Рішення
від 26.09.2022 по справі 191/4410/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/4410/21

Провадження № 2/191/1382/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2022 року м. Синельникове Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Костеленко Я.Ю.

за участю секретаря Омельченко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Синельникове цивільну справу за позовною заявою Синельниківської міської ради до ОСОБА_1 про визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 № 20 укладеною,-

В С Т А Н О В И В :

Синельниківська міська рада звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 № 20 укладеною. В обґрунтування позову зазначено, що відповідно до договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 № 20, укладеного між Синельниківською міською радою та ОСОБА_1 , остання прийняла у строкове платне користування на 30 років земельну ділянку площею 0,0382 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 1213000000:01:396:0002. Розмір орендної плати становить 2055 грн. 35 коп. за рік, що становить 5% від нормативно грошової оцінки земельної ділянки, та яка вносить вноситься щомісяця до 30 числа в розмірі 33 грн. 57 коп.

21.06.2018 Синельниківською міською радою було прийнято рішення № 532-31/VII «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 № 337-20/УІ», згідно якого базою для обчислення орендної плати є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, яка надається в оренду. Розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється відповідно до їх функціонального призначення у розрізі економіко-планувальних зон м. Синельникового згідно з нормативною грошовою оцінкою. Показники оцінки підлягають щорічному, станом на 1 січня, уточненню на коефіцієнт індексації відповідно до порядку, встановленому чинним законодавством України.

Пунктом 12 договору оренди земельної ділянки, укладеного з відповідачем, визначено, що розмір орендної плати переглядається у наступних випадках: після введення будівлі в експлуатацію; зміни умов господарювання передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції, ставка орендної плати діє до 01.01.2008 року згідно рішення міської ради від 30.05.2007 року №236-13/V; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджується документами; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України; в разі прийняття рішень міської ради щодо зміни ставок орендної плати.

Розмір орендної плати підлягає щорічній індексації відповідно до офіційного коефіцієнту індексації грошової оцінки земель.

Рішенням Синельниківської міської ради від 21.06.2018 N 532-31/VII «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/VI», визначено порядок розрахунку розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності м. Синельникове та встановлені ставки річної орендної плати, які необхідно застосовувати при розрахунку розміру орендної плати при укладанні договорів оренди землі та внесенні до них змін. Порядок розроблено з метою нормативного регулювання та удосконалення існуючого у місті механізму визначення ставок річної орендної плати за земельні ділянки, забезпечення оптимального рівня надходження від орендної плати за землю.

У зв`язку зі зміною ставки орендної плати, відповідно до рішення Синельниківської міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VII «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 № 337-20/УІ», що використовується для визначення розміру орендної плати по укладеному між сторонами договору оренди землі, та зміною нормативної грошової оцінки земельної ділянки, виникли обставини, передбачені договором, як підстава для обов`язкового перегляду (зміни) розміру орендної плати.

Відповідно до Витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку від 25.03.2019 № 3300/0/204-19 нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 226679,03 грн.

Рішення Синельниківської міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VII «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/VI» є чинним, ухваленим відповідно до повноважень органу місцевого самоврядування, не визнавалось протиправним чи незаконним і тому є обов`язковим для виконання усіма суб`єктами господарювання, юридичними та фізичними особами.

Для приведення розміру орендної плати у відповідність із вимогами законодавства та рішенням міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VII «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/VI» до договору оренди, укладеного з відповідачем, слід внести зміни стосовно розміру орендної плати шляхом укладання додаткової угоди до цього договору.

Синельниківською міською радою було підготовлено додаткову угоду до Договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 № 20 та направлено 07.02.2020 року відповідачу для ознайомлення та підписання, що підтверджується листом від 05.02.2020 № 01-15/530.

Станом на теперішній час відповідачем лист не був отриманий і був повернутий за закінченням терміну зберігання. Станом на сьогодні, відповідач ухиляється від укладення додаткової угоди до Договору і разом з тим не порушує питання про припинення чи розірвання цього Договору, продовжує використовувати орендовану земельну ділянку.

Ухилення відповідача від укладення додаткової угоди до договору оренди землі завдає значних збитків територіальній громаді міста Синельникове у вигляді неодержаного доходу за користування земельною ділянкою комунальної власності.

Просять суд визнати додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 №20 укладеного у запропонованій ними редакції, стягнути на їх користь судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Представник позивача ОСОБА_2 до початку судового засідання надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Відповідач, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання за зареєстрованим місцем проживання, не з`явилася у судове засідання без повідомлення причин та без подання відзиву.

Суд вважає за необхідне ухвалити заочне рішення у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згіднозі ст. 2 Земельного кодексу України земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб`єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.Об`єктами земельних відносин є землі в межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї).

Відповідно дост. 13 Конституції Україниземля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цієюКонституцією.

Згідно з ч.1ст.116 Земельного кодексу Українигромадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (ч. 2ст. 116 Земельного кодексу України).

Згідно з ч. 1ст. 124 Земельного кодексу Українипередача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначенимистаттею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Згідно вимог ст.ст.626,627 ЦК Українидоговором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків; сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За частиною другоюстатті 792 ЦК Українивідносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законами України, зокремаЗемельним кодексом,Законом України «Про оренду землі».

Законом України «Про оренду землі» визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про оренду землі»(в редакції, чинній на момент виникнення спірних відносин) орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності (що є в даному випадку), є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Згідно зі ст. 13 закону «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про оренду землі» зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Згідно з частинами першою, другою статті 651 Цивільного Кодексу України зміна або розірвання договору допускається за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, установлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значної мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення та перегляду та відповідальності за її несплату є однією із істотних умов договору оренди, як визначено ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до частини першої, другої статті 632 Цивільного Кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Одним із таких випадків відповідно до умов договору оренди землі є прийняття міською радою рішення щодо зміни ставок орендної плати.

Положеннями ст. 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які оновлюються відповідно до Податкового кодексу).

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї із сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об`єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.

У відповідності до статті 649 Цивільного кодексу України розбіжності, виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом.

Відповідно до статті 12 Земельного кодексу України до повноважень міських рад у галузі земельних відносин на території міст належить здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, відносини щодо оренди землі виникли між Синельниківською міською радою та ОСОБА_1 на підставі договору оренди земельної ділянки №20 від 27.02.2009.

Договір укладений на підставі рішення Синельниківської міської ради №478-28/V від 25.12.2008.

Відповідно до договору Синельниківська міська рада надала ОСОБА_1 у строкове, платне користування земельну ділянку для комерційного використання (для будівництва та обслуговування виробничо-торгівельного комплексу) за рахунок земель комерційного використання Синельниківської міської ради.

Договір оренди земельної ділянки зареєстрований у Синельниківському структурному підрозділі центру Державного земельного кадастру, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 10.03.2009 р. № 040911500011.

За умовами вищезазначеного договору відповідач отримала у строкове платне користування на 30 років земельну ділянку площею 0,0382 га., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 1213000000:01:396:0002. Цільове призначення земельної ділянки для комерційного використання (для будівництва та обслуговування виробничо-торгівельного комплексу).

Відповідно до умов Договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 41107 грн. 02 коп., а розмір орендної плати вноситься орендарем у формі та розмірі 2055 грн. 35 коп. за рік, що становить 5% від нормативно грошової оцінки земельної ділянки. Орендна плата вноситься орендарем щомісяця до 30 числа місяця, наступного за місяцем, за який проводиться оплата, у грошовій формі в розмірі 33 грн. 57 коп.

21.06.2018 року Синельниківською міською радою було прийнято рішення 532-31/VII «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 № 337-20/УІ». Пунктом 2.9 вищезазначеного Порядку визначено, що базою для обчислення орендної плати є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, яка надається в оренду. Розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється відповідно до їх функціонального призначення у розрізі економіко-планувальних зон м. Синельникового згідно з нормативною грошовою оцінкою. Показники оцінки підлягають щорічному, станом на 1 січня, уточненню на коефіцієнт індексації відповідно до порядку, встановленому чинним законодавством України.

Пунктом 12 договору оренди земельної ділянки визначено, що розмір орендної плати переглядається у разі: після введення будівлі в експлуатацію; зміни умов господарювання передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджується документами; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України; в разі прийняття рішень міської ради щодо зміни ставок орендної плати.

Розмір орендної плати підлягає щорічній індексації відповідно до офіційного коефіцієнту індексації грошової оцінки земель. При зміні розміру орендної плати орендодавець односторонньо письмово повідомляє орендаря.

Пунктом 34 Договору передбачено, що зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

У зв`язку зі зміною ставки орендної плати, відповідно до рішення Синельниківської міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VII «Про внесення н до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 № 337-20/УІ», що використовується для визначення розміру орендної плати по укладеному між сторонами договору оренди землі, виникли обставини, передбачені договором, як підстава для обов`язкового перегляду (зміни) розміру орендної плати.

Відповідно до Витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку від 25.03.2019 № 3300/0/204-19 нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 226679,03 грн.

Рішенням Синельниківської міської ради від 21.06.2018 N 532-31/VII «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ», визначено порядок розрахунку розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності м. Синельникове та встановлені ставки річної орендної плати, які необхідно застосовувати при розрахунку розміру орендної плати при укладанні договорів оренди землі та внесенні до них змін. Порядок розроблено з метою нормативного регулювання та удосконалення існуючого у місті механізму визначення ставок річної орендної плати за земельні ділянки, забезпечення оптимального рівня надходження від орендної плати за землю.

Рішення Синельниківської міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VІІ «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» є чинним, ухваленим відповідно до повноважень органу місцевого самоврядування, не визнавалось протиправним чи незаконним і тому є обов`язковим для виконання усіма суб`єктами господарювання, юридичними та фізичними особами.

Для приведення розміру орендної плати у відповідність із вимогами законодавства та рішенням міської ради від 21.06.2018 № 532-31/VІІ «Про внесення змін до порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» до і договору оренди, укладеного з відповідачем, слід внести зміни стосовно розміру орендної плати шляхом укладання додаткової угоди до цього договору.

Синельниківською міською радою було підготовлено додаткову угоду до Договору оренди земельної ділянки №20 від 27.02.2009 та направлено відповідачу для ознайомлення та підписання, що підтверджується листом від 05.02.2020 № 01-15/530.

Станом на теперішній час ОСОБА_1 ухиляється від укладення додаткової угоди до Договору і разом з тим не порушує питання про припинення чи розірвання цього Договору, продовжує використовувати орендовану земельну ділянку.

Приводом до подання позову у цій справі став спір щодо необхідності приведення умов договору оренди земельної ділянки № 20 від 27.02.2009 у відповідність до вимог чинного законодавства, а також ухилення відповідача від підписання додаткової угоди до договору оренди землі.

Зокрема, позивач посилається на те, що ухилення відповідача від укладення додаткової угоди до договору оренди землі завдає значних збитків територіальній громаді міст Синельникове у вигляді недоодержаного доходу за користування земельною ділянкою комунальної власності.

Як вбачається з матеріалів справи, 05.02.2020 за вих. №01-15/530 позивач направив на адресу ОСОБА_1 додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки №20 від 27.02.2009 року для ознайомлення та підписання.

Натомість, ОСОБА_1 до теперішнього часу додаткову угоду не підписала, тобто ухиляється від її укладання з позивачем.

Станом на час розгляду справи відповідач не порушує питання про припинення чи розірвання цього Договору, продовжує використовувати орендовану земельну ділянку.

За таких обставин у відповідача виникає законодавчо встановлений обов`язок укласти з позивачем додаткову угоду до договору оренди землі №20 від 27.02.2009 року у запропонованій позивачем редакції.

Згідно зістаттею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права. Перша та найважливіша вимога статті 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободполягає в тому, що будь-яке втручання публічних органів у мирне володіння майном повинно бути законним, а держави мають право здійснювати контроль за використанням майна шляхом введення «законів».

У рішенні Європейського суду з прав людини від 24.06.03 року у справі «Стретч проти Об`єднаного Королівства Великобританії та Північної Ірландії2 встановлено, що особа (орендар) мала принаймні законне сподівання на реалізацію передбаченого договором права на продовження договору оренди і в цілях ст. 1 Першого протоколу таке сподівання можна вважати додатковою частиною майнових прав, наданих їй муніципалітетом за орендним договором, та зазначено, що наявність порушень з боку органу публічної влади при укладенні договору щодо майна не може бути підставою для позбавлення цього майна іншої особи, яка жодних порушень не вчинила.

У рішенні Європейського суду з прав людини по справі "Девелопмент ЛТД" та інші проти Ірландії", в якій він постановив, що ст.1 Першого протоколу Конвенції можна застосувати до захисту "правомірних очікувань" щодо певного стану речей (у майбутньому), оскільки їх можна вважати складовою частиною власності. "Правомірні очікування" виникають у особи, якщо нею було дотримано всіх вимог законодавства для отримання відповідного рішення уповноваженого органу, а тому вона мала усі підстави вважати, що таке рішення є дійсним та розраховувати на певний стан речей. З наведеного слідує висновок про те, що по-перше, особа, якій відповідним рішенням надано право користування земельною ділянкою, набуває право власності на майно у вигляді правомірних очікувань щодо набуття у майбутньому права володіння майном (право оренди) ще до укладення відповідного договору оренди на виконання даного рішення, по-друге, після укладення відповідного договору оренди у особи виникає право мирно володіти майном, яким є майнові права (право оренди) протягом певного строку. При цьому, право власності на майно у вигляді як правомірних очікувань, так і майнового права (права оренди), є об`єктом правового захисту згідно зі ст.1 Першого протоколу до Конвенції та національного законодавства України.

Зваживши у сукупності наведені вище докази, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, повністю підтверджуються документально, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст.141 ЦПК України суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь виконавчого комітету Синельниківської міської ради документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору у сумі 1921 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст.259,263,265,273,354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки №20 від 27.02.2009 укладеною у наступній редакції:

ДОДАТКОВА УГОДА

до договору оренди земельної ділянки від 27 лютого 2009 року №20

(державна реєстрація від 10.03.2009 №040911500011)

«___»


20___ рік м. Синельникове

Орендодавець Синельниківська міська рада, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Синельникове, вул. Каштанова, буд. 14 в особі міського голови Зражевського Дмитра Івановича, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Статуту територіальної громади міста Синельникове, з однієї сторони, та Орендар громадянка ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , з іншої сторони (далі - Сторони) дійшли згоди внести зміни до Договору оренди земельної ділянки від 27.02.2009 №20 (державна реєстрація від 10.03.2009 №040911500011) (далі Договір) за адресою: АДРЕСА_1 ( загальна площа земельної ділянки 0,0421 га, кадастровий номер 1213000000:01:396:0002):

1На підставі рішень міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ «Про Порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради», від 21.06.2018 №532-31/УІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» та від 19.07.2019 №798-42/УІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» Сторони домовились про наступне:

11;Викласти пункт 5 Договору в наступній редакції:

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення Додаткової угоди до Договору становить 226 679 (двісті двадцять шість тисяч шістсот сімдесят дев`ять) гривень 03 копійки

1.2 Викласти пункт 9 Договору в наступній редакції:

Орендна плата вноситься Орендарем у формі та розмірі 15 867 (п`ятнадцять тисяч вісімсот шістдесят сім) гривень 53 копійки за рік, що становить 7% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки відповідно до рішень міської ради від 27.04.2012 №337-20/VІ «Про Порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради», від 21.06.2018 №532-31/VІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» та від 19.07.2019 №798-42/УІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ».

1.3 Викласти пункт 10 Договору в наступній редакції:

Орендна платавноситься Орендарем щомісяцядо 30 числамісяця,наступного замісяцем,за якийпроводиться оплата,у грошовійформі врозмірі 1322 (одна тисяча триста двадцять дві) гривні 29 копійок на розрахунковий рахунок №UA728999980334119815000004034, код бюджетної класифікації 18010900, Банк Казначейство України (ЕАП) м. Дніпро, код ОКПО 37916468, одержувач УК у м. Синельниковому Дніпропетровської області.

Розмір орендної плати щорічно коригується відповідно до індексації нормативної грошової оцінки землі згідно ст. 289 Податкового Кодексу України.

14;Викласти пункт 11 Договору в наступній редакції:

Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності здійснюється з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.

1.5 Викласти пункт 12 Договору в наступній редакції:

Розмір орендної плати переглядається у разі:

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

- зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки державної та комунальної власності та прийняття рішень міської ради, щодо зміни ставок орендної плати;

- в інших випадках, передбачених законом.

16;Викласти пункт 15 Договору в наступній редакції:

У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим Договором, стягується пеня у відповідності до вимог ст. 129 Податкового кодексу України.

17;Викласти пункт 17 Договору в наступній редакції:

Цільове призначення земельної ділянки - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

2Інші умови Договору та додаткові угоди, до яких не внесені зміни, зберігають чинність.

3Дійсна Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору і набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та діє протягом строку дії Договору оренди земельної ділянки.

4Ця Додаткова угода складена у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, одна з яких знаходиться у Орендодавця, друга в Орендаря.

Реквізити

Орендодавець Орендар

Синельниківська міська рада Громадянка

52500, Дніпропетровська область ОСОБА_1

АДРЕСА_3

Підпис сторін

Міський голова Громадянка


Д.І.Зражевський
С.Ю.Ніколенко

м.п. м.п.

Начальник юридичноговідділу міськоїради


А.О.Ковтун

Виконавець


Л.В.Самусенко

Розрахунок

до додаткової угоди до Договору оренди земельної ділянки загальною площею 0,0421 га,

що розташована за адресою: АДРЕСА_1

(кадастровий номер земельної ділянки 12 13000000:01:396:0002)

Громадянка ОСОБА_1

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 25.03.2019 №3300/0/204-19 становить - 226 679 грн. 03 коп.

Оплата складає :

Норм. грош. оцінка х % : 100%

7% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки відповідно до рішень міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ «Про Порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради», від 21.06.2018 №532-31/УІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ» та від 19.07.2019 №798-42/УІІ «Про внесення змін до Порядку встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території Синельниківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 27.04.2012 №337-20/УІ»

226679,03 Х 7% : 100% = 15867,53 грн. (в рік)

15867,53 : 12 = 1322,29 грн. (в місяць)

Головний спеціаліст-землевпорядник

відділу комунального майна

та земельних відносин Л.В.Самусенко

РОЗРАХУНОК

розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності,

нормативно грошова оцінка яких проведена,

на


року

Категорія земель Площа, кв.м. (в населенних пунктах), га (за межами населенних пунктів)Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 01.01.20__р. (дата) гривень Ставка земельного податку, встановлена Законом України «Про плату за землю», відсотків нормативної оцінки земельної ділянкиДобуток коефіцієнтів індексації грошової оцінки земельної ділянки за попередні роки Прийнятий для розрахунку розміру орендної плати, відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянкиРозмір земель-ного податку, гривеньРозмір орендної плати, гривеньЗемлі житлової та громадської забудови421226679,03 грн.- 17%-15867,53 грн.

У межах


м. Синельникове

(назва населенного пункту)

Разом 15 867 грн. 53 коп.

За межами


(назва населенного пункту)

Разом

Усього


Орендодавець МП


Д.І.Зражевський

(підпис) (ініціали та прізвище)

Орендар МП


ОСОБА_3

(за наявності (підпис) (ініціали та прізвище) печатки)

Підготувала


ОСОБА_4 (підпис) (ініціали та прізвище)

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ) на користь виконавчого комітету Синельниківської міської ради судовий збір у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп. на р/р UA988201720344200023000026879, МФО 820172, банк отримувача Держказначейська служба України, м. Київ.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Я. Ю. Костеленко

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено11.10.2022
Номер документу106662576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —191/4410/21

Рішення від 26.09.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні