Ухвала
від 05.10.2022 по справі 710/883/22
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/883/22

Провадження № 2/710/297/22

УХВАЛА

про заміну відповідача

05.10.2022 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Сивоконя С.С.,

за участю секретаря судового засідання Глущенко О.Ю.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду заяву представника ТОВ «ОР-К» адвоката Бабіч Т.Г. про вступ в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , ТОВ «ОР- К», та заяву першого заступника Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Лип`янської сільської ради про заміну первісного відповідача ФГ «Дрибас Анатолія Степановича» на належного відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «ОР- К»

ВСТАНОВИВ:

14.08.2022 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла позовна заява Звенигородської окружної прокуратура в інтересах держави в особі Лип`янської сільської ради Звенигородського району Черкаської області до ОСОБА_1 , фермерського господарства «Дрибас Анатолія Степановича» про витребування земельної ділянки, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації права оренди з одночасним припиненням речових прав.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 09.09.2022 було відкрито провадження. Розгляд справи вирішено проводити за правилами загального позовного провадження.

05.10.2022 від представника заявника ТОВ «ОР-К» адвоката Бабіч Т.Г. надійшла заява про залучення у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «ОР-К» у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_1 . В обґрунтування зазначено, що спірна земельна ділянка перебуває від 04.08.2022 року перебуває в користуванні ТОВ «ОР- К».

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстрацію іншого речового права №306741532 від 06.08.2022 року виданого ОСОБА_2 державним реєстратором виконавчого комітету Золотоніської міської ради Черкаської області, 06.08.2022 року було зареєстровано інше речове право за № 47526491 на земельну ділянку площею 2,0 га, з кадастровим номером - 7125780400:06:001:0361. Підставою для реєстрацію був договір оренди землі б/н виданий 04.08.2022 року, видавник ТОВ «ОР-К», ОСОБА_1 . Орендар ТОВ «ОР-К», код ЄДРПОУ - 44194524.

05.10.2022 від першого заступника Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Лип`янської сільської ради надійшла заява про заміну первісного відповідача Фермерське господарство "Дрибас Анатолій Степанович" належним відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю «ОР-К», мотивуючи тим, що на підставі додаткової угоди від 02.08.2022 розірвано договір оренди від 01.08.2019, укладений між Фермерським господарством "Дрибас Анатолій Степанович" та ОСОБА_3 , натомість у зв`язку з реєстрацією речового права на спірну земельну ділянку за Товариством з обмеженою відповідальністю «ОР-К» вказане товариство є належним відповідачем у цій справі.

Представник від Звенигородської прокуратури надав письмову заяву в якій підтримав подану заяву.

Представник Лип`янської сільської ради в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі та вказав, що позов підтримує.

Відповідач 1 в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Відповідач 2 в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце судового розгляду була повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі.

Суд розглянувши заявлені клопотання зазначає наступне.

Відповідно до п.4 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Згідно із ч.1 ст.42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно до ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно зі ст.48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно з ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі в справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Разом з тим відповідно до ч. 2, 4 ст. 51 ЦПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

За змістом постанови Великої Палати Верховного Суду у справі № 676/3272/19 від 03.08.2022 визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи, а не на стадії відкриття провадження.

Ураховуючи наведене, оскільки спірна земельна ділянка на підставі договору оренди землі від 04.08.2022 перебуває у користуванні ТОВ «ОР-К», водночас на підставі додаткової угоди від 02.08.2022 було розірвано договір оренди від 01.08.2019, укладений між Фермерським господарством "Дрибас Анатолій Степанович" та ОСОБА_1 та прокуратурою подано заяву про заміну неналежного відповідача по справі, суд доходить до висновку, що заява першого заступника Звенигородської окружної прокуратури про заміну відповідача слід задовольнити та замінити відповідача Фермерське господарство "Дрибас Анатолій Степанович" належним відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю «ОР-К».

Зважаючи на викладене, суд доходить до висновку, що заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ОР-К» про залучення третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_1 - слід залишити без задоволення.

Керуючись ст. 42, 51, 53, 54, 197, 258, 260, 261, 353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву першого заступника Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Лип`янської сільської ради про заміну неналежного відповідача задовольнити.

Замінити неналежного відповідача Фермерське господарство "Дрибас Анатолій Степанович" на відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «ОР-К».

Відмовити у задоволенні заяви представника Товариство з обмеженою відповідальністю «ОР-К» адвоката Бабіч Т.Г. про залучення до розгляду справи як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Зобов`язати Звенигородську окружну прокуратуру, які діє в інтересах Лип`янської сільської ради направити заміненому відповідачу копію позовної заяви з додатками, докази такого направлення надати до суду.

Зобов`язати відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «ОР-К» у разі не визнання позову надати відзив на позов та докази, якими він обґрунтовується, у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання позову. Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет на сторінці «http://sh.ck.court.gov.ua».

Судове засідання призначити на 16.11.2022 о 10:00 годині, про що повідомити сторони.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя С.С. Сивокінь

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено07.10.2022
Номер документу106623351
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —710/883/22

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні