в якому керівни к органу управління або засн овник (учасник) юридичної осо би вказаний як голова комісі ї з припинення (ліквідаційно ї комісії) юридичної особи зо бов' язаний надіслати таком у керівнику органу управлінн я або засновнику (учаснику) юр идичної особи, а також суду, як ий постановив рішення щодо п рипинення юридичної особи у зв' язку з її ліквідацією, ві дповідне повідомлення.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 ЦК Укра їни комісія з припинення юри дичної особи поміщає в друко ваних засобах масової інформ ації, в яких публікуються від омості про державну реєстрац ію юридичної особи, що припин яється, повідомлення про при пинення юридичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 36 Закону Украї ни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” для провед ення державної реєстрації пр ипинення юридичної особи в р езультаті її ліквідації голо ва ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа післ я закінчення процедури лікві дації, яка передбачена закон ом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомле ння у спеціалізованому друко ваному засобі масової інформ ації, повинен подати (надісла ти рекомендованим листом з о писом вкладення) державному реєстратору документи, перед бачені цією частиною та част иною другою цієї статті.

Відповідно до ч. 10 ст. 38, ч. 8 ст. 36 цього ж Закону за відсутност і підстав для залишення доку ментів, які подані для провед ення державної реєстрації пр ипинення юридичної особи в р езультаті її ліквідації, без розгляду державний реєстрат ор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис пр о проведення державної реєст рації припинення юридичної о соби.

Згідно з ч. 9 ст. 36 Закону строк державної реєстрації припин ення юридичної особи в резул ьтаті її ліквідації не повин ен перевищувати три робочих дні з дати надходження докум ентів для проведення державн ої реєстрації припинення юри дичної особи.

Проаналізувавши чинне зак онодавство, пов' язане з при пиненням підприємницької ді яльності юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців за рішенням суду, що не пов' яза не з банкрутством, можна дійт и висновку, що склад комісії з припинення та порядок її роб оти в даній категорії справ з аконодавством прямо не перед бачені. Разом з тим, ч. 7 ст. 9 КАС У країни передбачено можливіс ть застосування аналогії зак ону (закону, що регулює подібн і правовідносини) та аналогі ї права (конституційних прин ципів і загальних засад прав а).

В зв' язку з наведеним вище суд вважає за необхідне ство рити ліквідаційну комісію в складі: голови комісії - О СОБА_2 - засновника-директ ора товариства з обмеженою в ідповідальністю «Гудвілл-Ві н» та Державної податкової і нспекції м. Вінниці, а також зо бов' язати ліквідаційну ком ісію не пізніше 10 днів з момен ту набрання даною постановою законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення товариства з обм еженою відповідальністю «Гу двілл-Він» та не пізніше двох місяців з дати публікації за значеного повідомлення пода ти (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) де ржавному реєстратору докуме нти, передбачені частинами п ершою та другою ст. 36 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців”; встанов ити строк роботи ліквідаційн ої комісії 70 днів з дня набран ня даною постановою законної сили.

Згідно з частиною сьомою ст . 59 ГК України скасування держ авної реєстрації позбавляє с уб'єкта господарювання стату су юридичної особи і є підста вою для вилучення його з держ авного реєстру. Суб' єкт гос подарювання вважається лікв ідованим з дня внесення до де ржавного реєстру запису про припинення його діяльності. З урахуванням чого рішення с уду після набрання законної сили слід направити державно му реєстратору за місцем реє страції юридичної особи.

Частиною 1 статті 9 Кодексу а дміністративного судочинст ва України передбачено, що су д при вирішенні справи керує ться принципом законності, в ідповідно до якого органи де ржавної влади, органи місцев ого самоврядування, їхні пос адові і службові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згідн о ст. 86 цього Кодексу, оцінює до кази, які є у справі, за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на їх безпосередн ьому, всебічному, повному та о б' єктивному дослідженні.

При винесенні рішення суд т акож враховує те, що відповід ачем не надано доказів в спро стування позовних вимог.

З урахуванням встановлени х у судовому засіданні обста вин справи та вищезазначених положень чинного законодавс тва України суд вважає, що поз овні вимоги є обґрунтованими , відповідають дійсним обста винам справи, а тому підлягаю ть задоволенню шляхом припин ення юридичної особи - товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Гудвілл-Він» з розпод ілом судових витрат за прави лами статті 94 КАС України.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - товариства з обмеженою відп овідальністю "Гудвілл-Він" (юр идична адреса: 21100, м. Вінниця, ву л. Київська, 138А, код ЄДРПОУ 33209171).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голови комісії - ОСОБА_2 (засновника-дир ектора підприємства) - (адре са проживання: АДРЕСА_1); Де ржавної податкової інспекці ї м. Вінниці.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що т овариства з обмеженою відпов ідальністю " Гудвілл-Він " пере буває у процесі припинення.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою з аконної сили помістити в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення товариства з обмеж еною відповідальністю " Гудв ілл-Він ", та не пізніше двох мі сяців з дати публікації зазн аченого повідомлення подати (надіслати рекомендованим л истом з описом вкладення) дер жавному реєстратору докуме нти, передбачені ч.ч. 1, 2 ст. 36 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 року №755-IV.

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Копію постанови після набр ання законної сили направити ОСОБА_2, Державній податк овій інспекції м. Вінниці, Дер жавному реєстратору виконав чого комітету Вінницької міс ької ради для виконання вимо г ст. 38 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців".

Відповідно до ст. 186 КАС Укр аїни постанова може бути оск аржена в апеляційному порядк у протягом 10 днів з дня її прог олошення, а в разі складення п останови у повному обсязі ві дповідно до ст. 160 цього Кодекс у - з дня отримання копії поста нови. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Якщо суб'єкта владних повн оважень у випадках та поря дку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Код ексу, було повідомлено про м ожливість отримання копії постанови суду безпосеред ньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарж ення постанови суду обчислю ється з наступного дня піс ля закінчення п'ятиденного с троку з моменту отримання су б'єктом владних повноважень повідомлення про можливіст ь отримання копії постанови суду.

За положеннями ч. 3 ст. 254 КАС України у разі подання апеля ційної скарги судове рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Повний текст постанови о формлено 04 серпня 2010 року.

Суддя Вільчинський Ол ександр Ванадійович

Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10661802
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2378/10/0270

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні