Ухвала
від 11.08.2022 по справі 331/2481/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

11.08.2022

Справа № 331/2481/22

Провадження № 1-кс/331/731/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2022 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя скаргу голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальні правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

09 серпня 2022 року до Жовтневого районного суду міста Запоріжжя надійшла скарга голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осібУправління Службибезпеки Українив Запорізькійобласті,яка полягаєу невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань післяотримання заявипро кримінальнеправопорушення, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. В обґрунтування скарги зазначено, що 22.07.2022 року до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ним було направлено заяву про вчинення посадовими особами Запорізької міської ради та посадовими особами Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України. 27.07.2022 року вищевказана заява про вчинення кримінальних правопорушень була отримана посадовими особами Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, та на підтвердження цього долучає до скарги витяг з веб-порталу Укрпошта. Заявник вказує, що станом на 03.08.2022 року за поданою заявою про кримінальні правопорушення відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань посадовими особами Управління Служби безпеки України в Запорізькій області не були внесені, що, на думку заявника, свідчить про невиконання вимог, передбачених ч. 1 ст. 214 КПК України. З урахуванням викладеного та посилаючись на норми ст.ст. 214, 303 КПК України, заявник просить слідчого суддю зобов`язати посадових осіб Управління Службибезпеки Українив Запорізькійобласті внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Заявник голова Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 , а також його представник адвокат ОСОБА_4 , який діє на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії АР № 1092757 від 11.08.2022 року, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення судового засідання, в судове засідання не з`явилися, при цьому, від представника заявника адвоката ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд скарги у відсутність як заявника так і його представника. Скаргу підтримують у повному обсязі і просять її задовольнити (а.с.9-13).

Представник Управління Службибезпеки Українив Запорізькійобласті ОСОБА_5 в судове засідання також не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги був повідомлений судом своєчасно та належним чином, при цьому, надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи у його відсутність, в задоволенні скарги просить відмовити, у зв`язку з не підслідністю розгляду даної заяви (а.с.8, 14-16).

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Згідно статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» № 3477-IV від 23.02.2006 року, суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 року у справі «Пономарьов проти України» наголошено, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Враховуючи вищевикладене,слідчий суддяприходить допереконання щодоможливості розглядуданої скаргиза відсутностізаявника,його представникаі представникаУправління Службибезпеки Українив Запорізькійобласті на підставі доказів, долучених до матеріалів провадження.

Слідчий суддя, розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, прийшов до висновку, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалів скарги вбачається, що 22.07.2022 року голова Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 звернувся до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5ст.191,ч.2ст.364КК України (а.с.2-3).

22.07.2022 року дана заява була направлена через АТ «УКРПОШТА» ВПЗ Київ 133, на адресу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, як вбачається із копії фіскального чека (а.с.2).

27.07.2022 року вищевказана заява про вчинення злочину була отримана особисто посадовими особами Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, відповідно до витягу з веб-порталу Укрпошта (а.с.4).

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування визначено главою 26 КПК України.

Відповідно до п.1) ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Виходячи зі змісту частини 1 статті 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Системний аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєструдосудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, тобто така заява, як передумова для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні має містити достатні дані про наявність в описаній заявником події ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до п. 4) ч. 5 ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Згідно з п.п.1 п.3 розділу І Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора 30.06.2020 року № 298, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

В поданій головою Громадськоїорганізації «Всеукраїнськебюро люстраціїта протидіїкорупції» ОСОБА_3 скарзі на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальні правопорушення, було сформульовано обставини правопорушення, заява мала короткий виклад обставин, які свідчать про вчинення кримінальних правопорушень, було зазначено ким саме, на думку заявника, вчинено кримінальні правопорушення та в чому вони полягають.

Таким чином,уповноваженими особамиУправлінняСлужби безпекиУкраїни вЗапорізькій області допущена бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальні правопорушення.

В той же час, заперечуючи проти задоволення скарги, у зв`язку з не підслідністю розгляду даної заяви, представник Управління Служби безпеки України надав до канцелярії суду листи № 59/14 /3766нт від 03.08.2022 року і № 59/14 /3767нт від 03.08.2022 року, які адресовані відповідно голові Громадськоїорганізації «Всеукраїнськебюро люстраціїта протидіїкорупції» ОСОБА_3 і начальнику Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 . Із змісту даних листів вбачається, що заява голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 , яка надійшла на адресу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області розглянута і направлена за належністю до Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, оскільки викладена у заяві інформація свідчить про можливе вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 191 та ст. 364 КК України, підслідність яких, відповідно до ст. 216 КПК України, визначена за Національною поліцією України.

Між тим, за правилами ч. 2 ст. 218 КПК України, якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він зобов`язаний протягом п`яти днів з дня встановлення таких обставин письмово повідомити про них прокурора та проводити розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

Прокурор розглядає письмове повідомлення слідчого протягом десяти днів з дня його отримання та в разі підтвердження наведених у ньому обставин зобов`язаний прийняти постанову про визначення підслідності.

Прокурор у разі самостійного встановлення обставин, що свідчать про необхідність визначення іншої підслідності, протягом десяти днів з дня встановлення таких обставин зобов`язаний прийняти постанову про визначення підслідності.

Отже, аналізуючи вищезазначене, необхідно зауважити, що посилання в листах № 59/14 /3766нт від 03.08.2022 року і № 59/14 /3767нт від 03.08.2022 року на положення статті 216 КПК України не узгоджується з положеннями ч. 2 ст. 218 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;

1-1) скасування повідомлення про підозру;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи викладене, скарга голови Громадськоїорганізації «Всеукраїнськебюро люстраціїта протидіїкорупції» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області щодо невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягає задоволенню та слідчий суддя вважає за необхідне зобов`язати уповноважених осіб Управління Службибезпеки Українив Запорізькійобласті внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, які викладені в заяві голови Громадськоїорганізації «Всеукраїнськебюро люстраціїта протидіїкорупції» ОСОБА_3 від 22.07.2022 року, відповідно до статті 214 КПК України.

Разом з тим, слідчий суддя звертає увагу, що відповідно до Рішення Конституційного Суду № 4-р(II)/2020 від 17.06.2020 року, положення частини третьої статті 307 щодо заборони оскарження ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), у зв`язку з чим вказана ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 107, 214, 303-307, 309, 372 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальні правопорушення, задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень, які викладені в заяві голови Громадської організації «Всеукраїнське бюро люстрації та протидії корупції» ОСОБА_3 від 22.07.2022 року, розпочати досудове розслідування, про що проінформувати заявника.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106726028
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальні правопорушення

Судовий реєстр по справі —331/2481/22

Ухвала від 11.08.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 09.08.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні