Ухвала
від 05.10.2022 по справі 906/637/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"05" жовтня 2022 р. м. Житомир Справа № 906/637/22

Господарський суд Житомирської області у складі

судді Прядко О.В.,

розглядаючи справу за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв"

до Житомирського обласного спортивного ліцею Житомирської обласної ради

про стягнення 184950,43 грн,

за участю представників сторін:

від позивача: Гречаник К.Т, - витяг з ЄДР;

від відповідача: Ковальчук А.М. - довіреність від 16.09.22 №305;

від відповідача: Слюсарчук І.В. - довіреність від 16.09.22 №306;

від відповідача: Ціпов`яз Т.В. - довіреність від 16.09.22 №307,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до Житомирського обласного ліцею Житомирської обласної ради про стягнення 184950,43 грн заборгованості, з яких 132003,66 грн основного боргу, 8397,60 грн пені за несвоєчасне виконання зобов`язання, 5674,35 грн 3% річних за користування грошовими коштами, 29634,82 грн інфляційних втрат та 9240,00 грн штрафу у розмірі 7%.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору поставки природного газу від 20.01.2020 в частині оплати за спожитий природний газ з ресурсу позивача у лютому 2021 року.

Ухвалою господарського суду від 07.09.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 05.10.2022 об 11:30.

19.09.22 до суду від представника відповідача надійшло клопотання про залучення до участі у справі АТ "Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

19.09.22 до суду надійшов відзив на позовну заяву про стягнення заборгованості за спожитий природний газ з додатками, в якому представник відповідача просив суд розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження та відмовити у задоволенні позовної заяви в повному обсязі.

28.09.22 до суду надійшла відповідь на відзив з додатками, у якій представник позивача просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, у тому числі судові витрати при поданні позовної заяви. Також представником позивача було надано заяву на виконання вимог, зазначених в ухвалі Господарського суду Житомирської області №906/637/22 від 07.09.22.

Відповідно до ч.1 ст.252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Приписами ч.6 ст.250 ГПК України встановлено, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

З підстав наведеного, у зв`язку з необхідністю вирішити питання про залучення третьої особи, з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясуваня обставин справи, суд вважає за необхідне здійснити перехід з розгляду справи №906/637/22 в порядку спрощеного позовного провадження до її розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.181 ГПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

У підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи (п.10 ч.2 ст.182 ГПК України).

Розглянувши клопотання відповідача про залучення третьої особи, суд зазначає таке.

Представник відповідача підтримав клопотання про залучення третьої особи.

Представник позивача при вирішенні питання щодо заявленого клопотання поклався на розсуд суду.

Згідно з приписами ст.50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (п.4 ст.50 ГПК України).

Ознайомившись з клопотанням про залучення третьої особи та заслухавши позиції представників сторін з приводу такого, суд прийшов до висновку задовольнити вказане клопотання та залучити АТ "Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, з огляду на те, що рішення суду у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Також з підстав викладеного, беручи до уваги предмет позову та обставини, наведені учасниками справи у заявах по суті спору, керуючись ст.ст. 50, 51 ГПК України, суд вважає за необхідне з власної ініціативи залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - ТОВ "ЄВРОГАЗ ЛТД", оскільки допускає, що рішення у даній справі може вплинути також і на права та обов`язки вказаної юридичної особи.

Враховуючи викладене, у зв`язку з необхідністю залучення третіх осіб та забезпечення їм можливості висловити свою позицію щодо суті спору, для повного, всебічного й об`єктивного розгляду справи по суті суд відкладає підготовче засідання на іншу дату.

Представник позивача просив забезпечити можливість участі в наступному судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З метою забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи суд приходить до висновку задовольнити заявлене клопотання.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 51, 181-183, 197, 233-235, 250, 252 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 906/637/22 за правилами загального позовного провадження.

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЄВРОГАЗ ЛТД" (адреса: 18001, Черкаська обл., Черкаський район, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 137; код ЄДРПОУ 41665589 );

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз" ( адреса: 10002, Житомирська обл., Житомирський район, м. Житомир, вул. Фещенка - Чопівського, буд. 35; код ЄДРПОУ 03344071).

3. Підготовче судове засідання призначити на "07" листопада 2022 р. о 12:30 в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань 619 (ВКЗ)

Відеоконференція буде проведена за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку (пошук в мережі Інтернет за посиланням: https://vkz.court.gov.ua) поза межами приміщення суду за участю представника позивача Гречаник К.Т.

4. Попередити представника позивача, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву; використовувані учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку (ч.ч.5, 11 ст.197 ГПК України).

5. Позивачу надіслати третім особам листом з описом вкладення копії позовної заяви та доданих до неї документів, інших заяв по суті даного спору з їх додатками, які містяться в матеріалах справи. Докази такого надіслання надати суду.

6. Відповідачу надіслати третім особам листом з описом вкладення копії відзиву на позовну заяву та доданих до нього документів, інших заяв по суті даного спору з їх додатками, які містяться в матеріалах справи. Докази такого надіслання надати суду.

7. Третім особам - АТ "Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз" та ТОВ "ЄВРОГАЗ ЛТД" завчасно надіслати на адресу суду та іншим учасникам справи письмові пояснення щодо позову та відзиву, у яких викласти свої аргументи і міркування по суті спору з дотриманням вимог статті 168 ГПК України. Докази такого надіслання надати суду.

8. Повідомити сторін про дату, час та місце призначеного судового засідання.

При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 ГПК України, документи, що підтверджують їх повноваження.

Звернути увагу сторін на те, що в суді є технічна можливість для забезпечення учасникам справи участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, відповідно до ст.197 ГПК України.

Ухвала набрала законної сили 05.10.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Прядко О.В.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Друк. :

1 - у справу;

2 - позивачу (рек.) + egroffice@ukr.net;

3 - відповідачу (рек.) + pedliceum_1991@ukr.net; buhpedlicey@ukr.net.

5. - ТОВ "ЄВРОГАЗ ЛТД" (адреса: 18001, Черкаська обл., Черкаський район, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 137; код ЄДРПОУ 41665589) (рек.) + eurogazltd@ukr.net

6. - АТ "Оператор газорозподільної сиситеми "Житомиргаз" (адреса: 18001, Черкаська обл., Черкаський район, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 137; код ЄДРПОУ 41665589) (рек.) + office@ztgas.com.ua

Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено12.10.2022
Номер документу106683282
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 184950,43 грн,

Судовий реєстр по справі —906/637/22

Рішення від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 05.10.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні