Ухвала
від 12.10.2022 по справі 641/812/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Справа № 641/812/22

Провадження № 2/553/2288/2022

У Х В А Л А

12.10.2022м. Полтава

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Москаленко В.В. розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіалінії Візз Еір» про захист прав споживачів,-

В С Т А Н О В И В:

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Червонозаводського районного суду м.Харкова,Комінтернівського районного суду м.Харкова ,визначено територіальну підсудність справ за Ленінським районним судом м.Полтави.

Відповідно до акту приймання-передавання справ від 05.10.2022 з Комінтернівського районного суду м.Харкова до Ленінського районного суду м.Полтави передана справа № 641/812/22 .

У лютому 2022 року позивач звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіакомпанія Візз Ейр» про захист прав споживачів.

Згідно ч.4ст. 30 ЦПК Українипозовом до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред`являються за місцезнаходженням перевізника (виключна підсудність).

Правовідносини, які виникли між сторонами у справі витікають з договору перевезення, на які поширюється правила виключної підсудності у відповідності до ч.2ст. 27 ЦПК України.

Місцезнаходження відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіакомпанія Візз Ейр» відповідно до матеріалів справи та даних ЄДРПОУ -35895174, є м. Київ, бульвар Шевченко, будинок 33Б, що територіально відноситься до Шевченківського району м. Києва, тому з урахуванням вказаних обставин, характеру спірних правовідносин, які виникають з договору перевезення та приймаючи до уваги правила виключної підсудності ,що застосовуються до спірних правовідносин ,справу необхідно передати за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Києва.

Відповідно до ч.5,16ст. 28 ЦПК Українивизначено, що позови про захист прав спожичів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору. Позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленоїст.. 30 цього кодексу.

Згідно п.5,6Постанови Пленуму Верховного суду України від 12.06.2009 року №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції»перелік позовів, для яких установлена виключна підсудність, розширеному тлумаченню не підлягає. Правила виключної підсудності діють також у випадку пред`явлення кількох позовних вимог, пов`язаних між собою, якщо на одну з них поширюються виключна підсудність.

В пункті 41 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року за №3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» судам роз`яснено, що у разі конкуренції правил підсудності мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Керуючисьст.ст.27,28 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства обмеженою відповідальністю «Авіалінії Візз Еір» про захист прав споживачів - передати за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Києва.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом пятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ленінського районного судум. Полтави В.В. Москаленко.

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено13.10.2022
Номер документу106696633
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —641/812/22

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 12.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Москаленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні