Ухвала
від 04.08.2010 по справі 11/88
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

04.08.2010 Справа № 11/88

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Коваленко Н.М., розгляну в справу № 11/88 від 18.12.2009 року

за заявою кредиторів:

1 - товариства з обмеженою ві дповідальністю "Володимирів ське", 27611, Кіровоградська облас ть, Кіровоградський район, с. В олодимирівка, вул. Куйбишева , 14,

2 - фермерського господарств а "Агропродукт КС", 27641, Кіровогр адська область, Кіровоградсь кий район, с. Новопетрівка, вул . Дружби, 98,

до боржника - закритого акці онерного товариства "Кіровог радське підприємство "Технос ервіс" (далі - ЗАТ "Кіровоградс ьке підприємство "Техносерві с"), 25005, м. Кіровоград, вул. Варшав ська, 98А,

про банкрутство, -

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

від кредитора - ТОВ "Володим ирівське" - Гавриш Г.О., дові реність № 1 від 14.05.2009 року;

кредитор - ФОП ОСОБА_2, св ідоцтво від 07.02.2006 року, голова к омітету кредиторів;

від кредитора - ФГ "Агропрод укт КС" - Гавриш Г.О., довіре ність № 2 від 11.12.2009 року;

від банкрута - ліквідатор, а рбітражний керуючий Кнобл ох І.В.

В засіданні суду приймали у часть: представник працівник ів банкрута - ОСОБА_4, прото кол № 1/10 від 14.04.2010 року; представн ик АКБ "Форум" - Куріков О.В. , довіреність № 10/30-03 від 09.06.2010 року

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши учасн иків провадження у справі пр о банкрутство, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 11.05.2010 року гос подарський суд визнав закрит е акціонерне товариство "Кір овоградське підприємство "Те хносервіс" банкрутом. Відкри в ліквідаційну процедуру щод о банкрута закритого акціоне рного товариства "Кіровоград ське підприємство "Техносерв іс". Призначив ліквідатором б анкрута - закритого акціонер ного товариства "Кіровоградс ьке підприємство "Техносерві с" арбітражного керуючого К ноблох І.В. Зобов'язав лікві датора, арбітражного керуючо го Кноблох І.В.:

- здійснити в установл еному Законом порядку опублі кування в офіційних друкован их

органах відомостей п ро визнання банкрутом закритого акціонерного товариства "Кіровоградське підприємство "Техносервіс ", відкриття ліквідаційної процедури і докази публік ації подати господарському с уду до 11.06.2010 року;

- до 11.06.2010 року подати го сподарському суду погоджене з комітетом кредиторів

б анкрута клопотання про призн ачення членів ліквідаційної комісії банкрута;

- до 11.09.2010 року та 11.01.2011 року подати господарському суду відомості (інформацію) про ви конану роботу по проведенню ліквідаційної процедури;

- не пізніше 11.05.2011 року подати г осподарському суду звіт лікв ідатора та ліквідаційний бал анс банкрута, що відповід ають вимогам ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом "; подати господарському суду для затвердження звіт про оплату послуг, відшкодув ання витрат арбітражного керуючого, затверджений ріш енням комітету кредиторів ( до звіту додати копію прото колу засідання комітету кред иторів).

До господарського суду 09.06.2010 року надійшло клопотання № 204 від 09.06.2010 року ліквідатора, арбі тражного керуючого Кнобло х І.В. з вимогою винести судо ве рішення, яким зобов'язати н отаріуса Потьомкіну Ірину Анатоліївну виключити з Де ржавного реєстру заборон від чуження об'єктів нерухомого майна наступні записи про об тяження майна:

- запис № 5652492 від 13.09.2007 р. про обтяження іпотекою (заборон ою на нерухоме

майно) неру хомого майна - майнового ко мплексу, що належить закрит ому акціонерному товариству "Кіровоградське підприє мство "Техносервіс" (код ЄДРПОУ 02132510), розташований з а адресою - м. Кіровоград, вул. В аршавська, будинок 98а, номер з а РПВН: 3990600. Підстава обтяження - іпотечний договір, 3902, 13.09.2007 р.

- запис № 7048635 від 18.04.2008 р. про обтяження іпотекою (заборон ою на нерухоме

майно) ма йнового комплексу, що належить закритому акці онерному товариству "Кіров оградське підприємство "Те хносервіс" (код ЄДРПОУ 02132510), розташований за адресою - м . Кіровоград, вул. Бабушкіна, б удинок 23а, номер за РПВН: 4193252. Під става обтяження - іпотечний д оговір, 1178, 18.04.2008 р.

Дане клопотання обґрунтов ане наступним.

У відповідності до вимог ст . 25 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", ліквідатор з дня свого п ризначення приймає до свого відання майно боржника, вико нує функції з управління та р озпорядження майном банкрут а, здійснює інвентаризацію т а оцінку майна банкрута згід но з законодавством, аналізу є фінансове становище банкру та, виконує повноваження кер івника (органів управління) б анкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаці йну масу, пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованост і банкруту, тощо. Крім того, до обов'язків ліквідатора вход ить формування, оцінка та реа лізація майна банкрута з мет ою задоволення вимог кредито рів.

Ліквідатором було проведе но інвентаризацію та оцінку майна банкрута - ЗАТ "Кіровогр адське підприємство "Техносе рвіс".

На 15 червня 2010 року призначен о проведення відкритих торгі в (аукціону) з продажу майна б анкрута. Оскільки реалізації підлягають два майнові комп лекси, які складаються з об'єк тів нерухомості, виникає нео бхідність в подальшому нотар іальному посвідченні вказан их угод.

В процесі здійснення лікві даційної процедури ліквідат ором було встановлено, що вка зані комплекси (розташовані в м. Кіровограді по вул. Варшав ській 98А та вул. Бабушкіна, 23А) з находяться в реєстрі заборон у відповідності до договорі в іпотеки, укладених з устано вами банку "Форум" та "Західінк омбанк". Вказані банківські у станови не включені до реєст ру вимог кредиторів банкрута , оскільки не мають у встановл еному порядку підтверджені д окументами вимоги щодо грошо вих зобов'язань до боржника, а договори іпотеки укладались як забезпечення виконання з обов'язань іншими суб'єктами підприємницької діяльності , які отримували кредити.

З метою подальшого оформле ння результатів аукціону лік відатором було зроблено запи т до нотаріуса Потьомкіно ї І.А. щодо можливості нотар іального посвідчення угод ку півлі-продажу об'єктів нерух омості, що будуть реалізован і на відкритих торгах.

Як повідомила нотаріус П отьомкіна І.А., нотаріальне посвідчення угод купівлі-пр одажу неможливе, оскільки вк азані об'єкти знаходяться в р еєстрі іпотек. Постанова Гос подарського суду Кіровоград ської області від 11.05.2010 року по справі № 11/88, де зазначено, що ві дповідно до пункту 6 частини 1 статті 23 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом", з дня прийняття г осподарським судом постанов и про визнання боржника банк рутом і відкриття ліквідацій ної процедури скасовується а решт, накладений на майно бор жника, визнаного банкрутом, ч и інші обмеження щодо розпор ядження майном такого боржни ка, не є підставою для виключе ння запису з Державного реєс тру іпотек.

Також нотаріус повідомила , що відповідно до п. 25 Тимчасов ого порядку державної реєстр ації іпотек запис про обтяже ння майна іпотекою може бути виключений на підставі ріше ння суду з обов'язковим зазна ченням порядкового номеру за пису.

Викладені обставини мають відповідне документальне пі дтвердження. До клопотання л іквідатора додано засвідчен і копії листа нотаріуса Пот ьомкіної І.А. від 08.06.2010 року, за питу ліквідатора № 201 від 07.06.2010 ро ку, витягу з Єдиного реєстру з аборон відчуження об'єктів н ерухомого майна № 27405192 та витяг у з Єдиного реєстру заборон в ідчуження об'єктів нерухомог о майна № 27405162.

Ухвалою від 06.07.2010 року господ арський суд призначив розгля д зазначеного клопотання лік відатора в судовому засіданн і з повідомленням учасників провадження у справі та ПАТ “ БАНК Форум”, ПАТ “БАНК Форум” від імені якого діє Кіровогр адська філія, ПАТ "Західінком банк" та ПАТ "Західінкомбанк" в ід імені якого діє Кіровогра дська філія про дату, час та мі сце розгляду такого клопотан ня.

В засіданні суду 04.08.2010 року по вноважний представник АКБ "Ф орум" заперечив можливість з адоволення зазначеного клоп отання ліквідатора, оскільки такі дії, за наявності колізі ї права, порушують права АКБ "Ф орум", як іпотекодержателя.

Згідно ч. 2 ст. 23 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" (далі - Зако н) з дня прийняття господарсь ким судом постанови про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури припиняються повноваже ння органів управління банкр ута щодо управління банкруто м та розпорядження його майн ом, якщо цього не було зроблен о раніше, керівник банкрута з вільняється з роботи у зв'язк у з банкрутством підприємств а, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також прип иняються повноваження власн ика (власників) майна банкрут а, якщо цього не було зроблено раніше.

Крім того, ліквідатор з дня свого призначення здійснює т акі повноваження:

приймає до свого відання ма йно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереж ення;

виконує функції з управлін ня та розпорядження майном б анкрута;

здійснює інвентаризацію т а оцінку майна банкрута згід но з законодавством;

аналізує фінансове станов ище банкрута;

виконує повноваження кері вника (органів управління) ба нкрута;

очолює ліквідаційну коміс ію та формує ліквідаційну ма су;

пред'являє до третіх осіб ви моги щодо повернення дебітор ської заборгованості банкру ту;

вживає заходів, спрямовани х на пошук, виявлення та повер нення майна банкрута, що знах одиться у третіх осіб;

передає у встановленому по рядку на зберігання документ и банкрута, які відповідно до нормативно-правових докумен тів підлягають обов'язковому зберіганню;

реалізує майно банкрута дл я задоволення вимог, включен их до реєстру вимог кредитор ів, у порядку, передбаченому ц им Законом;

здійснює інші повноваженн я, передбачені цим Законом.

Закон встановлює певні гар антії прав кредиторів, вимог и яких забезпечені заставою майна боржника: щодо чергово сті у задоволені вимог (части на 1 статті 31), щодо права не пог одитись на укладення мирової угоди (частина 3 статті 35) тощо.

Згідно з частиною 2 статті 26 З акону майно боржника, що є пре дметом застави, включається до складу ліквідаційної мас и, але використовується викл ючно для першочергового задо волення вимог заставодержат еля.

В силу колізії між нормами З акону та нормами Законів Укр аїни "Про іпотеку" і "Про забез печення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", які наб ули чинності з 1 січня 2004 року, в частині регулювання правово го становища кредиторів, вим оги яких забезпечені заставо ю майна боржника, у зв'язку з п орушенням провадження у спра вах про банкрутство, судам сл ід виходити із системного тл умачення норм наведених вище законів та враховувати наст упне.

До внесення відповідних зм ін до Закону стягнення на пре дмет застави в порядку, перед баченому Законом України "Пр о забезпечення вимог кредито рів та реєстрацію обтяжень" і Законом України "Про іпотеку " окремо від провадження у спр аві про банкрутство не може з дійснюватись, оскільки встан овлення у Законі особливого порядку задоволення майнови х вимог до боржника не припус кає задоволення цих вимог в і ндивідуальному порядку (мора торій на задоволення вимог к редиторів передбачає припин ення заходів, спрямованих на забезпечення виконання зоб ов'язань окремих кредиторів) .

Задоволення вимог кредито рів, забезпечених заставою (і потекою), має здійснюватись з а правилами, встановленими З аконом. (пункт 8.5 Рекомендацій президії Вищого господарськ ого суду України від 04.06.2004 року № 04-5/1193 „Про деякі питання практ ики застосування Закону Укра їни „Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом")

Згідно з частиною третьою с татті 23 Закону України від 18 ли стопада 2003 р. N 1255-ІУ (1255-15) "Про забез печення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", частин ою другою статті 33 Закону Укра їни від 5 червня 2003 р. N 898-ІУ (898-15) "Про іпотеку" у разі порушення про вадження у справі про банкру тство заставодержатель має п раво звернути стягнення на п редмет застави, який є майном боржника, незалежно від наст ання строку виконання забезп еченого заставою зобов'язанн я.

За відсутності суперечнос тей у змісті норм судам слід з астосовувати положення Зак ону в системному взаємозв'яз ку з приписами інших законів .

У випадках колізії нормати вних приписів Закону та спів відносних норм інших законів судам слід керуватися роз'яс неннями Конституційного Суд у України (далі - КСУ), викладен ими в пункті 3 мотивувальної ч астини його Рішення від 3 жовт ня 1997 р. N 4-зп ( у004р710-97) про набуття ч инності Конституції (254к/96-ВР) У країни. У цьому Рішенні (у004р710-97) КСУ роз'яснено: "Конкретна сфе ра суспільних відносин не мо же бути водночас врегульован а однопредметними нормативн ими правовими актами однаков ої сили, які за змістом супере чать один одному. Звичайною є практика, коли наступний у ча сі акт містить пряме застере ження щодо повного або частк ового скасування попередньо го. Загальновизнаним є й те, що з прийняттям нового акта, якщ о інше не передбачено самим ц им актом, автоматично скасов ується однопредметний акт, який діяв у часі раніше".

Відповідні роз'яснення КСУ слід застосовувати і до інши х законів, приписи яких інак ше, ніж Закон, мають протягом в изначеного в них строку регу лювати окремі питання. (Поста нова від 18.12.2009 № 15 Пленуму Верхов ного Суду України "Про судову практику в справах про банкр утство")

Відповідно до пункту 6 части ни 1 статті 23 Закону України "Пр о відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийнят тя господарським судом поста нови про визнання боржника б анкрутом і відкриття ліквіда ційної процедури скасовуєть ся арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрут ом, чи інші обмеження щодо роз порядження майном такого бор жника. Накладення нових ареш тів або інших обмежень щодо р озпорядження майном банкрут а не допускається.

Викладені, документально п ідтверджені, ліквідатором, а рбітражним керуючим Кнобл ох І.В. обставини свідчать п ро наявність обмеження щодо розпорядження майном боржни ка закритого акціонерного то вариства "Кіровоградське під приємство "Техносервіс". Відп овідно, такі обмеження, виход ячи з положень пункту 6 частин и 1 статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", підлягають ска суванню, тому господарський суд приходить до висновку пр о обґрунтованість клопотанн я ліквідатора.

Запис про обтяження майна і потекою може бути виключений на підставі рішення суду з об ов'язковим зазначенням поряд кового номера запису. (ч. 2 п. 25 По станови Кабінету Міністрів У країни № 410 від 31.03.2004 року "Про зат вердження Тимчасового поряд ку державної реєстрації іпот ек")

Враховуючі зазначені поло ження чинного законодавства , господарський суд вважає за необхідне клопотання ліквід атора, арбітражного керуючог о Кноблох І.В. задовольнит и, зобов'язати нотаріуса По тьомкіну Ірину Анатоліївну виключити з Державного реєс тру заборон відчуження об'єк тів нерухомого майна вказані в клопотанні ліквідатора за писи.

Керуючись ч. 2 п. 25 Постанови К абінету Міністрів України № 410 від 31.03.2004 року "Про затверджен ня Тимчасового порядку держа вної реєстрації іпотек", ст. ст . 5, 22-30 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом", ст. 4-1, ст. 86 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора, а рбітражного керуючого Кно блох І.В. задовольнити.

2. Зобов'язати приватного но таріуса Потьомкіну Ірину А натоліївну виключити з Дер жавного реєстру заборон відч уження об'єктів нерухомого м айна наступні записи про обт яження майна:

- запис № 5652492 від 13.09.2007 року про обтяження іпотекою (забо роною на нерухоме майно) неру хомого майна - майнового комп лексу, що належить закритому акціонерному товариству "Кі ровоградське підприємство "Т ехносервіс" (код ЄДРПОУ 02132510), ро зташований за адресою - м. Кіро воград, вул. Варшавська, будин ок 98а, номер за РПВН: 3990600. Підстав а обтяження - іпотечний догов ір, 3902, 13.09.2007 року.

- запис № 7048635 від 18.04.2008 року про обтяження іпотекою (забо роною на нерухоме майно) майн ового комплексу, що на лежить закритому акціон ерному товариству "Кіровог радське підприємство "Техн осервіс" (код ЄДРПОУ 02132510), р озташований за адресою - м. Кі ровоград, вул. Бабушкіна, буди нок 23а, номер за РПВН: 4193252. Підста ва обтяження - іпотечний дого вір, 1178, 18.04.2008 року.

3. Зобов'язати ліквідатора, а рбітражного керуючого Кно блох І.В. надати нотаріусу Потьомкіній Ірині Анатоліїв ні для зняття заборон відчу ження об'єктів нерухомого ма йна, вказаних в п. 2 даної ухвал и, відповідні заяви, повідомл ення та інші документи.

4. Примірники цієї ухвали на правити всім кредиторам, вкл юченим до реєстру вимог кред иторів (п. 1 ухвали суду від 13.04.2010 року, а.с. 138-142 т. 1), ліквідатору - ар бітражному керуючому Кноб лох І.В., банкруту, представн ику працівників гр. ОСОБА_4 (АДРЕСА_1), ПАТ “БАНК Форум ” (за адресою: 02100, м. Київ, бульва р Верховної Ради, 7), ПАТ “БАНК Ф орум” від імені якого діє Кір овоградська філія (за адресо ю: 25002, м. Кіровоград, пров. Училищ ний, 10), ПАТ "Західінкомбанк" (за адресою: м. Луцьк, проспект Пе ремоги, 15) та ПАТ "Західінкомба нк" від імені якого діє Кірово градська філія (за адресою: м. Кіровоград, вул. Шевченка, 29/29), п риватному нотаріус Потьом кіній І.А. (25006, АДРЕСА_2).

Суддя Н.М. Коваленко

Дата ухвалення рішення04.08.2010
Оприлюднено13.08.2010
Номер документу10672568
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство, - П Р Е Д С Т А В Н И К И: від кредитора - ТОВ "Володим ирівське" - Гавриш Г.О., дові реність № 1 від 14.05.2009 року; кредитор - ФОП ОСОБА_2, св ідоцтво від 07.02.2006 року, голова к омітету кредиторів; від кредитора - ФГ "Агропрод укт КС" - Гавриш Г.О., довіре ність № 2 від 11.12.2009 року; від банкрута - ліквідатор, а рбітражний керуючий Кнобл ох І.В. В засіданні суду приймали у часть: представник працівник ів банкрута - ОСОБА_4, прото кол № 1/10 від 14.04.2010 року; представн ик АКБ "Форум" - Куріков О.В. , довіреність № 10/30-03 від 09.06.2010 року Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши учасн иків провадження у справі пр о банкрутство, господарський суд

Судовий реєстр по справі —11/88

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 13.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 18.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 27.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Судовий наказ від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Судовий наказ від 13.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні