Рішення
від 12.10.2022 по справі 385/1094/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


385/1094/22

2-о/385/51/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.10.2022 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Панасюка І.В.,

з участю секретаря судового засідання Стародуба В.В.,

представника заявників адвоката Волощука В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гайвороні справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , заінтересована особа Гайворонська міська рада Кіровоградської області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 . Єдиними спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_4 , є діти, а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та чоловік ОСОБА_5 .

Після смерті спадкодавиці відкрилася спадщина на все майно, що їй належало, а саме земельна ділянка, що розташована на території с. Червоне Голованівського району Кіровоградської області.

Для прийняття спадщини спадкоємець повинен надати нотаріусу документи, що підтверджують наявність родинних відносин.

Заявники є рідними дітьми ОСОБА_4 .

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_3 у графі відомості про мати записано « ОСОБА_4 ». Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_1 у графі відомості про мати записано « ОСОБА_4 ». Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2 у графі відомості про мати записано « ОСОБА_4 ». Звідси випливає, що у заявників у свідоцтві про народження у графі відомості про мати записано « ОСОБА_4 », а в свідоцтві про смерть мати заявників записана, як « ОСОБА_4 », внаслідок чого виникли розбіжності.

Вважають, що дані розбіжності виникли через невірне заповнення талонів при отриманні паспорта громадянина України при заміні паспортів громадянина Української PCP на паспорт громадянина України. Внаслідок даної помилки заявники не можуть оформити спадщину та набути право власності на спадкове майно, оскільки до нотаріуса необхідно подати докази родинних відносин.

При таких обставинах заявники є рідними дітьми ОСОБА_4 , але документально довести родинні відносини не має можливості, в зв`язку з смертю їх матері.

Підтвердження факту родинних відносин між заявниками та померлою ОСОБА_4 необхідне з метою прийняття спадщини за законом, як спадкоємцям першої черги згідно ч. 1 ст. 1261 ЦК України, що породить юридичний наслідок право на спадщину.

Також ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_5 рідний батько заявників. Єдиними спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_5 є заявники.

Інших спадкоємців за законом немає оскільки дружина спадкодавця ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина на все майно, що йому належало, а саме земельна ділянка, що розташована на території с. Червоне Голованівського району Кіровоградської області.

Для прийняття спадщини спадкоємець повинен надати нотаріусу документи, що підтверджують наявність родинних відносин.

Заявники є рідними дітьми ОСОБА_5 .

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_3 у графі відомості про батька записано « ОСОБА_5 ». Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_1 у графі відомості про батька записано « ОСОБА_5 ». Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2 у графі відомості про батька записано « ОСОБА_5 ». Звідси випливає, що у заявників у свідоцтві про народження у графі відомості про батька записано « ОСОБА_5 », а в свідоцтві про смерть батько заявників записаний, як « ОСОБА_5 », внаслідок чого виникли розбіжності.

Вважають, що дані розбіжності виникли через невірне заповнення талонів при отриманні паспорта громадянина України при заміні паспортів громадянина Української PCP на паспорт громадянина України. Внаслідок даної помилки заявники не можуть оформити спадщину та набути право власності на спадкове майно, оскільки до нотаріуса необхідно подати докази родинних відносин.

При таких обставинах заявники є рідними дітьми ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , але документально довести родинні відносини не має можливості, в зв`язку з смертю їх батьків.

Підтвердження факту родинних відносин між заявниками та померлими необхідне з метою прийняття спадщини за законом, як спадкоємцям першої черги згідно ч. 1 ст. 1261 ЦК України, що породить юридичний наслідок право на спадщину.

Крім того, на підставі рішення сесії Червоненської сільської Ради народних депутатів від 26 листопада 2001 року №131, ОСОБА_5 , була передана у приватну власність земельна ділянка площею 2.50 гектарів кадастровий номер 3521188300:02:000:0557, яка розташована на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

При видачі державного акту уповноваженими органами були допущені помилки в написанні прізвища власника земельної ділянки: зазначено « ОСОБА_6 » замість « ОСОБА_7 ».

Серед осіб, яким видавався державний акт на право приватної власності на землю, інших громадян з такими ж персональними даними немає, що свідчить про технічну помилку при видачі державного акту.

В зв`язку з цим заявники змушені звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу. Встановлення даного юридичного факту необхідне для прийняття спадщини.

Заявники в судове засідання не з`явились. Представник заявників в судовому засіданні підтримав подану заяву, просив її задовольнити.

Заінтересована особа представник Гайворонської міської ради Кіровоградської області в судове засідання не з`явився. Копію заяви з доданими до неї документами отримав і надіслав до суду заяву з клопотанням розглянути справу без його участі та винести рішення на розсуд суду.

Допитані в судовому засіданні свідки: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , кожна окремо суду пояснили, що їм достовірно відомо, що померлі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є рідними матір`ю та батьком відповідно заявникам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Даючи оцінку доказам, суд вважає, що в судовому засіданні знайшов своє ствердження факт родинних відносин між померлими ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та заявниками ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , а отже заява в цій частині підлягає задоволенню.

Той факт, що померлі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є рідними матір`ю та батьком відповідно заявникам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 стверджується копією свідоцтв про смерть (а.с. 14, 15), копією свідоцтв про укладення шлюбу (а.с. 16, 20), копією свідоцтв про народження (а.с. 17, 18), копією свідоцтва про розірвання шлюбу (а.с. 19, 22), копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (а.с. 21), заявами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , які знаходяться в оглянутих в судовому засіданні матеріалах копії спадкової справи №4/2021 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , заявами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 , які знаходяться в оглянутих в судовому засіданні матеріалах копії спадкової справи №50/2022 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , та показами свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Встановити іншим, крім судового, шляхом цей факт неможливо, оскільки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 померли.

Встановлення факту родинних відносин тягне для заявників юридичні наслідки, а саме дає змогу прийняти спадщину за законом, як спадкоємці першої черги.

Даючи оцінку доказам по справі, суд приходить до висновку, що заява в частині встановлення факту належності ОСОБА_5 , правовстановлюючого документу - державного акту про право приватної власності на землю підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні встановлено, що було допущено описку в написанні прізвища ОСОБА_5 у державному акті на право приватної власності серії ІV-КР №007849, виданого 18.12.2001 р., прізвище зазначено як " ОСОБА_6 ". Правильно прізвище « ОСОБА_7 », що стверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 15), копією державного акту про право приватної власності на землю серія ІV-КР №007849, виданого 18.12.2001 року (а.с. 26) та показами свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Встановити іншим, крім судового, шляхом цей факт неможливо, оскільки ОСОБА_5 помер.

Встановлення даного юридичного факту необхідне для прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст.258-259,315-319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,заінтересована особаГайворонська міськарада Кіровоградськоїобласті провстановлення факту,що маєюридичне значення задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 являються рідними дітьми ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити факт належності ОСОБА_5 , уродженцю с. Червоне Гайворонського району Кіровоградської області, правовстановлюючого документу - державного акту про право приватної власності на землю серія ІV-КР №007849, виданого 18.12.2001 року на ім`я ОСОБА_5 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 12.10.2022

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено14.10.2022
Номер документу106719211
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —385/1094/22

Рішення від 12.10.2022

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні