Рішення
від 07.10.2022 по справі 676/6340/21
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/676/556/22

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И .

29 вересня 2022 року. м. Кам"янець- Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області.

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

за участю секретаря судового засідання - Сенчишеної Р.М.

справа № 676/6340/21

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя.

Ухвалою суду від 23 листопада 2021 року по справі призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 27 липня 2022 року закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду.

Позивачка, уточнивши позовні вимоги, просить визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частку домоволодіння по АДРЕСА_1 , загальною площею 133,9 кв.м., житловою площею 57,4 кв.м., іншу Ѕ частку цього домоволодіння залишити у власності ОСОБА_2 , який є власником домоволодіння на підставі Свідоцтва про право власності, серії НОМЕР_1 від 16.06.2010 року, Виконавчий комітет Гуменецької сільської ради та визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частку земельної ділянки площею 0,115 га, яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, на якій розташоване домоволодіння по АДРЕСА_1 , що була передана у власність ОСОБА_2 , згідно рішення Гуменецької сільської Ради народних депутатів від 12 грудня 1997 року №9 та посвідчується Державним актом на право приватної власності на землю за № 819, а іншу Ѕ частку цієї земельної ділянки залишити у власності ОСОБА_2 .

В обгрунтування позову вказує, що 03 грудня 1982 року між нею та відповідачем був укладений шлюб, про що Ленінським відділом ЗАГС м. Запоріжжя складено відповідний актовий запис за №1081 та видано свідоцтво про укладення шлюбу.

Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 12 серпня 2021 року, яке набрало законної сили 14 вересня 2021 року, шлюб між ними розірвано.

В період шлюбу, за спільні кошти подружжя, внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту та бюджету вони побудували домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Дане домоволодіння зареєстроване 16 червня 2010 року на праві власності за відповідачем на підставі Свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 , видане виконавчим комітетом Гуменецької сільської ради Кам`янець-Подільського району 16.06.2010 року.

Дане домоволодіння знаходиться на земельній ділянці площею 0,115 га, яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що була передана у власність відповідача згідно рішення Гуменецької сільської Ради народних депутатів від 12 грудня 1997 року №9. Право власності відповідача на зазначену земельну ділянку посвідчується Державним актом на право приватної власності на землю, серії ХМ №06946 від 22 травня 1998 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №819.

Відповідач створює їй перешкоди у користуванні вказаним домоволодінням та земельною ділянкою, забороняє їй входити до будинку, користуватися допоміжними спорудами до нього, висаджувати сільськогосподарські культури на земельній ділянці. В позасудовому порядку вирішити цей спір не вдається, у зв`язку з чим подається даний позов до суду.

Спірний будинок побудованоу періодшлюбу, тому в силу закону він є спільною сумісною власністю подружжя, частки яких є рівними. Водночас, оскільки в силу закону їй належить право власності на Ѕ частку домоволодіння, тому вона має право отримати у власність і Ѕ частку земельної ділянки, на якій розташоване дане домоволодіння, незалежно від того, що дана земельна ділянка набута відповідачем в порядку безоплатної приватизації.

Шлюбний договір між ними не укладався. Будь-яких домовленостей про зміну розміру часток майна вони не погоджували, тому вказане майно (домоволодіння та земельна ділянка) підлягає поділу між ними в рівних частках, про що і просить суд.

Представник позивачки ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась та звернулась до суду із заявою про розгляд справи у її відсутності, уточнений позов підримує у повному обсязі та просить його задовольнити . Просить скасувати заходи забезпечення позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи у його відсутності, позов визнає.

Суд розглядає справу у відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи у повному обсязі та оцінивши докази по справі, суд встановив наступне.

03 грудня 1982 року між позивачкою та відповідачем був укладений шлюб, про що Ленінським відділом ЗАГС м. Запоріжжя складено відповідний актовий запис за №1081 та видано свідоцтво про укладення шлюбу. Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду 12 серпня 2021 року шлюб між ними розірвано, що підтверджується відповідним рішенням суду.

В період шлюбу, за спільні кошти подружжя, внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту та бюджету сторони побудували домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Дане домоволодіння зареєстроване 16 червня 2010 року на праві власності за відповідачем на підставі Свідоцтва про право власності, серії НОМЕР_1 , видане виконавчим комітетом Гуменецької сільської ради Кам`янець-Подільського району. Вказана обставина підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 04 жовтня 2021 року №277947577.

Вказане домоволодіння знаходиться на земельній ділянці площею 0,115 га, яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що була передана у власність відповідача, згідно рішення Гуменецької сільської Ради народних депутатів від 12 грудня 1997 року №9. Право власності відповідача на зазначену земельну ділянку посвідчується Державним актом на право приватної власності на землю, серії ХМ №06946 від 22 травня 1998 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 819.

Згідно з пунктом 1Прикінцевих положень СК України, з урахуванням відповідних положеньЦК України, СК України набрав чинності з 01 січня 2004 року.За загальним правилом дії законів та інших нормативно-правових актів у часі (ч. 1 ст.58 Конституції України) нормиСК Українизастосовуються до сімейних відносин, які виникли після набуття ним чинності, тобто не раніше01 січня 2004 року. До сімейних відносин, які існували до 01 січня 2004 року, нормиСК Українизастосовуються в частині лише тих прав і обов`язків, що виникли після набуття ним чинності.

З урахуванням зазначених правових норм порядок набуття спільного майна та його правовий режим у цій справі повинен визначатисяза правилами КпШС України, який був чинним на час набуття спірного нерухомого майна, а поділ майна подружжя має здійснюватися за правилами, передбаченимиСК України.

Згідно зіст. 22 КпШС Українимайно, нажите подружжям за час шлюбу,є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном. Подружжя користується рівними правами на майно і в тому разі, якщо один з них був зайнятий веденням домашнього господарства, доглядом за дітьми або з інших поважних причин не мав самостійного заробітку.

Відповідна норма закріплена і устатті 60 СК України, якою передбачено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Статтею 368 ЦК України, що спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом. Майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім`ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

Згідно зіст. 63 СК Українидружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

У відповідності до ч. 1 ст. 68 СК України розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.

Частиною першоюст. 69 СК Українипередбачено, що дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 СК Україниу разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Згідно з ч. 1 ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно із частинами другою та третьоюстатті 372 ЦК Україниу разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється.

Отже, набуття майна в період шлюбу є підставою для виникнення у подружжя права спільної сумісної власності на це майно. У разі коли презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте за час шлюбу, не спростовано, таке майно вважається спільною сумісною власністю та підлягає поділу, при цьому частки чоловіка та дружини у майні є рівними.

Відповідно до ч. 1 ст. 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

У частині першій ст. 120 ЗК України передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Згідно ч. 4 ст. 120 ЗК України при переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди.

У постанові Верховного Суду від 21 березня 2018 року в справі 686/9580/16-ц зроблено висновок, що земельна ділянка, одержана громадянином в період шлюбу в приватну власність шляхом приватизації, є його особистою приватною власністю, а не спільною сумісною власністю подружжя, оскільки йдеться не про майно, нажите подружжям у шлюбі, а про одержану громадянином частку із земельного фонду. Якщо на такій земельній ділянці знаходиться будинок, будівля, споруда, що є спільною сумісною власністю подружжя, то у разі поділу будинку, будівлі, споруди між подружжям та виділу конкретної частини будинку, будівлі, споруди до особи, яка не мала права власності чи користування земельною ділянкою переходить це право у розмірі частки права власності у спільному майні будинку, будівлі, споруди у відповідності достатті 120 ЗК України,статті 377 ЦК України. Тобто, перехід права власності на об`єкт нерухомості має наслідком набуття права на земельну ділянку, що відповідає принципу «superficies solo cedit» (збудоване на землі слідує за нею).

Аналогічні правові висновки викладені у постановах Верховного Суду по справах №307/2235/20 від 20.09.2021 року, №355/1060/16 від 30.08.2021 року, №640/23008/18 від 14.07.2021 року та інші.

Таким чином, судом встановлено, що спірний будинок побудованоу періодшлюбу, тому він є спільною сумісною власністю подружжя, частка кожного з подружжя є рівною та позивачці на праві власності належить Ѕ частка домоволодіння, тому вона має право отримати у власність і Ѕ частку земельної ділянки, на якій розташоване дане домоволодіння, незалежно від того, що дана земельна ділянка набута відповідачем в порядку безоплатної приватизації і належить йому на праві особистої власності.

Суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

На підставі ч.1 ст. 68, ст..69, ч.1 ст.70 СК України, ч.1 ст.317, ст..372, ч.1ст.377 ЦК України, ч.1, ч.4 ст.120 ЗК України, керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер : НОМЕР_2 , право власності на Ѕ частку домоволодіння по АДРЕСА_1 , загальною площею 133,9 кв.м., житловою площею 57,4 кв.м., іншу Ѕ частку цього домоволодіння залишити у власності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 , який є власником домоволодіння на підставі Свідоцтва про право власності, серії НОМЕР_1 від 16.06.2010 року, Виконавчий комітет Гуменецької сільської ради.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер : НОМЕР_2 , право власності на Ѕ частку земельної ділянки площею 0,115 га, яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, на якій розташоване домоволодіння по АДРЕСА_1 , що була передана у власність ОСОБА_2 , згідно рішення Гуменецької сільської Ради народних депутатів від 12 грудня 1997 року №9 та посвідчується Державним актом на право приватної власності на землю за № 819, а іншу Ѕ частку цієї земельної ділянки залишити у власності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 .

Скасувати захід забезпечення позову, вжитий ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 05.11.2021 року, щодо заборони вчинення певних дій по відчуженню домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованого 16 червня 2010 року на праві власності за ОСОБА_2 на підставі Свідоцтва про право власності НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Гуменецької сільської ради Кам`янець-Подільського району та земельної ділянки, площею 0,115 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка зареєстрована на праві власності за ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ХМ №06946 від 22 травня 1998 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №819.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 07 жовтня 2022 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду : Семенюк В.В.

Дата ухвалення рішення07.10.2022
Оприлюднено12.10.2022
Номер документу106686248
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна подружжя

Судовий реєстр по справі —676/6340/21

Рішення від 07.10.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 29.09.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 27.07.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні