Рішення
від 05.10.2022 по справі 760/21194/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/21194/21

2/760/2431/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2022 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Калініченко О.Б.

при секретарі Соколовській А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу «Марс-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

09.08.2021 року до суду надійшла позовна заява ЖБК «Марс-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості

Позов обґрунтовується тим, що ЖБК «Марс-5» забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирних будинків АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , а також сприяє в наданні споживачам комунальних послуг (постачання теплової енергії і гарячої води, централізоване водопостачання і водовідведення).

ОСОБА_2 є власницею кв. АДРЕСА_5 , співвласником багатоквартирного будинку, членом ЖБК «Марс-5», споживачем комунальних послуг та постійно у ній проживає, а тому має обов`язок своєчасно сплачувати внески на утримання будинку і прибудинкової території, опалення а гарячої води.

ЖБК «Марс-5» як неприбуткова юридична особа шляхом самозабезпечення утримує та здійснює експлуатацію багатоквартирних будинків АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , і утримує їх прибудинкову територію за рахунок коштів його членів і співвласників, напряму розраховуючись цими коштами із безпосередніми виконавцями робіт по ремонту і експлуатації будинку, утриманню прибудинкової території.

01.04.2018 року зборами уповноважених членів ЖБК «Марс-5» затверджено кошторис та внески на утримання прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01.04.2018 року у розмірі: 1-й поверх - 5,00 грн./м2 та 2-9 поверхи - 5,50 грн./м2 (затверджено протоколом).

26.05.2019 року зборами уповноважених членів ЖБК «Марс-5» затверджено кошторис та внески на утримання прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01.06.2019 року у розмірі: 1-й поверх - 7,00 грн./м2 та 2-9 поверхи - 7,50 грн./м2 (затверджено протоколом).

У ОСОБА_2 є обов`язок щомісяця сплачувати затверджені органами управління ЖБК «Марс-5» внески на утримання будинку та прибудинкової території.

ЖБК «Марс-5» відповідно до договору з КП ВО КМР (КМДА) «Київтеплоенерго» № 1542405 від 16.10.2018 року є колективним споживачем послуг з опалення і гарячої води.

Відповідно до п. 1 і 3 додатку до розпорядження ВО КМР (КМДА) від 22.12.2018 року № 2340 тариф на централізоване опалення, у разі наявності квартирного (на приміщення) та/або будинкового засобів обліку теплової енергії, яка використовується на опалення, за 1 Гкал складає 1611,58 грн., а за 1 м3 використаної гарячої води - 97,89 грн.

Внаслідок зазначеного, позивач вимушений сплачувати кошти виробникам комунальних послуг із коштів, передбачених на ремонт і розвиток будинку та прибудинкової території, оскільки виробник комунальних послуг у судовому порядку примусово стягував би кошти не з відповідачів, як індивідуальних споживачів водопостачання і водовідведення, а з позивача, як колективного споживача комунальної послуги.

Отже, ОСОБА_2 зобов`язана вносити на рахунок ЖБК «Марс-5» як колективного споживача послуг з опалення і гарячої води, що напряму розраховується із виконавцями таких послуг, плату за спожиті нею послуги.

Враховуючи, що відповідач своєчасно та у повному обсязі не сплачує внески на утримання будинку та прибудинкової території, опалення за період з 01.07.2018 року по 01.06.2021 року утворилася заборгованість по таким внескам і платежам у розмірі 16 296,45 грн., а також 3357,96 грн. інфляційного нарахування та 432,44 3 % річних, а загалом заборгованість складає 20 086,84 грн.

Враховуючи викладене, позивач просить задовольнити позов, стягнувши з відповідача зазначену суму заборгованості, а також стягнути з судові витрати.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києві від 07.09.2021 року відкрито спрощене позовне провадження та визначено сторонам строк на подання відзиву, відповіді на відзив та заперечень.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 09.08.2021 року задоволено клопотання позивача про витребування доказів.

Відповідач копію ухвали про відкриття провадження у справі та копію позовної заяви з додатками отримав 18.02.2022 року, відзив у встановлені судом строки не подав.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки розгляд справи відбувається у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, учасники справи не викликались.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на праві власності належить 1/2 частка квартири АДРЕСА_5 , що підтверджується відповіддю КП КМР «КМ БТІ» від 09.06.2022 року № 062/14-4589 (И-2022).

Інші дані про зареєстроване право власності на вказану квартиру згідно інформаційної довідки № 247533289 від 10.03.2021 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутні.

Громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку придомову територію (ст. 151 ЖК України).

За приписами ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 12 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» утримання приватизованих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється за рахунок коштів їх власників згідно з Правилами користування приміщеннями жилих будинків та прибудинкових територій, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від форм власності на них.

Власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов`язані брати участь у загальних витратах, пов`язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках.

Таким чином, відповідач є співвласником багатоквартирного будинку, забезпечує утримання і експлуатацію якого ЖБК «Марс-5», а також сприяє в наданні споживачам комунальних послуг.

За змістом положень ст. 2 Закону України «Про кооперацію» кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об`єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану (ч. 1 ст. 6 Закону).

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

За приписами п. 1.4. Статуту ЖБК «Марс-5» доходи (прибуток) Кооперативу використовується виключно для фінансування видатків на утримання Кооперативу, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів його діяльності, визначених статутом.

Кооператив діє виключно для обслуговування, ремонту і конструкції житлового будинку та утримання прибудинкової території за кошти членів Кооперативу і за рахунок пасивних доходів та фінансової допомоги від добровільних внесків або дотацій Держави, отриманих і використаних Кооперативом відповідно до мети його діяльності (п. 1.7.).

За ст.ст. 12, 15 Закону України «Про кооперацію» основними обов`язками члена кооперативу є, зокрема, виконання своїх зобов`язань перед кооперативом; сплата визначених статутом кооперативу внесків, а вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, до компетенції загальних яких належить, зокрема, визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників.

Пунктом 6.2. Статуту визначено, що член кооперативу зобов`язаний, зокрема: виконувати вимоги Статуту Кооперативу, рішення Загальних зборів (Зборів уповноважених) членів Кооперативу і Правління Кооперативу; своєчасно здійснювати оплату спожитих житлово-комунальних послуг, вносити платежів на розрахунковим рахунок Кооперативу. Обов`язки по здійсненню всіх платежів виникають у члена Кооперативу з моменту набуття права власності на квартиру або нежитлове приміщення, або їх частини.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Положеннями ст. 5 цього Закону визначено, що до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно ст. 9 цього Закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

01.04.2018 року зборами уповноважених членів ЖБК «Марс-5» затверджено кошторис та внески на утримання прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01.04.2018 року у розмірі: 1-й поверх - 5,00 грн./м2 та 2-9 поверхи - 5,50 грн./м2 (затверджено протоколом № 5).

26.05.2019 року зборами уповноважених членів ЖБК «Марс-5» затверджено кошторис та внески на утримання прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01.06.2019 року у розмірі: 1-й поверх - 7,00 грн./м2 та 2-9 поверхи - 7,50 грн./м2 (затверджено протоколом № 7).

Крім того, позивач виступає перед КП ВО КМР (КМДА) «Київтеплоенерго» колективним споживачем послуг з опалення і гарячої води, які споживає відповідач, згідно укладеного договору № 1542405 від 16.10.2018 року.

За правилами ч. 4 ст. 14 вказаного вище Закону колективний договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем такої послуги особою, уповноваженою на це співвласниками, від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку. Такою уповноваженою особою може бути, зокрема, правління житлово-будівельного кооперативу.

Колективний договір про надання комунальних послуг підписується на умовах, визначених у рішенні співвласників (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

Відповідно до ч. 7 ст. 18 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація регулює ціни та тарифи за виконання робіт та надання житлово-комунальних послуг підприємствами, а також визначає і встановлює норми їх споживання, здійснює контроль за їх додержанням.

Згідно з ч. 2 ст. 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються центральними органами виконавчої влади, національними комісіями, що здійснюють державне регулювання у відповідних сферах, та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Статтею 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що розмір плати за комунальні послуги розраховується щомісячно, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або формами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до п. 1 і 3 додатку до розпорядження ВО КМР (КМДА) від 22.12.2018 року № 2340 тариф на централізоване опалення, у разі наявності квартирного (на приміщення) та/або будинкового засобів обліку теплової енергії, яка використовується на опалення, за 1 Гкал складає 1611,58 грн., а за 1 м3 використаної гарячої води - 97,89 грн.

За доводами позивача, відповідач своєчасно та у повному обсязі не сплачує внески на утримання будинку та прибудинкової території, опалення за період з 01.07.2018 року по 01.06.2021 року утворилася заборгованість по таким внескам і платежам у розмірі 16 296,45 грн., а також 3357,96 грн. інфляційного нарахування та 432,44 3 % річних, а загалом заборгованість складає 20 086,84 грн.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Положеннями ст. 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, враховуючи, що відповідачем не оспорювалися нараховані позивачем суми, суд вважає, що наведені розрахунки відповідають вимогам закону.

При цьому, як було встановлено в ході розгляду справи, ОСОБА_1 є власником 1/2 частини квартири за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, в разі належності квартири декільком особам на праві спільної сумісної або спільної часткової власності, позовні вимоги мають бути пред`явлені до кожного з них про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірах, що відповідають їх часткам у праві спільної сумісної/часткової власності на квартиру. Крім тих випадків, коли між співвласниками досягнуто домовленості щодо утримання квартири і визначено уповноваженого власника квартири (постанова ВСУ від 04.11.2015 року у справі 6-734цс15, постанови ВС від 20.09.2018 року у справі № 522/7683/13-ц, від 01.09.2020 року у справі № 352/2163/13-ц).

Саме на суд покладено обов`язок надати правову кваліфікацію відносинам сторін виходячи із фактів, установлених під час розгляду справи, та визначити, яка правова норма підлягає застосуванню для вирішення спору. Самостійне застосування судом для ухвалення рішення саме тих норм матеріального права, предметом регулювання яких є відповідні правовідносини, не призводить до зміни предмета позову та/або обраного позивачем способу захисту.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що правомірним є стягнення з відповідача заборгованості у розмірі, що відповідає її частці, а саме 1/2, тобто у сумі 10 043,42 грн. (20 086,84/2), з яких: 8148,22 грн. - заборгованість за період з 01.07.2018 року по 01.06.2021 року по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території і опалення, 1678,98 грн. інфляційне нарахування, 216,22 грн. - 3 % річних.

З огляду на наведене, позов підлягає задоволенню частково.

Щодо вимог сторони позивача про стягнення витрат на послуги з підготовки до розгляду у розмірі 5150 грн., вбачається наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Пунктом 4 ч. 3 цієї статті визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

На підтвердження понесених позивачем витрат на правничу допомогу разом з позовною заявою представником були надані наступні копії документів: договір про надання правової допомоги № А/04032021/ХВ-6 від 04.03.2021 року, укладений з ТОВ «Київський центр права»; акт № ОУ-297 прийому-передачі виконаних робіт (надання послуг); довіреність № 1.

Згідно вказаного акту ТОВ «Київський центр права», на виконання укладеного договору, були надані такі послуги: складання розрахунку інфляції та 3 % річних - 720 грн., складання позовної заяви - 2160 грн. Загальна вартість робіт - 2880 грн.

Разом з тим, цивільним процесуальним законодавством не передбачено таких процесуальних дій, що визначені у вказаному акті.

До пов`язаних з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду можна віднести, зокрема, витрати сторін та їхніх представників, що пов`язані з явкою до суду (ст. 138 ЦПК), які включають витрати, пов`язані з переїздом до іншого населеного пункту сторін та їхніх представників, а також найманням житла, несуть сторони. Стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, та її представникові сплачується іншою стороною компенсація за втрачений заробіток чи відрив від звичайних занять. Інших витрат, пов`язаних з вчиненням процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду, нормами ЦПК України не передбачено.

Аналізуючи процесуальне законодавство, до таких витрат в окремих випадках можна віднести витрати, пов`язані з отриманням висновку експертного дослідження до подання позову; направлення запитів з метою отримання відомостей, що мають значення для розгляду конкретної справи; вчинення інших дій з метою отримання доказів та інше. Однак понесення таких витрат стороною позивача не доведено.

З аналізу наданих позивачем документів та їх змісту вбачається, що фактично заявлені витрати на професійну правничу допомогу.

Разом з тим, з положення ст. 137 ЦПК України вбачається, що такі витрати несуть сторони, якщо вони пов`язані з правничою допомогою саме адвоката.

Правнича допомога позивачу була надана ТОВ «Київський центр права» як виконавцем.

До того ж, всупереч ч. 3 ст. 137 ЦПК України суду не надано детального опису робіт (наданих послуг) виконаних адвокатом, як визначено чинним законодавством, який би містив назви послуг, витрачений на кожну них адвокатом час та вартість кожної з них, що позбавляє суд можливості перевірити чи є їх розмір співмірним відповідно до вимог ч. 4 ст. 137 ЦПК України.

Таким чином, суд вважає, що заявлені позивачем витрати по підготовці до розгляду справи у розмірі 5150 грн. не ґрунтуються на вимогах закону, а тому не підлягають стягненню з відповідача.

З урахуванням часткового задоволення позову відповідно до ст. 141 ЦПК України стягненню з відповідача також підлягає судовий збір у сумі 1135 грн., сплачений позивачем при зверненні до суду, пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись ст.ст. 11, 15, 16, 319, 322, 360, 382, 509, 526, 610, 625 ЦК України, ст. 151 ЖК України, Законом України «Про кооперацію», Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», Законом України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про місцеві державні адміністрації», ст.ст. 3, 4, 5, 12, 13, 76-81, 133, 137, 141, 178, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Житлово-будівельного кооперативу «Марс-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_6 , НОМЕР_1 ) на користь Житлово-будівельного кооперативу «Марс-5» (м. Київ, вул. Ушинського, 14, код ЄДРПОУ 22876997) заборгованість за період з 01 липня 2018 року по 01червня 2021 року по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території і опалення в розмірі 8148,22 грн., інфляційні втрати - 1678,98 грн., три проценти річних - 216,22 грн., а також судовий збір - 1135грн.

В задоволенні інших вимог - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено12.10.2022
Номер документу106676943
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —760/21194/21

Рішення від 05.10.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні