Постанова
від 27.07.2010 по справі 2а-15426/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 липня 2010 р. спр ава № 2а-15426/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < г одина >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Головін ої К.І.

при секретарі Потапенко О.М .

за участю представника по зивача Мещерякова В.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Донецьку адміністратив ну справу за позовом Управлі ння Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Доне цька до приватного підприєм ства «Золушка» про стягненн я заборгованості зі сплати ф інансових санкцій у розмірі 1476,17 грн., -

В С Т А Н О В И В:

УПФУ в Ленінському районі м. Донецька звернулося до су ду з позовом до приватного пі дприємства «Золушка» про ст ягнення заборгованості зі сп лати фінансових санкцій у р озмірі 1476,17 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що у порушення ви мог Закону України „Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування” відп овідач своєчасно не сплачує страхові внески на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування, в результат і чого до нього були застосов ані фінансові санкції у розм ірі 1306,17 грн., а також до відпові дача були застосовані фінанс ові санкції у розмірі 170 грн. з а подання недостовірних від омостей, що використовуються в систем персоніфікованого обліку. Просили стягнути з в ідповідача на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Ленінському районі м. Доне цька заборгованість зі спл ати фінансовий санкцій у за гальному розмірі 1476,17 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав та просив його задовольн ити.

Представник відповідача у судове засідання не з' яви вся, про дату, час та місце роз гляду справи повідомлявся су дом належним чином, про що св ідчить поштове повідомлення про отримання судової повіс тки, причин неявки не повідом ив. Заяв про відкладення розг ляду справи або про розгляд с прави за його відсутності до суду не надходили. За таких об ставин відповідно до ч. 4 ст. 128 К АС України суд вважає за можл иве розглянути справу за від сутності представника відп овідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню.

Судом встановлено, що УПФУ в Ленінському районі м. Донец ька є суб' єктом владних пов новажень - органом виконавч ої влади, який в цих правовідн осинах здійснює повноваженн я, покладені на нього ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, Положенням про Пенсійни й фонд України, затвердженим Указом Президента України в ід 1 березня 2001 року № 121/2001 з насту пними змінами та доповненням и.

У відповідності до п. 12 Прикі нцевих положень Закону Украї ни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Відповідач - приватне під приємство «Золушка» є юридич ною особою, зареєстроване в иконавчим комітетом Донець кої міської ради 11.03.1997 року та в несено до Єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України, перебуває н а обліку в УПФУ в Ленінському районі м. Донецька як страх увальник (а.с. 7,8).

Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону України „Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування” виключно цим закон ом визначаються порядок нара хування, обчислення та сплат и страхових внесків, стягнен ня заборгованості за цими вн есками.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 17 Закону перед бачено обов' язок страхувал ьника подавати звітність тер иторіальним органам Пенсійн ого фонду у строки, в порядку т а за формою, встановленими пе нсійним фондом.

Відповідно до п.п. 1 п. 1.3 Порядк у формування та подання орга нам Пенсійного фонду відомос тей про застраховану особу, щ о використовуються в системі загальнообов' язковому дер жавного пенсійного страхува ння, затвердженого Постаново ю правління Пенсійного фонду України 10.06.2004 року № 7-6, страхува льник один раз на рік до 1 квіт ня поточного року згідно із з атвердженим графіком подає д о територіального органу Пен сійного фонду за місцем реєс трації комплект документів п ервинної звітності до систем и персоніфікованого обліку в ідомостей про застрахованих осіб за попередній рік.

Пунктом 6 ч. 2 ст. 17 Закону перед бачений обов' язок страху вальника нараховувати, обчис лювати і сплачувати в устано влені строки та в повному обс язі страхові внески.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 18 Зак ону України „Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування” страхові внески до Пенсійного фонду України є цільовим загальнообов' яз ковим платежем, який справля ється на всій території Укра їни в порядку, встановленому цим Законом. Невиконання цьо го обов' язку платниками стр ахових внесків проводить до неповного формування коштів Пенсійного фонду України, і я к наслідок, до несвоєчасних в иплат пенсій пенсіонерам, що є порушенням ст. 46 Конституці ї України.

Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня” сплата страхових внесків здійснюється виключно в гро шовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових вн есків до солідарної системи на банківські рахунки викона вчих органів Пенсійного фонд у, а сум страхових внесків до н акопичувальної системи пенс ійного страхування - на банкі вський рахунок Накопичуваль ного фонду або на банківськи й рахунок обраного застрахов аною особою недержавного пен сійного фонду.

Частиною 6 ст. 20 Закону Україн и „Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” передбачено, що страхувал ьники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звіт ний період, не пізніше ніж чер ез 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду.

Так, на приватному підприєм стві «Золушка» позивачем про водилася планова перевірка з питань дотримання вимог зак онодавства щодо нарахуванн я, обчислення та сплати внес ків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхув ання, інших платежів за періо д з 25.05.2001 по 01.11.2009 р.р. та надання до стовірних відомостей до орг анів Пенсійного фонду за пе ріод з 01.01.2000 - 31.12.2008 р.р., за результ атами якої складений акт № 02-18/1 53 від 04 грудня 2009 року (а.с. 12-20).

Відповідно до зазначеного акту, встановлено порушення абз. 5, 6, 8 ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуван ня», оскільки страхувальнико м не сплачені авансові плате жі на суму 2612, 34 грн.

За наслідками зазначеної п еревірки начальником УПФУ в Ленінському районі м. Донець ка, на підставі п. 7 ч. 9 ст. 106 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне страхування», прийняте ріше ння № 01-24/80 від 01.02.2010 року про засто сування до приватного підпр иємства «Золушка» фінансо вих санкцій у розмірі 1306,17 грн. за несплату, неповну або нес воєчасну сплату авансових п латежів із страхових внесків у сумі 2612,34 грн. (а.с. 21).

У зв' язку з відмовою дирек тора ПП «Золушка» підписуват и та отримувати вищезазначе ні акт перевірки та рішення п ро застосування фінансових с анкцій працівниками УПФУ в Л енінському районі м. Донецьк а були складені акти № 02-36/1 від 27.01.2010 року та № 2 від 03.03.2010 року. (а.с. 27-28).

Крім того, за результатами п еревірки на підставі п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону до відповідача згід но рішення № 01-24/604 від 21.05.2010 року з астосовано фінансову санкці ю в розмірі 170 грн. за подання н едостовірних відомостей, що використовуються в системі п ерсоніфікованого обліку, вия влених перевіркою (а.с. 23).

Вищезазначене рішення про застосування фінансових сан кцій було направлено відпові дачу та отримано ним 01.06.2010 року (а.с. 24).

Згідно ч. 2 ст. 106 Закону суми ст рахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені терито ріальними органами Пенсійн ого фонду у випадках, передба чених ч. 3 ст. 20 Закону, вважають ся простроченою заборговані стю із сплати страхових внес ків і стягуються з нарахуван ням пені та застосуванням фі нансових санкцій.

Відповідно до п. 7 ч. 9 ст. 106 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» за несплату , неп овну або несвоєчасну сплат у авансових платежів із стр ахових внесків, передбачених цим Законом накладається шт раф у розмірі 50 відсотків су м несплачених або своєчасно не сплачених авансових пла тежів.

Згідно п. 5 ч 9 ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страху вання» за неподання, несвоєч асне подання, подання не за вс тановленою формою або поданн я недостовірних відомостей, що використовуються в систем і персоніфікованого обліку т а іншої звітності, передбаче ної законодавством, до терит оріальних органів Пенсійног о фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми стра хових внесків, які були сплач ені або підлягали сплаті за в ідповідний звітний період, з а кожний повний або неповний місяць затримки подання від омостей, звітності, але не мен ше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розм ірі 20 відсотків зазначених су м та не менше 20 неоподатковува них мінімумів доходів громад ян.

Оскільки відповідач не спл атив авансові платежі, а так ож надав до Пенсійного фонду недостовірні відомості, що в икористовуються в системі п ерсоніфікованого обліку, то відповідно до п.п. 5,7 ч. 9 ст. 106 Зако ну України „Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування” з відповідача пі длягають стягненню на корист ь позивача застосовані штра фні санкції у загальному роз мірі 1476, 17 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. ст.ст.11, 17-20, 6 9-72, 86, 94, 158-163, 167, 185, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов Управління Пенсійного фонд у України в Ленінському райо ні м. Донецька до приватного підприємства «Золушка» про стягнення заборгованості зі сплати фінансових санкцій у розмірі 1476,17 грн.

Стягнути з приватного підп риємства «Золушка» (адреса: 83005, м. Донецьк, вул. Купріна, буд . 23-а, р/р 26005301610972 в Калінінській фі лії АКБ «Національний кредит », МФО 335720, код ЄДРПОУ 24656745) на кор исть Управління Пенсійного ф онду України в Ленінському р айоні м. Донецька (адреса: 83101, м . Донецьк, вул. Пілотна, 28-а, п/р 25608 3012005 у ДОУ ВАТ «Ощадбанк», МФО 335106 , ЄДРПОУ 21956033) заборгованість зі сплати фінансових санкцій у загальному розмірі 1476 (одну т исячу чотириста сімдесят ші сть) грн. 17 коп.

Постанову ухвалено у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тину 27 липня 2010 року.

Повний текст постанови скл адений 02 серпня 2010 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня її виготовлення у повному обся зі заяви про апеляційне оска рження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної с карги, з подачею її копії до ап еляційної інстанції або в по рядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Якщо постанову було прого лошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею ко пії постанови.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено13.08.2010
Номер документу10662560
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15426/10/0570

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Головіна К.І.

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Головіна К.І.

Ухвала від 17.06.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні